ХАМАС нападна Израел

• 534 747
  • 8 960
  •   1
Отговори
# 8 880
Раче, няколко хиляди палестински бежанци от Газа са успели да заминат в началото на войната в Египет и Йордания.

Гледах репортаж по бТВ за това преди време.

Ето един материал по темата: https://bnews.bg/eto-motivite-zastho-egipet-i-drugite-arabski-da … czi-ot-palestina/

Дроп, цитирам Стармър, защото е премиер на Великобритания, не е Тик-ток източник.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 16:30 от Radilena

# 8 881
Сигурно имат втори паспорт.

# 8 882
Мисля, че много хора пропускат момента, че западните правителства, които осъждат геноцида и специално гладния мор в момента, не получават информацията си само от здравното министерство на Хамас, а от собствените си граждани - медицински работници, които доброволстват там. В момента все още има западни доброволци в Газа, които дават информация от мястото на събитието и които сами докладват, че гладуват. https://www.doctorswithoutborders.org/latest/msf-staff-and-patie … reads-across-gaza.

Някой пита по-назад защо вярваме. Аз работих като арабист 30 години и все още имам много контакти в региона. Когато колега, когото познавам лично или задочно чрез публикациите им в продължение на десетилетия, напише в социална медия, че е избито цялото му семейство, 19 души, в една нощ, аз нямам причини да не му вярвам. Когато той каже, че 14 от тези 19 души са били деца, пак му вярвам. Когато колежка преводачка напише, че с дъщеря си гладува и не знае колко още ще издържат и моли за финансова помощ - пращам й. Не съм я срещала лично, но я познавам от организации, в които работим, от поне десет години. Имам бивши студенти, на които семействата са там, имам приятели, на които семействата са там. Информацията ми не е от първа ръка, очевидно, аз не съм там, но имам много повече вяра на лелята на Рами от началния ми курс миналата година, отколкото на говорителя на ИДФ.

Съседните страни не приемат бежанци не защото "са си патили от тях", а защото три големи вълни бежанци досега ясно са показали, че веднъж излязат ли палестинците от Газа, Израел никога повече няма да ги пусне обратно. Никога. Да приемат бежанци сега означава да капитулират по палестинския въпрос тотално и необратимо. Това е стъпка, която лесно няма да предприемат в такива мащаби - ще приемат медицински случаи за лечение, но не и вълна от бежанци. Бежанците винаги и навсякъде са ненавиждани, по принцип, винаги на местното население ще му се струва, че директно в неговата паничка бъркат, но причината за тези политически решения изобщо не е защото палестинците са някаква особено зловредна национална група, както някои внушават тук в тази тема.

# 8 883
  • при него
Яна, аз лично приветствам аргументираните мнения и разбирам, че вярваш на личните си контакти. Сигурно при всеки е така. Това, което мисля се опитваме да обясним особено в последните страници е, кой всъщност възпрепятства хуманитарните доставки в Газа.
Относно бежанците, аз също мисля, че не е добре да се оставтя неприети от съседните, близки арабски държави. Казвам го в смисъл на това, че човешкия живот е най-важен, особено за децата.
Има и друг феномен ли да го нарека, въпрос ли, по принцип. Защо при бежанските потоци и тези, които преминаваха през България, основно бяха мъже и много малко или рядко жени и деца?

# 8 884
При над 15 млн. палестинци извън Газа, аз не мисля, че мантрата, че не ги искат, защото палестинския въпрос виси е най-доброто решение.
Както се вижда, няма много държави, които да искат да се създаде държава.
Иначе всички са царе да се дава акъл как трябва да се помага. Правят си скъпо платени срещи, след това конфереции и нищо като краен резултат.

Арабските държави пък грам не прибират за палестинска държава или някакво разрешаване на конфликта.

През последните години няколко арабски държави (ОАЕ, Бахрейн, Мароко, Судан) нормализираха отношенията си с Израел чрез т.нар. Аврамови споразумения.

Египет също е внимателен спрямо Газа и Хамас, тъй като не иска радикализация на Синай и връзка с „Мюсюлмански братя“.

Това разбира се е моят прочит по темата.

# 8 885
Защо при бежанските потоци и тези, които преминаваха през България, основно бяха мъже и много малко или рядко жени и деца?

Мисля, че е доста очевидно защо - става въпрос за изключително труден преход и затова риска го поемат основно мъже, и то млади мъже, силни и издръжливи, които след това като получат статут могат да кандидатстват за събиране на семейството и да вземат останалите членове на семейството. В България и досега като затръгнат наши граждани да имигрират нанякъде, най-често първо заминава таткото и като се установи, тогава го следват съпругата и децата. А нашите имигранти пътуват съвсем цивилизовано, със самолет и всички удобства, не пеш през цял контитент.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 17:19 от ianajar

# 8 886
Ама те бягаха от война. Нали това беше идеята?

# 8 887
Не разбирам въпроса - да, от война бягаха. От войната обикновено първо се получава вътрешна миграционна вълна - от местата, където се стреля, към местата, където не се. Съответно хората, като си оставят жените и децата в бежански палатки или при познати някъде из провинцията, търсеха начин да ги изведат от страната окончателно, по възможност без да рискуват да се издавят в Средиземно море.

Болшинството бежанци от Ирак и Сирия, всъщност, бяха приютени в съседни държави. До нас дойдоха много малка част от тях.

# 8 888
Само че нашите татковци научават езика, намират си работа и спазват закона.
Аз също имам познати израелци и палестинци. Мнението ми го знаете, личните контакти само многократно го затвърждават

# 8 889
  • Наблизо
Това също е относително.Особено в Германия живеят и работят помежду си,закона се спазва на принципа “дано не ме хванат” и знаят всички факти.Все пак в Англия им разбиха най-голямата позната досега мрежа за източване на помощи.
Както и има напълно интегрирани и работещи хора.Обобщаването не помага никому.

# 8 890

И палестинските татковци така правят, но няма смисъл да се опитвам да убеждавам никого. Хора, които не успяват да се впишат, има от всякакъв произход, но докато имигрантът обикновено може да си събере багажа и да се прибере вкъщи, бежанецът рядко има такава възможност, поне не веднага.

# 8 891
  • при него
Добре, но украинските мъже не направиха това. Те си заведоха жените и децата до границата и се върнаха обратно да се бият. И сега е така, предимно са жени и деца. Защо при бягащите от военни конфликти от арабски произход, мъжете първо спасяват себе си? Това ми е странно.
Сравнението с български мъже икономически мигранти, не мисля че е релевантно, защото ако го приемем за такова, то трябва да приемем и че, тези бежанци от арабски произход не бягат от война, а са всъщност икономически мигранти?
Баба ми, която е родена в Скопие, като са тръгнали да бягат към България, всички са хукнали, целите семейства. Затова, а и като съдя по украинците, ми е много странно това изоставяне на жени и деца във военна зона. Не го разбирам.

# 8 892
Преки наблюдения от Германия също имам. Наистина няма нужда от обобщениея, има си статистика.

# 8 893
Добре, но украинските мъже не направиха това. Те си заведоха жените и децата до границата и се върнаха обратно да се бият.

Украинските мъже не ги пусна собственото им правителство. Украинските мъже-бежанци в млада възраст се водят дезертьори. Беше им забранено да излизат през границите, наистина ли не помните, че имаше контрол и ги сваляха от влаковете? Естествено, че не са мнозинството. Арабските бежанци никой не ги задържа, прав им път.

Сравнението не беше между нашите като икономически имигранти и арабите като бежанци от война, а като имигранти в спокойна, удобна, законна обстановка, които все пак предпочитат мъжете първи да отидат на новото място, и бежанците, които буквално си рискуват живота в прехода.

Защо при бягащите от военни конфликти от арабски произход, мъжете първо спасяват себе си?

Освен горните аргументи - Защото при военните конфликти от арабски произход обикновено мъжете са в най-голяма пряка опасност от мобилизация. При вътрешните конфликти по-рядко са убивани жени и деца и рядко се използват оръжия за масово унищожение, както става при международни конфликти. За тях опасността е обикновено от икономическа безизходица, глад и болести. И изнасилвания. Асад не използва дронове срещу собственото си население, използва пехотинци или просто полиция. За разлика от Русия или Израел.

Може ли да не сравняваме пътя на бежанците от Сирия, да речем, в надуваеми лодки без спасителни жилетки, по всяко време на годината, в Средиземно море, с този на украинците до Полша или Румъния, с влакове, автобуси и собствени автомобили, с делегации по посрещането и настаняването?

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 18:31 от ianajar

# 8 894
  • София
Ама моля ви се,  обобщенията  никога не важат.. Нямам косвен поглед над Германия, а директен, бидейки там в годината по 3-4 пъти минимум.  Доскоро имах 3 дъщери в Германия, сега са 2 и една в Швейцария. И при трите има/ше палестинци (без гражданство, такива с йорданско, такива с израелско) и по време на следването, и в работата после, единият  в огромен конгломерат е много нагоре в йерархията, командори швейцарци със замах. Знае и немски, и английски, и очевидно арабски. И? Това какво  доказва ? Нищо. Има  знаещи и незнаещи, желаещи да се интегрират и нямащи никакво намерение да го правят, и образовани, и посредствени - и е така и с бг, и с араби, и с всякакви. Преди доста години, когато бабчето Меркел покани бежанците,  кметът на Есен в Германия, може и на Дуисбург да беше, ама то е все тая, де, те са сателитни градове, та ситуацията е еднаква, беше казал в интервю, че предпочитат и той , и местните  бежанците пред  хора от БГ и Румъния... Sad Изводите са ясни. Всеки тук веднага ще каже, че са само малцинствата тези от нашите, които точат помощи и не спазват закони, но , уви, не са.. Миналата седмица летях за Германия да се прибера  после с едната девойка насам с кола. Ами двете дами до мен не бяха мургави, ама  по-добре да не преразказвам разговора помежду им -  смятаха вероятно, че не ги разбирам, тъй като по-рано помогнах на  стюардесата с обяснения на английски заради  един такъв друг "наш интегриран татко", който никакъв език очевидно не знаеше, а  и не искаше за капак да чуе дори какво трябва да направи при нужда, намирайки се на  място с авариен изход..

И още нещо. Колко от вас са виждали наистина как ( в смисъл при какви условия) и у нас, и в  Западна Европа настаняват бежанците от недолюбваните арабски държави, и как тези от Украйна? И какви привилегии има за вторите за следване и работа? Нищо, че СЪЩО не знаят примерно немски...Прибралата се с мен девойка  работи с 4 такива дами,  само едната знае езика и превежда на другите 3. Сякаш фирмите едва ли не имат квоти за тях, с такова впечатление остава човек - но не мога да твърдя, че е така. Просто няма място за сравнение  - от пътя им до Западна Европа и предизвикателствата по трасето до отношението към тях на място. Един въпрос имам и аз към негодуващите. Когато се мелеше срещу сирийците що за бежанци са с мобилни телефони последен модел, къде е същото мелене за  украинците с коли за  десетки хиляди евро? Че и не ги продават тук, та да си помогнат. Не съм  срещу тях, напротив, дано никой не е на тяхно място, а срещу двойния аршин в Европа, а и не само.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 20:21 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт