ХАМАС нападна Израел

• 540 066
  • 8 960
  •   1
Отговори
# 1 965
Мисля, че живеещите в Западния бряг палестинци изключително трудно могат да получат израелско гражданство, което е свързано с повече права. С Израелско могат да пътуват свободно, без да го губят.  

На палестинците в Газа им трябва специална виза, издадена от Израел, за да могат да напуснат ивицата.

Живеещи в Израел биват с три вида статута: израелски, палестински с израелско гражданство и само с палестинско гражданство, третите, по презумпция, са най-онеправдани. Докато израелците могат да емигрират и да запазват гражданство си, израелското гражданство на палестинците е обвързано с местопребиваване: ако за по-дълго време живеят извън Израел, то те го губят. Освен това, гражданството не се предава по път брак. Ако палестинка с израелско гражданство се омъжи за палестинец с палестинско такова, палестинецът не получава нищо. Такива неща си спомням от предаванията, които гледах по темата преди няколко дни - обичам да се информирам от двете гледни точки по даден въпрос, не едностранно - но се чувствайте свободни да ме поправите, доста набързо сканирах и може някъде да бъркам за нещо дребно, но като цяло така стоят нещата.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 18:04 от Анонимен

# 1 966
Аз така и не разбрах защо арабите не са създали палестинска държава на окупираните от тях територии след примирието от 1949?
Общо-взето са държали земите предвидени за това от оонето през 1947, но по някаква причина са се ослушвали.

# 1 967
Не са искали да има Израел до тях.

Държавният съвет на Франция се е обявил против забраната на пропалестинските митинги. Не съм съвсем наясно каква е ролята на този орган, Невена Виролан може да обясни. Снощи е имало многохилядна демонстрация в Париж с обичайните викове Смърт на САЩ, Смърт на Израел. Не знам какво чакат, да им запалят Елисейския дворец? Доказаха, че при желание полицията може да се справи с дивашките изяви. Толкова време оставят разни същества да тероризират, да чупят, да палят, да заплашват. Защо?
Франция предприема действия за прекратяване на държавното финансиране на най-големия частен ислямски лицей. Защо въобще е имало такова финансиране?

САЩ предупреждават всички свои граждани по света да се оглеждат като гърмяни зайци поради опасност от нападения.
Атакувани са няколко американски бази в Сирия и Ирак.
Военен кораб на САЩ в Червено море е прихванал ракети от Йемен за Израел. Военните на Иран са предупредени неофициално, че САЩ може да се намесят военно, ако Иран сбърка нещо.

Лидерът на либералното крило на Ликуд Амир Вайтман е казал пред РТ, че Израел няма да забрави как Русия е подкрепила нацистите от Хамас и след като приключи с тази война и унищожи нацистите, Израел ще направи така, че Украйна да победи.

Струва ми се, че Путин сбърка, като настъпи евреите.

Кореспондент на ББС съобщава тази сутрин, че има активизация по границата с Газа. Чували се едрокалибрено оръжие и взривове. Снощи военни от Израел съобщиха, че имат зелена светлина да започват, когато са готови. Преди 2 дни военният министър беше обещал на войниците, че скоро ще видят Газа отвътре. Ще видим дали наистина започва нещо или са просто инциденти.

Не се очаква днес отваряне на Рафиях, евентуално утре. Египет трупа войски по границата с цел блокиране на евентуални бежанци.

Очаква се недостиг на основни хранителни стоки в Израел поради страха на доставчиците на суровини да приставят в израелските пристанища. Освен това напуснали тайланските селскостопански работници, на които се разчитало до голяма степен.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 08:09 от Petrof

# 1 968
Мерси за картата, аз мислех от съседните държави взели Израел, пък то  ясно се вижда, че не е имало държава на тези територии.
Имало е държава по тези територии, точно Израел. Израелското, Юдейското царство, цар Соломон е техен. После идва Римската империя, чийто методи са били да разселват жителите на завладените и да сменят имена ва земя. И евреите са разселени по цялата римска империя. И така се появява името Палестина.

# 1 969
Е, то е доста шумно на такива места, може да не сте разбрали какво се крещи и какво подкрепяте. 🙂 Каквото и да си мислят, че правят, пропалестинците наливат масло в мелницата на Хамас, Иран и Русия. Борят се за тържеството на световната Ислямска държава или за тържеството на Руския мир. А всъщност се борят за това, което им отпуснат от Поднебесната империя. Самите хамасци, иранци и руснаци се отнасят с презрение към заблудените хора, които използват.

Пропалестинците подкрепят хора, които колят, изнасилват, запалват човешки същества лично, с двете си ръце. Подкрепят онези, за които жената е сведена до инкубатор за пушечно месо и обслужващ персонал.

Останалото е в тяхното въображение.

В този пост няма да пиша новини, че не си струва Simple Smile .

Имаш доста развито въображение със сигурност.

Подозирам, че щеше да мислиш другояче, ако ти самата беше подложена на това, на което са подлагани палестинците. Simple Smile Но то на чужд гръб и сто тояги са малко, нали така.

# 1 970
Много хубави резултати дава социологическо проучване на частния университет Quinnipiac Univercity в САЩ. 61% са за Израел, 20% за Палестина.

Байдън смело може да дава напред Simple Smile .

# 1 971
  • София
Нещо от Островски, бивш катса (полеви агент) на Мосад, за обстановката през 80-те. Не зная доколко нещата са достоверни, но съавторът му твърди, че е проверил каквото е могъл:
Скрит текст:
Съветникът на американския президент Робърт Макфарлан пристигна на неофициално посещение в Израел с цел да убеди Бегин (премиерът през 1981) в необходимостта да обуздае военната си машина.
В известна стенен „Мосад“ бе съгласен с това. Те не искаха Израел да се окаже във война с всичките си съседи едновременно. Но още по-малко желаеха Близкият изток да се превърне в някаква мирна, пасторална идилия. И заради това в опитите да се избягнат сериозни преговори бяха хвърлени много усилия. Ето още един пример колко опасно е такава организация да се освобождава от всякаква отговорност.....
Обаче по онова време десните елементи в „Мосад“ настояваха Арафат да бъде убит. Основният им аргумент бе, че ако ликвидират Арафат, палестинците ще го заместят с някой още по-войнствено настроен, който няма да се нрави на западните сили, нито пък на левите в самия Израел и така никога няма да се стигне до мирно разрешение на проблема. Ожесточените сблъсъци, последвани от унизителни условия за мир за противниковата страна, бяха единственото приемливо положение за „Мосад“.
Аргументът срещу убийството на Арафат бе, че той е най-свестният от цялото ООП, добре образован човек, обединяваща фигура за всички палестинци. Ако преговорите все пак стигнеха донякъде, палестинците трябваше да имат законен представител, с когото да можеш да се разбереш. Чрез разузнаването си и „Мосад“, и „Шабак“ знаеха, че Арафат се ползва с голяма популярност и уважение в окупираните територии, макар и да не даваха тази си информация на висшестоящите.
Към средата на 1986 година спорът бе приключил. Десните спечелиха. Но Арафат се бе превърнал в нещо повече от обществена фигура. „Мосад“ не можеше да намери предлог, за да се отърве от него. Но въпросът все още не е слязъл от дневен ред. Те щяха да го ликвидират веднага щом се окажеше уязвим....
Дори между Бегин и Моше Даян имаше спречквания. Даян бе напуснал Партията на труда, за да се присъедини към крайно десния Бегин. Но мненията им за палестинците коренно се разминаваха. Даян, както и повечето лейбъристи от неговото поколение, ги възприемаше като неприятели, но преди всичко хора. Когато Бегин и партията му говореха за палестинците, нямах предвид човеци, само проблеми.
Даян казваше:
— Предпочитам да живея в мир с тях и още помня времето, когато беше така.
А Бегин отвръщаше:
— Бих искал да ги няма, но за съжаление не мога да направя кой знае колко по този въпрос.
Възпитан в среда на радикален ционизъм, аз бях убеден, че израелската държава не може да допуска политически грешки, че ние сме Давид във вечната битка срещу новия Голиат, че няма кой друг да ни защити освен нас самите — чувство, засилвано от онези, които бяха оцелели след кладите на войната и живееха между нас.
Ние, новото поколение израилтяни, възкръсналата на своя земя нация след изгнание, продължило повече от
2 000 години, бяхме отговорни за съдбата на целия народ. Чувствах се богопомазан да бъда избран в това, което смятах за елита на „Мосад“.
Но едва в редовете на „Мосад“ се сблъсках с изкривените идеали и с онзи параноичен прагматизъм, към който се прибавяха алчност, корупция и съвършено безразличие към човешкия живот.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 17:59 от Cuckoo

# 1 972
Мерси за картата, аз мислех от съседните държави взели Израел, пък то  ясно се вижда, че не е имало държава на тези територии.
Имало е държава по тези територии, точно Израел. Израелското, Юдейското царство, цар Соломон е техен. После идва Римската империя, чийто методи са били да разселват жителите на завладените и да сменят имена ва земя. И евреите са разселени по цялата римска империя. И така се появява името Палестина.

И България е била на три морето щом ще връщаме толкова назад лентата.

Ето какво са се били разбрали миналия век и какво реално се е случило.

# 1 973
https://www.instagram.com/byplestia/

Плестия е журналистка в Газа. Добър източник на информация, когато успява да намери интернет да се свърже.

Petrof, на тези демонстрации няма само араби. Участват всички, които са солидарни с Палестина.

Ние участвахме в Ню Йорк и имаше всякакви хора, включително и равини.

Равините, някои от тях поне, съм чувала, че въобще са против Израел. Видях клипове от подобни демонстрации. В демократичните страни е така. Хубаво е да можеш да протестираш за всичко, стига да го правиш по мирен начин. А още по-хубаво е да живееш в страна, която го позволява, а не сред тия, които подкрепяш... Особено пък, ако си жена.

# 1 974
Помним какво стана с демонстраците за онова момиче, което убиха в Иран, защото си е показала косата. Помним какво стана с демонстрациите н Русия против войната с Украйна. Сегашните демонстрации са в подкрепа на тези диктатури. Даже вероятно се финансират от тях.

Каквото и да са се разбрали миналия век, палестинците не са били съгласни. Не са си направили държавата. Оставили са една ничия земя.
Арафат не го ли убиха неговите хора от ООП?

# 1 975
Мерси за картата, аз мислех от съседните държави взели Израел, пък то  ясно се вижда, че не е имало държава на тези територии.

И България е била на три морето щом ще връщаме толкова назад лентата.

Ето какво са се били разбрали миналия век и какво реално се е случило.

Не точно" са се разбрали"
било е предложено Палестина и Израел да създадат там свои държави. До тогава не е съществувала нито държава Палестина, нито държава Израел.
Евреите  приемат , палестинците не приемат .
Създава се държава Израел, която веднага е нападната от съседските държави.

Та горе долу това е.
Е,  сега се отваря шанс да с е създаде държав а Палестина в Шотландия след милото предложение на шотландския първи министър да приеме всички палестинци Simple Smile

# 1 976
Онагледено: History of Israel : Every Year
Скрит текст:
По време на търсенето за историята на тези земи,  излязоха потресаващи клипове.
Ето един от преди две години: Inside the Gaza Summer Camps Training Children to be the Next Ge … ion of Terrorists и от преди десет години: Hamas Summer Camp Brainwashes Gaza Children to Hate
Аз си направих изводите.

# 1 977
П.С. Невена, ако имаш двойно гражданство, значи имаш и българско гражданство - и да България е длъжна да ги изведе.

Не, не е ако са и палестински граждани. Прочети законите! Ако са български и испански, примерно, имат право на консулска помощ и от България, и от Испания.

Ако аз имам проблем в друга държава, в която съм гражданка, нито България е длъжна да ми помага там, нито другата държава е длъжна да приеме българска намеса.

България е толерантна в това отношение, Франция също. За Палестина не знам.

И длъжна, длъжна. Не е точно длъжна. Длъжна е да направи всичко по силите си за да ги изведе, но не и да ги изведе. Не си представяй, че ще прати командоси да ги вадят!

Дано се намерят и се приберат живи и здрави хората! 🙏🙏🙏

В Газа е пострадала гръцката православна църква, има и хора пострадали.

Дано няма жертви! Дано са живи хората! 🙏🙏🙏

Невена палестинска държава не съществува. Съществува палестинска автономия. И да - имат право на консулска помощ от България, включително - да бъдат изведени оттам. Не става дума за командоси. Става дума за използване на дипломатически канали.

# 1 978
Малката разлика е че палестинците си живеят по тези места ,а евреите в по голямата си част са заселени . Колония на Великобритания са били ако не греша .

# 1 979
То пък едни места... Те затова са им дадени, защото не са били  населени и не са представлявали интерес.

Ето тук Чобанов хубаво го е описал.

https://www.24chasa.bg/mneniya/article/15853673

През 1918 г. англичаните отвоюват Палестина от Османската империя. През 1920 г. в Сан Ремо Обществото на народите (ОН) дава на Англия мандат за Палестина, т.е. Англия получава правото да се разпорежда с Палестина съобразно клаузите на ОН . В тях изрично е записано, че ОН “ще отговаря за привеждането в изпълнение на декларацията, направена на 2 ноември 1917 г. от правителството на Нейно Британско Величество, и одобрена от мнението на съюзническите сили, в подкрепа за създаване в Палестина на национален дом за еврейския народ”.

Започва масова емиграция на евреи от цял свят към освободената територия. Те започват да обработват и напояват пустеещите полета. Засяват десетки хиляди декари с гори, лозя, градини с портокали, лимони, маслини, смокини. Започва развитие на промишлеността.

Изведнъж Палестина, смятана дотогава за район без особено значение, без природни богатства, поради което и е дадена на евреите, се оказва особено ценна.

Прочетете го до края, съвсем синтезирано е.

Общи условия

Активация на акаунт