ХАМАС нападна Израел

• 540 079
  • 8 960
  •   1
Отговори
# 1 950
Според мен винага не е нито в палестинците, нито в евреите, а в няколко радикални елемента - от една страна Нетаняху и крайнодясната клика около него, а от друга - Хамас. Те взаимно се поддържат чрез омраза. Точно както Възраждане/Атака и ПП-ДБ взаимно си вдигат процентите чрез създаване на партийни полюси

П.С. Невена, ако имаш двойно гражданство, значи имаш и българско гражданство - и да България е длъжна да ги изведе.

Последна редакция: чт, 19 окт 2023, 23:31 от Лорд Сняг

# 1 951
Две притеснителни новини, за който обаче няма потвърждение.

Иранските пускови установки за балистични ракети за замелязани на пътя Техеран -Кум.

Във въздушното пространство на Сирия има Американски бойни самолети.

# 1 952
А защо бабата казва, че българският народ е отговорен за децата🙄🤔
Ако са български граждани - а тя каза и че са български граждани -  наистина България е длъжна да ги защитава. Няма значение кой от каква религия е или какво е съградил.

Невена, когато са отишли не са знаели, че ще има война. Така че не може да носят отговорност за действията си. То война може навсякъде да избухне. Както се видя и в Европа не е безопасно - нито в Украйна, нито в Молдова, нито в Сърбия.. Утре може в испания баските да се отцепят. Няма такова нещо като безопасно място.
Има места, където държавата е безсилна, изрично е написано в сайта на външно още преди тази ескалацията, че нашето посолсто не може да те защитава, ако си доброволно в Газа, както и ако отидеш по свой избор в Нагорни Карабах, или Южна Осетия.
Което не означава да не прави нищо, просто не може да се обвинява за всичко държавата за изборите, които правиш, въпреки че си предупреден.

# 1 953
Така е, държавата нищо не може да направи в случая.
Та те американците не могат да си изтеглят гражданите.

Ама и коментари, тия пък какви са, ама какво правят там, ама тия са....и т н. не бива.

# 1 954
Две притеснителни новини, за който обаче няма потвърждение.

Иранските пускови установки за балистични ракети за замелязани на пътя Техеран -Кум.

Във въздушното пространство на Сирия има Американски бойни самолети.
че то и турски има. само дето те обстрелват регионите населени с кюрди

# 1 955
В Газа е пострадала гръцката православна църква, има и хора пострадали.

# 1 956

явно пак водопроводните тръби на Хамас са дали фира

# 1 957
В Сирия е взривен тръбопровода, който се контролира от опозицията на Асад и американците.

В Турция пак има масови пропалестиаки митинги.
Лични подозрения ми се прокрадват, че властта има пръст във вълненията там.

Допълвам и лягам, утре каквото дойде.

Църквата е построена 1160 г. и в нея са се укрили хора с разрушени домове.

В Ирак е обстреляна с градове американска база, има снимки на пожар след удара.
В Бахрейн е запалено израелското посолство. Празно е, дипломатите са се прибрали.
Израел прехвърля бронетехника към йорданската граница.

С две думи Иран се е задействал прокситата.
Ама Хизбула е важен.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 00:21 от flambe

# 1 958
  • Paris, France
П.С. Невена, ако имаш двойно гражданство, значи имаш и българско гражданство - и да България е длъжна да ги изведе.

Не, не е ако са и палестински граждани. Прочети законите! Ако са български и испански, примерно, имат право на консулска помощ и от България, и от Испания.

Ако аз имам проблем в друга държава, в която съм гражданка, нито България е длъжна да ми помага там, нито другата държава е длъжна да приеме българска намеса.

България е толерантна в това отношение, Франция също. За Палестина не знам.

И длъжна, длъжна. Не е точно длъжна. Длъжна е да направи всичко по силите си за да ги изведе, но не и да ги изведе. Не си представяй, че ще прати командоси да ги вадят!

Дано се намерят и се приберат живи и здрави хората! 🙏🙏🙏

Дано няма жертви! Дано са живи хората! 🙏🙏🙏

# 1 959
Сигурни ли сте за американските самолети над Сирия. Търся инфо и нищо не излиза?
Относно гражданствата ясна е работата. Ситуацията за българо-израелски граждани беше да стоят там да изпълняват дълга си, а за българо-палестинските е ооо България е длъжна да ги прибере.

# 1 960
Не съм сигурна, напр. новината за Бахрейн е фейк, видеото е старо .
Дезинформацията е сериозна, но няма как да филтрирам всичко.

Има клипове как Египет демонтира бетонните блокове на граничния пункт.
Или ще пуснат хората, или ще тръгнат хуманитарни доставки, които се трупат от няколко дни.

# 1 961

Не, не е ако са и палестински граждани. Прочети законите! Ако са български и испански, примерно, имат право на консулска помощ и от България, и от Испания.

Кой дава палестинско гражданство? Не съм сигурна, че има такова нещо, т.е. дори вътрешно да са си решили да си признават нещо, имат ли право и коя е институцията, която би имала право да издава валидни в международен план документи за гражданин на окупирани палестински територии?  Не съм сигурна и че всички могат да станат палестинкски граждани на Израел, което мисля, че е нещо отделно.

# 1 962
С какви паспорти са тогава и като какви пътуват по света, интересно е, трябва да има нещо.
 Гледах снимки на палестинци , изтерзани хора. Не  е реално ,но пък дано нещо стане и да се изчистят от тези  радикални ,да заживеят в мир поне дълго време ,докато пак избухне нещо. Стига войни.
Много отдавна видях нещо,  ако се наредят хората на земята един до друг ще заемат съвсем малко място. Вместо да изучат  земята,  защото  е непозната в голямата си част, да живеят  като хора, то няма край битката кой  по по най.

# 1 963
С какви паспорти са тогава и като какви пътуват по света, интересно е, трябва да има нещо.
 Гледах снимки на палестинци , изтерзани хора. Не  е реално ,но пък дано нещо стане и да се изчистят от тези  радикални ,да заживеят в мир поне дълго време ,докато пак избухне нещо. Стига войни.
Много отдавна видях нещо,  ако се наредят хората на земята един до друг ще заемат съвсем малко място. Вместо да изучат  земята,  защото  е непозната в голямата си част, да живеят  като хора, то няма край битката кой  по по най.

За пътуване разбирам, че документът, издаден от местната палестинска власт, може на места да важи, също и йордански документ за пътуване /но не и за гражданство/ но това  не означава признаване на гражданство. Едно, че маса страни не са признали Палестина, второ, че на практика няма на какво да са граждани, освен на окупирани територии. Мътна работа е и статията в Уикипедия не помага особено.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 01:33 от Vapor

# 1 964
  • Paris, France
Скрит текст:

Кой дава палестинско гражданство? Не съм сигурна, че има такова нещо, т.е. дори вътрешно да са си решили да си признават нещо, имат ли право и коя е институцията, която би имала право да издава валидни в международен план документи за гражданин на окупирани палестински територии?  Не съм сигурна и че всички могат да станат палестинкски граждани на Израел, което мисля, че е нещо отделно.

Всички хора без гражданство имат право на документи за пътуване, издадени от ООН и са под закрилата на ООН. Такива:

https://en.wikipedia.org/wiki/Refugee_travel_document

Когато се сдобият с някакво гражданство, губят правото на такъв паспорт и получават правата на граждани на държавата, чието гражданство са получили. Много от идващите да учат в България палестинци преди 1989г идваха с такива документи. Останалите имаха гражданство на Йордания или Израел. Ако такъв човек получи българско гражданство, той е само и единствено български гражданин и има всички права да получи помощ на територията на Газа.

Предшественикът на този документ е така нареченият Нансенов паспорт. Такъв са имали единият ми прапрадядо и децата му. С такъв е излязъл от България бащата на Силви Вартан когато за български граждани вратата за излизане е вече хлопнала.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nansen_passport

Много палестинци имат йордански паспорти. Живеещите на западния бряг до 1988г са имали право на такива, но после той минава под управлението на Израел. Живелите в Йордания имат право на гражданство. Ако въпросните хора са граждани на Йордания, освен на България, те имат право на помощ от българските власти, защото Газа е извън Йордания. В Йордания може и да не получат помощ, защото там се считат само и единствено за йордански граждани и нито Йордания е длъжна да допусне българска помощ, нито България да я окаже.

От 1995г палестинската власт издава паспорти на родените в Палестина и потомците им, на живеещите в контролираните от тях територии. Имат 3 вида паспорти.

https://en.wikipedia.org/wiki/Palestinian_Authority_passport

Ако имат такива паспорти - не знам. По принцип България не е длъжна да им оказва помощ, а Палестина ги третира като местни, освен ако хората, които не живеят обичайно там не са третирани по различен начин. В Алжир, например, живеещите постоянно в чужбина мъже не подлежат на задължителна военна служба, но в Египет не е така или поне доскоро не беше.

Ако са израелски граждани, то ... не  зная как се процедира.

Дано Египет да отвори границата и да могат да излязат чужденците и цивилното население!

Общи условия

Активация на акаунт