ХАМАС нападна Израел

• 540 014
  • 8 960
  •   1
Отговори
# 2 070
Теоретично е така, но май не  сработи и да ги подпомогнем, да ги интегрираме, да им образоваме децата, нещо за което бях и съм изключителен радетел. Но не съм и сляпа, едно общество за да може да помага на други трябва все пак да оцелее и да е стабилно, а не да осъмва с погроми и еврейски звезди след 70 години.

Както и да е, каквото има да става, ще стане.

# 2 071
Лозунгите може да не разбираме ,но ефектът им си остава. Може би заради тези лозунги и смърт на ционизма ни е настанено това отношение на което се чудим сега защо е така. Някои не са излизали от онези лозунги.

# 2 072
  • Под сянката на разлистените кактуси
Типичната позиция на "полезен идиот". А докато ние се опитваме да ги разберем, те се събират по площадите да крещчт "Смърт на САЩ", "Смърт на Англия", "Смърт на Франция". Ама изучавайте ги, разбирайте ги, то има и хора, дето се завират из урагани и торнада да ги изучават

Туната, аз съм от поколението, което помни лозунги със "Смърт на фашистите, капиталистите и ционистите! Диктатура на работническия пролетариат!" по мирни демонстрации в ранни ученически години. Ние ги правехме плакатите, в час по труд и творчество. Нямам спомен да съм разбирала какво точно означават тези думи, тогава жив капиталист не бях виждала. Лозунгите не винаги са това, което изглеждат.

Точно толкова ни е полезно да разберем терористите, колкото и ураганите и наводненията - това е единственият начин да можем да ги предотвратим. Не работи всеки път, но когато сработи спасява хора. Иначе само бомбите предотвратяват тероризъм точно толкова, колкото предотвратяват природно бедствие.

ianajar, винаги ми е интересно да те чета и много пъти съм съгласна с теб. Но си мислех, че си доста по-млада, защото много ми приличаш на децата ми - студенти. Какво беше там, ако на 20 не си комунист, нямаш сърце, ако след (не помня колко) още си, нямаш акъл. Същата работа е и с цялата тази "woke" култура. Малко чувство за самосъхранение никому не вреди. За съжаление, остарявам и ставам по-консервативна (или повече неща съм видяла) и все по=често съм съгласна с Tote

# 2 073
  • София
Попаднах на следната информация - имало вето върху резолюциите за преустановяване на военния конфликт Израел/Палестина, наложено  от някои по-големи държави.
къде да видя повече за тази държави/ това вето?

# 2 074
# 2 075
Теоретично е така, но май не  сработи и да ги подпомогнем, да ги интегрираме, да им образоваме децата, нещо за което бях и съм изключителен радетел. Но не съм и сляпа, едно общество за да може да помага на други трябва все пак да оцелее и да е стабилно, а не да осъмва с погроми и еврейски звезди след 70 години.

Както и да е, каквото има да става, ще стане.

Аз не мога да оправдавам тероризма, в никаква форма и по никаква причина. Но е факт, че до съвсем недалечното минало точно този тип тероризъм - бомби сред цивилното население - се е оказъл точно начинът да се привлече достатъчно внимание към някаква политическа кауза. ИРА и ЕТА бяха в Европа. Аз, ако я нямаше ЕТА, нямаше да знам кои са баските, а се имам за уж интересуващ се човек, но на - няма как да познаваш целия свят и всичките му исторически проблеми. Самата държава Израел е всъщност обявена и призната за държава след продължителна серия именно от терористични актове, извършени от ционисти. Ето вкратце, от министерството на правосъдието на САЩ, не от някакъв про-арабски фейсбук, примерно: https://www.ojp.gov/ncjrs/virtual-library/abstracts/jewish-zioni … ablishment-israel. Цитирам в превод: "(1) Еврейският тероризъм против британците и арабите имаше значителен принос за принудителното изтегляне на британците от Палестина, отмяната на мандата на Обединените Нации и създаването на еврейската държава Израел."

Арабите в Палестина буквално процедират по същия начин, по който и терористичните ционистки групировки от края на 20те. Буквално. За евреите това не само е довело до желания изход, ами след като е била постигната целта, всички много бързо са забравили средствата. Обзалагам се, че повечето привърженици на Израел не са чували за атентатите.

Друг е въпросът, че в съвременния свят просто няма нужда от бомби, за да привлечеш внимание. Има социални медии, има достатъчно средства, които не включват убийства.

# 2 076
Аз не мога да оправдавам тероризма, в никаква форма и по никаква причина. Но е факт, че до съвсем недалечното минало точно този тип тероризъм - бомби сред цивилното население - се е оказъл точно начинът да се привлече достатъчно внимание към някаква политическа кауза. ИРА и ЕТА бяха в Европа. Аз, ако я нямаше ЕТА, нямаше да знам кои са баските, а се имам за уж интересуващ се човек, но на - няма как да познаваш целия свят и всичките му исторически проблеми. Самата държава Израел е всъщност обявена и призната за държава след продължителна серия именно от терористични актове, извършени от ционисти. Ето вкратце, от министерството на правосъдието на САЩ, не от някакъв про-арабски фейсбук, примерно: https://www.ojp.gov/ncjrs/virtual-library/abstracts/jewish-zioni … ablishment-israel. Цитирам в превод: "(1) Еврейският тероризъм против британците и арабите имаше значителен принос за принудителното изтегляне на британците от Палестина, отмяната на мандата на Обединените Нации и създаването на еврейската държава Израел."

Арабите в Палестина буквално процедират по същия начин, по който и терористичните ционистки групировки от края на 20те. Буквално. За евреите това не само е довело до желания изход, ами след като е била постигната целта, всички много бързо са забравили средствата. Обзалагам се, че повечето привърженици на Израел не са чували за атентатите.

Друг е въпросът, че в съвременния свят просто няма нужда от бомби, за да привлечеш внимание. Има социални медии, има достатъчно средства, които не включват убийства.
Повечето привърженици на Израел не са били родени тогава. Това е след края на ВСВ, нали?
Цитат
THERE IS NO TRUE CONCLUSION AS TO WHETHER OR NOT THESE DISSIDENT GROUPS POSED A THREAT TO THE STATE OF ISRAEL AS PERCEIVED BY THE RULER AT THAT TIME, DAVID BEN-GURION; HOWEVER MUCH THEY HAVE POSED A THREAT TO THE PERSONAL POWER OF BEN-GURION, IT IS CONCLUDED THAT THEY PLAYED A SIGNIFICANT PART IN THE CREATION OF THE JEWISH STATE. A BIBLIOGRAPHY AND REFERENCE NOTES ARE PROVIDED. (MHP)
Копирано е директно от линка, затова шрифта е такъв.

# 2 077
Да си ги включват като ги тегли, ние какво сме в тази ситуация, освен наблюдатели и  пазачи да не прескачат насам.

# 2 078
JP,  много ми харесва как разглеждаш проблемите с фактология, доколкото е възможно и без излишни емоции. Интересно ми е как си предстяваш ти нещата, защото темата явно те интересува и то не само от последните събития. Повечето от нас за пръв път чуваме с такива детайли за  ситуацията там и си личи от често неадекватните постове...
Както и да е, ако наложим начина на справяне на западното общество с всички новодошли в Европа и го приложим там... ми не мисля, че се справяме адекватно честно казано, в БГ си го казваме свободно, но явно и в Германия ще се покаже вече недоволство в тази посока, колкото и да се мълчи и да се правят на коректни.. Всичко звучи много хубаво - да се образоват, да могат да работят, да се управляват от нормални хора - ама всичко това не става от днес за утре - това виждаме и в нашата държава колко години отнема - 34 години са минали от 1989... и процеса да можем да пътуваме, работим, учим навсякъде беше много дълъг и никой не ни го даде на готово - колко изисквания трябваше да се покрият, колко пъти трябваше да се доказваме....И в Африка ми направи впечатление тяхното мислене - ама защо не ни давате да пътуваме и да дойдем свободно да работим в Европа - ама , чакай малко  бе, на мен кой ми е давам да ходя в Европа само преди 20 години, аз можеше ли да уча там ако искам...? Замислете се колко неща ни бяха забранени съвсем до скоро. Всчико отнема време и си има цена и изисквания, която трябва да се спазят.... Та кой ще ги чака палестинците всичкото това време, наложено в тяхните желания и среда имам в предвид, като те са със съзнание на терористи и това е единственото, което ги интересува и така си решават проблемите... Някъде в миналото жестоко се е скъсала нишката с всякакво нормално развитие и момента ми се струва тотално изпуснат за контрол и каквато и да е била положителна промяна. Кой е виновен в цялата ситуация ми се струва тъпо да се търси, а по - скоро да се търсят решения. Очевидно такова не е намерено толкова години...
А за Израел - със сигурност трябва да се притиснат и да се спазват поне териториите отредени за тях... Каква им е целта с такава политика не разбирам, освен да си навлечеш още повече неприятности....

# 2 079
мислех, че си доста по-млада, защото много ми приличаш на децата ми - студенти.

Ох, с глас се смея. Почти на 50 съм. Успях даже в Комсомола да вляза, преди да го закрият, и да плащам членски внос. Ненавиждам определението woke, включително когато е използвано като комплимент (не от теб, очевидно, а по принцип), защото е ужасно снизходително и за двата полюса. Хората сме хора, никой не е по-събуден или "събуден" от другите, просто имаме различен поглед, защото живеем различни животи и сме се сблъсквали с различен опит.

Много съм съгласна с jp по тази причина - е, нямам куража да изследвам нови елементи чак или да изпитвам нови самолетни двигатели, ама не смятам, че хората, които го правят, са луди. Герои са.

Проблемът с информираността, специално за тези отдалечени конфликти като Палестина, е че медиите ги огряват обикновено само като избухне нещо голямо там. Съответно за повечето хора, които не са пряко засегнати или свързани, изглежда сякаш конфликтът сега е започнал, с точно това нападение, и всички участници в него винаги са играли точно ролите, които имат в момента. Историческото развитие често е много дълго и неправолинейно, не става да го изложиш в 1000 символа и една снимка, като за вестникарската колонка, и в момента на случване на ужасните неща, често не е ясно кой какво е направил и кой за кое е виновен. Докато се изясни вина и участие, събитието вече не е новина и медиите нямат интерес да докладват новата информация - това остава да се прави в историческите книги, които пък се четат само набързо, от студенти в сесия. И така.

Обзалагам се, че след месец ще има официална експертиза за болницата, за конвоя, за църквата която вчера беше разрушена, и ще е ясно чия е отговорността, но след месец тази тема няма да я има и ще сме минали обратно на Украйна.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 17:56 от ianajar

# 2 080
Какво беше там, ако на 20 не си комунист, нямаш сърце, ако след (не помня колко) още си, нямаш акъл. Същата работа е и с цялата тази "woke" култура. Малко чувство за самосъхранение никому не вреди. За съжаление, остарявам и ставам по-консервативна (или повече неща съм видяла)...

Аз също наскоро правих преглед на отношението си към Израел и конфликта, което също се е лашкало в продължение на вече 40 години (откак разбрах за него).

Мисля, че за първи път разбирам Голда Меир - "Ние можем да простим на арабите това, че убиват нашите деца, но не можем да им простим това, че ни принуждават да убиваме техните."

Мисля, че всеки има право да се защити и да постави живота на децата си над всичко друго. Но трябва да съзнава, че това е крайна мярка, а не просто инструмент за всякакви случаи. Когато целта ти не е защита, а политика и грабеж - това е лошо.

Ние говорим за Израел като за едно нещо, но той има има много лица. Има ги образованите евреи в Европа, Голда Меир, Ицхак Рабин (убит от своите си фанатици) и Ехуд Олмерт.

Има и Нетаняху, религиозните фанатици и заселниците, които грабят земя с помощта на държавата. (Само между 7 и 15 октомври 60 палестинци бяха убити от въоръжени заселници в Западния бряг.)

Напоследък има доста повече от второто.

Аз подкрепям Израел, когато се бори за съществуването си и не го подкрепям, когато действа от името на малоумници, които взимат буквално това с богоизбрания народ и се държат сякаш е вярно. И много хора в Израел мислят като мен - и тоя конфликт само е замразен в момента.

Или по думите на самия Олмерт:
Цитат
Плаша се от тази група насилници, месиански насилници, водени от безсъвестна и безотговорна личност - Нетаняху, който ръководи държавата Израел. Трябва да се освободим от тях и трябва да се освободим от Хамас. От Хамас на първо място, а после ще трябва да въведем ред в държавата Израел.

# 2 081
  • Paris, France
Скрит текст:
Държавният съвет на Франция се е обявил против забраната на пропалестинските митинги. Не съм съвсем наясно каква е ролята на този орган, Невена Виролан може да обясни. Снощи е имало многохилядна демонстрация в Париж с обичайните викове Смърт на САЩ, Смърт на Израел. Не знам какво чакат, да им запалят Елисейския дворец? Доказаха, че при желание полицията може да се справи с дивашките изяви. Толкова време оставят разни същества да тероризират, да чупят, да палят, да заплашват. Защо?
Франция предприема действия за прекратяване на държавното финансиране на най-големия частен ислямски лицей. Защо въобще е имало такова финансиране?

Държавният съвет е най-високата административна юрисдикция във Франция. Пълна забрана на демонстрациите действа като огън на тенджера под налягане без клапа. Налягането в един момент може да доведе до гражданска война, предвид, че голям брой и % от младото население подкрепя Палестина и Хамас. Да, да, подкрепя Хамас, правилно четеш. Префектите (нещо като кмет на префектура) имат право да разрешат пропалестинска демонстрация ако сметнат, че не застрашава обществения ред. Не са длъжни да я разрешат!!!!!

https://www.conseil-etat.fr/

Палестинските демонстрации ги забраняват от 2014г, а не е от сега. Тогава така почупиха орталъка, че..... Слава Богу ги забраниха. Не знам защо се отметнаха. На тая сган каквото и да и дадеш, иска още. Те трябва да бъдат държани строго и под чехъл и тогава са си екстра. Нещо като Арабия от залива. Апартейд, всеки да си учи в собствено училище и държавата да не се харчи за децата му, каквото си изкара е негово и никакви помощи и ако нещо кривне - аут. Перфектно е.

Ами как можеш да се справиш с гамени, които са над 50% от младежта в града и района?

Няколко демонстрации е имало в Париж. В Барбес някаква малка, която разгонили, на площада на републиката, в Латинския квартал.

Ние сме в близко предградие, където имаше много полиция и армия заради небостъргачите, големите молове, новата арка и огромна гара за бързи влакове, метро, автобуси, трамваи. През нощта се чу няколко пъти "Смърт на евреите", "Смърт на САЩ" и "Краят ви идва", както и пиратки от кварталите, разположени на север от нас.

Северноафриканците имат зъб на Франция заради войната в Алжир, това, че на алжирските евреи дали френско гражданство, а на тях не (Като до 1968г са имали право да декларират, че искат запазване на френското гражданство), заради забраната на религиозни признаци в училища и държавни сгради, заради забраната на бурки и никаби по улиците, а сега и на абая в училище, заради войната в Сирия, в Афганистан, заради ресизма от полицията, робството във Френската империя, някаква дискриминация, която само те знаят каква е, заради глобалното затопляне и вече ме заболяха ръцете, а мога да продължа. Те се държат като вечно в нужда и някой им е длъжен. Нещо като бабата, дето вчера заяви, че българският народ бил отговорен за внуците и в Газа. Еми дразни.

Макрон клъцна и визите за Северна Африка, та са в криза. Понеже не издават пасавани на гражданите, които Франция иска да отпрати, Франция не им дава визи. Около 90% от молбите за туристически визи в Алжир са отхвърляни. Увеличи и таксите за университет от около 3000 на 9 или 10 000€ за тях и вече им е непосилно да идват да учат тук. Е, на богатия каймак децата си учат тук.

Финансират училището ..... пак за социален мир. Така финансират и еврейски и католически училища. Това е як бизнес тук, заедно с приемната грижа и старческите домове. Като не отговарят на изискванията, клъцват финансите и толкоз.

# 2 082
  • София
Да напомня, че не толкова отдавна в Европа беше създадена нова мюсюлманска държава, заради етническо прочистване от армията на вече бившата им държава.
В Израел това не се случва вече доста години.
Може би защото знаем към кого клонят Сърбия и Израел. Първите не ги питаха, от вторите не взимат

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 17:51 от Cuckoo

# 2 083
Да напомня, че не толкова отдавна в Европа беше създадена нова мюсюлманска държава, заради етническо прочистване от армията на вече бившата им държава.
В Израел това не се случва вече доста години.
Именно!
Хубаво ще е някой да пита Йордания и Египет защо не я създадоха през 20-те години в които владееха палестинските земи.

# 2 084
Ние говорим за Израел като за едно нещо, но той има има много лица. Има ги образованите евреи в Европа, Голда Меир, Ицхак Рабин (убит от своите си фанатици) и Ехуд Олмерт.

Абсолютно!

Хубаво ще е някой да пита Йордания и Египет защо не я създадоха през 20-те години в които владееха палестинските земи.

Какво са владели Йордания и Египет в 20те години? Това когато те не са били независими държави, или как?

Колко кръв се проля, за да се създаде Косово, насред уж цивилизована Европа, и с какво желание я пуснаха да стане независима, и колко международен натиск трябваше, колко пари се изляха там?

Общи условия

Активация на акаунт