Тиймбилдинг, фирмени събирания, приятелства на работното място...

• 14 326
  • 386
  •   1
Отговори
# 180
  • Melmak
Нарциса, всички имаме приятели и семейство, хобита и ангажименти за свободното време. И вероятно са по-интересни от тимбилдинг. Обаче пък ако отделиш една вечер с колегите си, може и да ги видиш в друга светлина. Не вярвам толкова да ти пострада чак личния живот.

Фъстък, сигурно си в някоя готина фирма, че такива дълги тимбилдинги ви правят. При нас дори тези извън града са огромна рядкост, а покрай ковид съвсем спря тази инициатива. Наскоро имахме голямо парти в зала, доста стари колеги видях, повеселихме се, доста от тях продължиха на друго място после.

Със сигурност нищо не би трябвало да е със задължителен характер (освен за мениджърите), а пък прелюбодеянията и кой как изглежда по бански мен не ме интересуват. Въобще ако седиш далеч от клюки се живее по-лесно.

# 181
О, да Simple Smile
Да и за двете,
И мен не ме касаят кой се напил и до кого се събудил. А омотаването си е баш-баш Simple Smile
Имам приятелка, точно по азбучен ред ги зачисляват обаче. Кой не дойде е предател, пише му се черна точка и е нарочен.

ПП. винаги са ни извън града, винаги. Ежегодни са. Имало е и чужбинска. И не са еднодневни. Еднодневните са всъщност допълнение, съвсем отделни, има и еднодневни, но те са отделно. Значи в годината имаме няколко, не един. Отделно са събития като коледно парти, великденско, рожден ден на фирмата.
Аз драми нямам, защото пак казвам, мен никой не ме е задължил. Ако искам и ако мога. Има места, където задължават под една или друга форма.
ППП. В по-голям колектив няма как да избягаш от клюки под някаква форма. Дефилиране по бански си е дефилиране, и то не е за всеки, защото винаги има хора, на които им пука.
ПППП. И готиното не е дългия тиймбилдинг и многото мероприятия, а това, че не те бройкат, ако не отидеш.

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 16:03 от фаастък

# 182
Това с другата светлина е някакво клише. Нито имам лична нужда, нито ще ми помогне в работата да виждам колега в друга светлина. А и смятам, че средноинтелигентен човек може да види във въпросната светлина другите и без да ходи непременно на фирмени събития с тях.

# 183
  • Melmak
За кратко работех в една малка гадна фирма. (Като започвах знаех, че е малка, но не и че е гадна).
Там нямаше такива “глезотии” като излизания и тимбилдинги. Ако се организираше нещо, беше с наши пари. Веднъж имаше някаква сбирка, платена от биг бос в едно малко, подобно на кафене заведение.

Интересното беше, че колегите от тази фирма години наред работеха там и знаеха, че не им правят хубави сбирки/вечери. Ии се натрисаха на чужди такива. Такъв абсурд не бях виждала, все в големи фирми съм работила и такова нещо не би било допуснато. Обаче в онзи бранш като стане ясно къде ще е коледното парти на разни други фирми, с които се работеше, нашите просто отиваха … 🤦🏻♀

Ох, Нарциса, не знам какъв ти е зора да спориш толкова. Симпатична си ми, но понякога се чудя как имаш толкова време и нерви да пишеш тук и да ни убеждаваш в нещо. Харесва ми речевата ти култура, явно си образован човек и ми е приятно да те чета в повечето теми. Обаче имам чувство, че ходиш на работа с някаква мъка не заради работата ти, а заради хората около себе си. Разбирам те, че не са ти приятни, но тогава може би е по-добре да смениш цялостно средата.

Аз лично от контакти с колеги съм завързала доста приятелства, които продължават и след като сме напуснали. Ходила съм на сватби на колеги, с които вече сме приятели и не работим заедно сега. Затваряли сме кръчми и барове, помагали сме си и извън работа и ангажименти. И да, имам семейство, университет, работа, хобита, спорт и тн. Просто едното не пречи на другото. Пожелавам ти следващата ти работа да е с по-приятни хора.

# 184
  • Тра-ла-ла
После "Ама вие в какви фирми работите?" и "Сигурно не си понасяте колегите?!". Ами фирми, в които е по-важно кой не е дошъл на тиймбилдинга или запивките, а не кой колко и как работи...е ужасТ. 😆

Щастливци сте вие, които работите във френдли служебна среда, от която струи хармония и сплотеност, а всеки си гледя работата без клюки и интриги. Масовият профил на фирмите обаче е друг...

# 185
О, да Simple Smile
Да и за двете,
И мен не ме касаят кой се напил и до кого се събудил. А омотаването си е баш-баш Simple Smile
Имам приятелка, точно по азбучен ред ги зачисляват обаче. Кой не дойде е предател, пише му се черна точка и е нарочен.

ПП. винаги са ни извън града, винаги. Ежегодни са. Имало е и чужбинска. И не са еднодневни. Еднодневните са всъщност допълнение, съвсем отделни, има и еднодневни, но те са отделно. Значи в годината имаме няколко, не един. Отделно са събития като коледно парти, великденско, рожден ден на фирмата.
Аз драми нямам, защото пак казвам, мен никой не ме е задължил. Ако искам и ако мога. Има места, където задължават под една или друга форма.
ППП. В по-голям колектив няма как да избягаш от клюки под някаква форма. Дефилиране по бански си е дефилиране, и то не е за всеки, защото винаги има хора, на които им пука.
ПППП. И готиното не е дългия тиймбилдинг и многото мероприятия, а това, че не те бройкат, ако не отидеш.
Аз и преди бях писала - гледам вътрешни проучвания сред служители и какво искат от фирмата. Освен възнаграждения и бенефити, следващото по степен е точно такъв тип активности за служители. Това е мнозинството - над 75% имат такива очаквания.

Нарциса потвърждава, че това е такаа - колегите й са ентусиазирани от предстоящото събитие, а тя е тази която не кипи от ентусиазъм.
Аз също не примирам да ходя на тези мероприятия, ама хич. Обаче съм минорити и съм наясно, че компромиси се правят.

Никога не съм спала с друг колега в стая. Рядко хората са точна четна бройка и има опция за самостоятелно наставянане. Когато не е имало, съм доплащала някаква малка сума, за да бъда настанена - в крайна сметка е за мое удобство, защото лягам късно, искам да си взема душ без да се съобразявам кой е заспал и т.н.
За игрите - и съм участвала, и не съм. Според зависи.

В крайна сметка винаги има едни списъци, които се размятат поне 2 седмици и човек си вписва в тях как ще се придвижва /ако е с кола, иска ли да вземе някой или ако е без, при кого ще се вози или директно на фирмен транспорт/, как ще спи, какво ще яде /да си дойдем на думата за всички хранителни алергии, вегетарианци, вегани и суровоядци/ и в какви активности ще се включи, ако има отбори.

# 186
Хайде да уточним нещо. Аз не споря. Казвам, че нямам желание, не ми допада, имам по-интересно и насреща дори в тази тема ми се задава, и то повече от веднъж, вариантна въпроса ама защо сега така и се почва с предположения какъв точно проблем имам.
Сериозно не мога да разбера какво толкова, че нямам афинитет към такива неща, имам умения да контактувам с хората извън работните теми в работно време.
Тези, които харесвате да ходите, защо не можете да приемете, че има и друго виждане, да спрете да правите предположения и да спрете и с въпросите ама защо, ама как така?

# 187
  • Melmak
Защото темата е за това, Нарциса. До колкото съм наясно не сме колежки, лично не съм те питала в офиса ти. На дали някой ти е опрял нож в гърлото да ходиш или да обясняваш защо не искаш. Тук темата е за това и си коментираме.

# 188
Коментираме, да. И ти коментираш с криви предположения и не приемаш чуждо мнение, а сега минаваш в пасивно-агресивен тон. Точно заради тази 'светлина' при колегите ми, която и ти тук демонстрираш, предпочитам да си изкарам времето другояче, благодаря за разбирането.

# 189
  • Melmak
Нарциса, сигурна съм, че си наясно как това е форум и тук не е нужно да се палиш толкова. Нито сме колеги, нито е нужно да се търпим в каквато и да е среда. Нямам никакво желание да се драпам с теб тук, не взимай нещата толкова навътре. Ти си тази, която явно много се фрустрираш от отношението на колегите си и ти пречи щом го споделяш тук. Повярвай, на мен ми е все едно дали ходиш на тия мероприятия без значение дали си моя колежка, или не си.

Изкара ме агресивна без въобще да съм такава, а това, че ти скачаш ужилена за всяко нещо е факт.

# 190
Продължаваш с пасивната агресия, кривите предположения и обясненията към непознат човек обаче аз съм била някаква си. Ми щом те радва...

# 191
Е добре, какво лошо има човек да пита нещо. Дори да не е за тийм билдинга. И да, на хората, на които им харесва тиймбилдинг им е любопитно да разберат защо на друг не му харесва. Това е като на мен някой да ми каже, че не обича сладко, веднага ще го питам как така Grinning Май трябва повече да си трая в офиса, че някой може да се засегне. Ама ако трябва да ходя в офиса, да си седя на бюрото от 9 до 6 и да заговарям колегите само по работни въпроси, ще се гръмна.

# 192
Ох тази дискусия ми напомни за една мъдра мисъл. Нищо лично към никого, просто се сетих.
Всички питат интровертите, защо не общуват повече и не излизат от зоната си на комфорт. Никой не пита екстровертите, защо не си мълчат понякога и не престанат да правят "зоната" некомфортна.

# 193
Забелязвам, че на хората, които всичко им е уредено, платено и знаят, че задължително имат 2- 3 тиймбилдинга в годината се назлъндисват и не оценяват, всъщност, че работодателя дава и нещо от себе си.
Ние, нямаме такива привилегии. Ако ходим някъде, всичко си поемаме, но пак сме задружни и става винаги купон.
Винаги остават и хора, които работят, ако не искат да ходят.

# 194
При нас има и фирмени партита, и колегите сами си организират също. Никой никого не задължава и не гледа накриво. Но миналата седмица един колега ми сподели, че не обича да ходи по тези събития, но се чувства някак задължен.
Изненада ме, наистина. Не е на ръководна длъжност, и не е от типа "какво ще кажат хората", по-скоро обратното.

Общи условия

Активация на акаунт