Тиймбилдинг, фирмени събирания, приятелства на работното място...

• 14 311
  • 386
  •   1
Отговори
# 270
Е то с кошница с вкусотии или коледния подарък не се сплотява колектива. Но няма значение де, очевидно има доста хора, които пък и нямат желание да се сплотяват с никого.

# 271
Като гледам, някои хора са такива пънове, че явно се сплотяват само след шут отвън.

# 272
Компаниите са различни и е нормално да имат различни практики. Пък тук било така, пък там онака. Ами, много важно. Никога няма да се угоди на всички, гледа се мнозинството и така.
В крайна сметка нали си говорим, че няма нужда компанията да ти бъде второ семейство, а е място, на което отиваш, работиш, получаваш възнаграждение. Ако има нещо допълнително, ок.
Но постоянни фасони, че единият не пиел вино пък имало такова в кошницата за коледа, другият не излизал след 9 вечер пък коледното парти започвало тогава и защо не се замени с обяд....
Наистина не разбирам. Лично не си падам по такива мероприятия и ходя по задължение, ама чак такава драматичност да придавам - нито имам енергия, нито желание.

# 273
  • France
Нарциса Joy
И тиймбилдинг от 3 дни също не може да сплоти никого. Съвсем други качества са нужни- колегиалност, fair-play, трудолюбие... и това бива подпомагано от добра работна обстановка и грижа за всяка една единица. Има добри мениджъри, които го разбират това. Има и меринджеи. Аз съм била на мениджърска позиция и смятам, че добре се справях.

# 274
Какви кошници с вкусотии. Те получават правото да имат работен ден изкаран извън офиса в разходки и забавления и както си го уредят! Ако не искат може да си работят по обичайния начин и да си останат в офиса.
Добре де, не се ли сещаш, че това "право" е изработено от тези хора?! Тези пари са дошли от техния труд. Естествено, че е нормално да имат претенции. Явно на вас ви харесва - ок. Има други хора и други колективи, които искат друго. И го получават.
....
Какво е изработено и от кого ? Всички работят еднакво. Един ден имаш право на избор как да изкараш този раб. ден. Избора е твой . Никой нищо не ти дължи .

фаастък ако наистина тимбилдингите се правят за да ви наблюдават - много жалко . Според мен не би трябвало .
Kошници с неща, подарък за годишнина във фирмата ... подобни може да се правят, но за всички еднакво. Не на нацупените по-големи кошници. Нещо не мога да разбера как може някой да има претенции към подаръци за това, че е има работен ден и че е отишъл както другите на работа. Невероятно.

Philomena тимбилдинг от 3 дена не е с цел да сплотява кой да е , а да помогне да се разбере работата не като нещо между " Аз и останалите" , а като нещо = ние задно, каквито и се имаме себе си, за качественото изпълнение на задачите. Т.е. работа в екип

# 275
  • France
Какво е изработено и от кого ? Всички работят еднакво. Един ден имаш право на избор как да изкараш този раб. ден. Избора е твой . Никой нищо не ти дължи .
Нали и аз това казвам Rolling Eyes И затова жестовете на компанията трябва да са персонализирани според нуждите и вкусовете.
Цитат
Philomena тимбилдинг от 3 дена не е с цел да сплотява кой да е , а да помогне да се разбере работата не като нещо между " Аз и останалите" , а като нещо = ние задно, каквито и се имаме себе си, за качественото изпълнение на задачите. Т.е. работа в екип
Не било врат, а шия. Не било сплотяване, а работа в екип Rolling Eyes

# 276
Фаастък, и аз бих си пуснала болнични при такава токсичност. Не стига, че им работиш ами ще ти начукват канчетата след нещо, което би трябвало да е фън. Хайде няма нужда. Имаме си достатъчно стрес.

Това или е тенденциозно изказване, или имаме някакво извращение във фирмата - токсична среда, начукване на канчетата, стрес... Какви са тези работи???  Просто не мога да го възприема и съм по-склонна да си мисля, че нехаресващите такива мероприятия преувеличават за да си защитят позицията.

Иначе игрите не са просто фън в Патиланци, а именно инструменти за развиване на колективно мислене и дух. И няма да има пълна полза от тях, ако след играта няма разбор. Ама не за начукване на канчетата, а за да се анализира защо победителите са победили, защо загубилите са загубили, какво са направили правилно и какво не... Има голяма разлика между суха лекция за формиране на колектив и същата лекция, но поднесена смесено с разбор на играта. А разпивката след това е за да няма лоши чувства и всичко да свърши с "яли пили и се веселили". За мен определено има полза и ако няма извращения от мениджмънта даже интровертите се увличат и не им е неприятно.

Разбира се, не винаги всичко минава по план Wink Помня едно подобно събитие по време на обучение в Швейцария (интернационален набор от мениджъри на обучение, в един от дните има и игри). Та първо имаше лекции за планиране, разпределение на ролите, анализ, контрол и прочее. После ни разделиха на два отбора и като ни дадоха една купчина дъски, щайги, маркучи и какво ли не ни казах, че задачата е да се пренесе вода от точка А до точка Б, където водата да задвижи водно колело и да произведе ток. Печели този, който натрупа повече точки, като за съставяне на план се дават 2, за разпределение на ролите пак 2 и т.н а накрая за време се дават 10 точки и за генерирана максимална мощност 20 точки. И какво стана? Единият отбор започна според теорията, обаче в нашия имаше български елемент... Съответно мисленето а ла инженер Ганев веднага схвана, че ако се генерира максимална мощност на динамото всичко останало в булшит. А максимална мощност се получава от максимален пад на водата, изсипваща се върху колелото (странно е как мениджъри не знаят физика???).  И така, след като нашият отбор се изпокара, не направи план, не разпредели роли и не сформира колектив, се оформиха три групи - няколко ентусиасти начело с "инженер Ганев", няколко пасивни помагачи (не сме съгласни, ама ще следваме) и няколко отказали да участват. После естествено спечелихме играта, защото на бърза ръка направихме най-ефективната "електроцентрала".
А след това, голям майтап, защото на разбора настана голям смут.  Ръководителите на играта (специализирана в такива неща фирма) трябваше да се гърчат и да обясняват защо отборът, неспазил нищо от теорията, спечели състезанието Simple Smile И как нацупено гледаха другите Wink И накрая им казахме, че вината си е тяхна, защото не са направили анализ на риска от неспазване на схемата Simple Smile Че и "незаслужени" награди имаше за нас даже - не помня какво, но не бяха боклуци, а разни готини неща, все пак Швейцария, голям концерн.

Но от всичко това имаше ефект - вечерта нашият разделен преди играта колектив беше така сплотен от успеха, от кефа, че сме надхитрили системата, че дружно вдигахме тостове и стопихме всякакви бариери. Еми ей това е то тиймбилдинг и  смея да твърдя, че има огромна разлика в това как ще работиш с човек, с когото сте правили такива неща и пили-яли, и с човек, с когото само си комуникирате по мейл и телефон в служебен формат. То ако нямаше полза фирмите нямаше да дават пари, нали? Друг е въпросът, ако се копира формата, но изпразнена от съдържание.

# 277
  • France
Забравяш как се развиват нещата при победения отбор Wink И че по принцип отборите се формират в една и съща фирма. Въобще тези неща са голям нож с две остриета.
Само веднъж съм имала подобна "игра" за сплотяване, когато бях в университета. Имаше много сърдити и асоциацията на студентите никога не повтори.

# 278
Победеният отбор да си вземе поука, това е и обучение, не на последно място и за правилно приемане на загубите, защото в практиката такива неща има винаги.  Но и там не бяхме хора от една фирма, а от различни фирми и държави, та целта не беше баш сплотяване на колектив, просто се получи.

# 279
  • France
Тоест никой не е взел риска да скара хора от един екип Wink и аз не бих го поела.

# 280
Philomena аз лично малко по-скромно бих го раздавала. Ясно е, че някой може да се чувства в правото си да изисква работодателя да му ниси индивидуални кошнички и да му прави реверанси , когато нещата изглеждат по вода. Но аз лично не бих била толкова чак толкова "взискателна". Малко благодарност и малко разбиране и малко умересност според мен не биха били лоши качества в днешно време. Виждаме какви обрати стават по света.

Но и друго нещо наблюдавам при теб и в нещата които пишеш. И то е ... не чак такава увереност, каквато се опитваш да покажеш.
Надявам се всичко да е наред . Успех.

# 281
  • France
Ами карай го по-скромно, кой ти пречи?

# 282
Тоест никой не е взел риска да скара хора от един екип Wink и аз не бих го поела.

Ако екипът ще се изпокара за едната игра много работа има да се върши в тази фирма... Аз такова нещо не съм виждала. А и нал именно затова е разпивката после - да се тушират емоциите от играта.

# 283
  • Тра-ла-ла
Тези тиймбилдингови сплотявания на колеги колко време траят след края на мероприятието?! Bowtie

# 284
Компаниите са различни и е нормално да имат различни практики. Пък тук било така, пък там онака. Ами, много важно. Никога няма да се угоди на всички, гледа се мнозинството и така.
В крайна сметка нали си говорим, че няма нужда компанията да ти бъде второ семейство, а е място, на което отиваш, работиш, получаваш възнаграждение. Ако има нещо допълнително, ок.
Но постоянни фасони, че единият не пиел вино пък имало такова в кошницата за коледа, другият не излизал след 9 вечер пък коледното парти започвало тогава и защо не се замени с обяд....
Наистина не разбирам. Лично не си падам по такива мероприятия и ходя по задължение, ама чак такава драматичност да придавам - нито имам енергия, нито желание.

Сори, но за такива точно фасони тук никой не коментира, нито прилага.
Драматизъм се получава, когато те притискат да участваш, а не примираш.

Общи условия

Активация на акаунт