Тиймбилдинг, фирмени събирания, приятелства на работното място...

• 14 362
  • 386
  •   1
Отговори
# 135
И аз съм ходила на тиймбилдинг с пейнтбол, на такъв с кулинарни мастъркласове и състезаания, на ветроходство, на грънчарство, миксология и още каквото се сетите. Хората се разделят на групи, отбори и се действа. Обикновено има повече от една активност, така че може да се избере между нещо по-активно и по-спокойно.
Тези, които ми остават фаворит и до ден днешен са тиймбилдингите в чужбина. Ходили сме доста голям екип от над 40-50 човека и е било хубаво. Имало е колеги, за които това е било първо излизане от България.

На мен семинарните и обучителни модули не са ми интересни. Обикновено се правят за запълване на времето и придаване на малко по-интелектуален характер на събитието. До момента съм била само на две наистина смислени такива, останалите са по банални теми и обикновено имат за цел да надъхат екипите да си гонят таргетите или каквото е важно в контекста на бизнеса на фирмата.

# 136
Семинар или лекция на тиймбилдинг звучи ужасно скучно... Как биха се опознали хората като седят и дремят докато някой им говори някакви тъпотии (в най-честия случай).

# 137
Семинар или лекция на тиймбилдинг звучи ужасно скучно... Как биха се опознали хората като седят и дремят докато някой им говори някакви тъпотии (в най-честия случай).

Тук е работата - какво ще се говори и как ще се говори. В търговските отдели всеки трябва да е майстор на презентации, да умее да грабва слушателите, да усеща аудиторията и да представи по интересен начин предмета на презентацията. И мениджърите също трябва да го умеят това. И ако темата не е нещо скучно нещата се получават. Явно не ти се е случвало.

# 138
За мен семинар/ лекция е един вид трейнинг/ обучение. Тиймбилдинг за мен са игри, походи в гората, някакви други активности, в които хората могат да си говорят за неработни неща и да се забавляват.

# 139
Да, но има неща, които хората не знаят - как върви бизнесът, какво правят другите отдели, какви са перспективите за бъдещето, нови правила (за сексуален тормоз, за политкоректност, за антикорупционни практики). Това са все важни неща, които трябва да се кажат на хората.

# 140
Betriebsausflug und Firmenausflug не са тимбилдинг. Но няма значение . Както и да е .
Всяко съвместно занимание е тимбилдинг. Но няма значение 😁

# 141
  • София
По- скоро всичко, кеото би имало положителен ефект върху тийма, като всеки екип е различен с различна динамика. Иначе става разбилдинг.

Бившият ни шеф много обичааше да ни замъкне в едно пробито заведение на негов приятел, който после да го кара мъртво пиян дома, да напива хората, да им паднели задръжките и после да си бъдат симпатични. Веднъж един ме налази и не ми стана по- симпатичен, а ми опротивя и раздразни повече.

# 142
  • Great Britain
Само, че не всички работят в големи компании, където има фирмена култура, много служители и най-вече привкус от чужбинските модели на меринджействане и въобще разбиране за работна среда, бонуси и всякакви придобивки - храна, напитки, парични стимули, допълнителна отпуска и т.н. Та няма чудно, че едни служители искат тиймбилдинги и банкети, а други не...

Последният ми банкет беше в ресторант, ставащ на чалготека. Друсане до "повръщане". Мислих да не ходя, но отидох с колежката - приятелка и си прекарахме супер с нея в шеги, закачки и питиета. Въпреки гадната музика и въпреки, че всеки ме дърпаше да въртя гюбеци. Та не искам да знам какъв тиймбилдинг биха спретнали тази фирма, ако някога узреят за такова нещо и им се откъсне от джоба 😂
М, да тимбилдинг с чалга привкус. С една дума: манталитет.

# 143
Аз харесвам тийм билдинги и сбирки с колеги. Не съм бест френдс с никого, но си споделяме разни неща за децата, семействата, младите за гаджетата и в общи линии е приятно и някаква човешка, неслужебна комуникация да има. Според мен човек може да срещне приятели навсякъде, особено ако е по-млад и може да разпива и излиза след работа. Аз съм с две деца и бързам към вкъщи, но ако бях на 22, сигурно нямаше.

# 144
Аз съм на мнение, че не би ми било особено приятно да съм по бански сред колегите ми, игрите също трябва да са много балансирани, защото и там има момент на по-близък контакт, реален случай някакви оплетени въжета, да минеш без да ги докоснеш, позицията на въжетата се променяме и една колежка дори буквално няколко човека я носеха и я промушиха през един от отворите, честно казано не бих го позволила, доста други ситуации прекрачващи границата на личното пространство за което и манталитета играе голяма роля, един е по-освободен, друг не, пиенето идва винаги вповече, програмата трябва наистина да е много професионално направена.

Последна редакция: нд, 22 окт 2023, 00:40 от Sephora

# 145
Betriebsausflug und Firmenausflug не са тимбилдинг. Но няма значение . Както и да е .
Всяко съвместно занимание е тимбилдинг. Но няма значение 😁
Къде го прочете ? Не че има значение.
Sephora те под тимбилдинг разбират всякакво съвместно занимание .   И прочетохме ги заниманията. При нас има разлика между тимбилдинг, тимаутинг, почерпка, празненство, парти, съвместно ходене на ресторант при което всеки си плаща сметките и покана за грил в частна къща. Но няма значение. Важно е какво те си разбират и нека те да си говорят. И аз съм съгласна, че не си е работа да се събираме по бански. Но пък на тимаутинг сме ходили с кану, колело, драйзинен, посещение в музей, курс голф за начинаещи с ресторант после, курс бейзбол за начинаещи с грил после  и т.н. но това не са тимбилдинг курсове. Това са тимаутинг.

Последна редакция: нд, 22 окт 2023, 01:17 от bella-ciao

# 146
  • София
Никога не сме имали събирания с игри, нощувки, семинари, бански, пейнтбол. Само коледно парти и пиене до кой колкото издържи. Някои сме ги виждали по бански - качват си целия разкрач и поувиснали гърди за всички екипи.

# 147
А какво мислите за неподходящото облекло на тези фирмени събития? Виждала съм колежки, облечени като стрийптизьорки.. Все пак там са и мениджърите и колкото и да сте си "приятели", ми е странно някоя да е с минижуп, кроп-топ и без ситуен.. то, пак зависи и каква е целта й, де... Grinning

Ами безпаметното напиване? Нов колега на мъжа ми се напи до припадък на първото му коледно парти. Поотпуснал се е човека, ама малко прекалено..

# 148
Никога не сме имали организирани тиймбилдинги по американски обичай с игри и прочее, но по-аватнюристични колеги сме участвали заедно в Tough Mudder/ Legion Run групови състезания, забавно е било. Отделно, посещаваме редовно семинари из страната, където вечер социализираме с колеги. Имало е случаи, в които алкохолът да "отпусне" някого повече от нормалното и след това да го обсъждаме с лека насмешка, но са били рядкост.

# 149
Нашата сфера е консервативна и не сме имали тимбилдинг в същинския смисъл на думата - игри и тн. Имали сме семинари, обучения, на които разискваме новости и опит, вкл с лектори от почти всички краища на света. А вечер се събираме, вечеряме, говорим неформално. Но това беше до Ковид, после започнаха онлайн обучения. За мен, особено като по-млада тези обучения бяха приятни и полезни. Имало е тук там изцепки, но много рядко, все пак навсякъде има всякакви хора.

А като казвате, че разделяте личния от професионалния живот, къде срещате приятелите си, къде се сприятелявате с хората? Моите приятелки от училище се пръснаха, от университета бяхме от различни градове и в крайна сметка, основно от работата ми са. На мъжа ми също, при него съвпадат тези с които е учил и работил, десетилетия поддържат добри приятелски отношения. Аз не се сещам да имам приятели от друго място, една две майки от ДГ и училище покрай детето, но пак с допирни точки в професията, т е изключение, което потвърждава правилото.

Общи условия

Активация на акаунт