Тиймбилдинг, фирмени събирания, приятелства на работното място...

• 14 286
  • 386
  •   1
Отговори
# 240
Аз явно все в убиташки фирми работя - въртят милиони, а обучения не съм видяла, само подкарване на стадо към спа хотел за сметка на шефа.

Защо мрънкаш ? Ние си плащаме всичко на тимаутинга и атракции, вход за музеи , гайд , храна и всичко и си плащаме коледната вечеря и т.н. Само фирменото парти и обученията се плащат от работодател .
Ние пък нямаме никакви други събирания освен новогодишен банкет, който е за сметка на фирмата, но аз от години се скатавам, защото не ми е приятно да съм в една компания с шефовете. Голяма агитация пада иначе. На другия ден само разговори кой как се напил и колко пъти танцувал този с онзи, па с шефа....мали, голямо събитие.

# 241
Такава лиготия ... и толкова много претенции и неразбиране и неблаодарност.
Човечеството май си заслужава всичките кризи в момента. Съвсем се отплеснахме да се мислим за единствени, неповторими и незаменими.
За една бройка да те пиша в страшките. Ти сериозно ли съпоставяш платена работа с нещо, което би трябвало да е удоволствие?

Всичко, което е предлагано като тимбилдинг трябва да бъде платено и в работно време. И по желание. Това са основните правила. Нормално е да има хора, които не държат да прекарат 3 дни нон-стоп с колегите си. Дори и да се харесват взаимно. Не виждам нищо сложно за разбиране.
така  е ако наричаш всякакви партита, аутинги, субирания и пр. тимбилдинг. Става объркване Simple Smile

# 242
  • France
Ама наричай си го както искаш. Ако е организирано от йерархията - трябва да влиза в определени рамки. Ако вие, по колегиално и по приятелски си организирате събития, това е съвсем различно и няма място в тази тема.

# 243
искаш да кажеш ако е организирано и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ? Защото ако не е задължително можеш спокойно да си отработиш деня, вместо да ходиш на парк, на екскурзия или на музей с останалите. Никой няма нищо напротив. В случая беше, че дамата може да си остане ако поиска на раб. място докато другите ходят на хотел, но не и е приятно останалите да я питат защо така е решила. Аз доколкото знам ако въпросите не са обидни не са забранени. Никой не те задължава да отговориш. Но и никой не може да спре друг да ти задава абсолютно обикновени въпрси. Особено ако си излезнал с него на вечеря и си приказвате на тази тема и не си сменил темата или не си помолил даже за това. Но както и да е . Тук сме си малко глух телефон в този форум Simple Smile

# 244
  • France
Това, което казвам е, че важното е КОЙ го организира. Ако е фирмата е едно, друго е ако са колегите по между си като частни лица.
Ако е първото, разбира се, че трябва да е поето финансово от фирмата и в работно време. Ако не е - трябва да е по желание. Не виждам нищо сложно. Свободното време ни принадлежи. И това трябва да е ясно за всички любопитни колеги.

# 245
При нас има 1 ден годишно, в който може да се прави тимаутинг . Т.е. да се ходи някъде и да се предприеме нещо с екипа. Организира го екипа сам. Деня се дава да се използва за това нещо. Но ако не искаш си стоиш в офиса. Мероприятието се организира от екипа и сумата се дели на участниците. Т.е. официално имаш даден раб. ден за това , но можеш да не го ползваш, можеш да се съгласиш на евтина организация и да обикаляте в гората без пари и да си ядете сандвичи или ако има повече разходи всеки си ги плаща. Също така транспорта е лична работа. Но пък коледното парти е изцяло организирано от фирмата и само транспорта е лична работа. А коледната вечеря вече не е официално мероприятие . Тя е инициатива на началника и екипа и е извън работно време и всеки си плаща и си осигурява транспорта. На всички тези мероприятия участваш ако искаш. На тези, които са в раб. време може вместо да участваш да си работиш.
Но да се нацупиш защото нещо не ти харесва и да искаш пари в замяна или да искаш свободно време ... нещо някой не е схванал добре .

# 246
  • France
...
Но да се нацупиш защото нещо не ти харесва и да искаш пари в замяна или да искаш свободно време ... нещо някой не е схванал добре .
По-скоро ти не разбираш. Вашата организация е според нормите. Има подарен ден и понеже явно бюджетът на фирмата не е достатъчен, си го поемате вие. И нормално -> не е задължително.
Както е нормално да има хора, за които разни пленери не са приятни и биха искали да има почивен ден на мястото. Това вече трябва да бъде съгласувано. И смятам, че има поле за компромиси.

# 247
Ти нещо не разбираш. Но не се и опитваш.
Няма подарен ден, има осигурен ден.

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 18:42 от bella-ciao

# 248
  • Melmak
Майка ми работи в ресторант. Фирмената култура там е малко под въпрос. Въпреки това имат сбирка поне за коледно парти, което е безплатно, разбира се. Събират се и си правят сбирка в ресторанта, най-често собственикът им готви, осигурява алкохол и безалкохолни. Ще е много странно някой да каже “Шефе, няма да идвам, чух, че менюто утре е свинска вратна на скара. Да ми я завиеш за вкъщи, че няма да идвам, а ще си взема и две бири от фризера!” Така ми звучи желанието на някои да бъдат компенсирани с пари, че не са ходили на тимбилдинг. 🤣

# 249
Не да бъдат компенсирани, че не са ходили на нещото, а бюджетът за цялата тая простотия да отиде в хората, вместо да се изпие за една вечер.
Така може и да се свърши работа, вместо половината работно време седмици преди великото събитие да бъде посветено на обсъждане къде, как и с кого, а седмици след... пак къде, как и кой с кого какво.

# 250
Enter Sandman фирмата си ги отчита тези разходи . Тя това и предлага. Как да си отчете пари дадени за кой каквото си иска?

# 251
Много отдавна забелязах, че ако отидеш при някой важен клиент и му предложиш 50 лева ще те изгледа презрително. Но ако му подариш бутилка Чивас Ригал ще се зарадва, нищо че пак толкова струва (тогава).
И с тиймбилдинга е така - колко да изяде и изпие един човек на фирмено парти. 50 лева, 100 лева? Ако ти дадат 65 лева бонус ще се зарадваш ли, или ще решиш, че е подигравка. А партито се помни и се възприема различно, макар пак да струва толкова.

# 252
  • Melmak
Винаги фирмите с малко или никакви инициативи (партита, вечери и тн) са били гледани кофти от служителите. Много пъти сме коментирали в офиса как не е достатъчно това, което се прави и искаме повече инициативи. И като ми треснат 50 лв бонус за отсъствието ми от корпоративната вечеря … много ще съм напред, оправих си живота с тия 50 лв.

Също така фирмите имат отделени бюджети за такива празненства, отделно са бонусите и наградите на служителите.

Честно казано се радвам, че не работя с роботи, които смятат, че обсъждането на празничната вечеря е невероятно губене на време и работата ни страда от това.

В екипите имаме бюджети за излизане, освен големите сбирки. Общо взето сам екипът преценява как да ги харчи - ден извън града или някакви други дейности като вечеря. Лоши сме в организацията и до сега само ресторанти запазваме. Преди началото на отпускарския сезон имахме пак такава излизанка. Не знам колко беше сметката, но по салата и основно, някои и десерт.. сигурно над 50 лв е било на човек. Никога не съм се вглъбявала в това колко сме изпили и изяли. Нито съм очаквала тези пари да ми се дават към заплатата. Това е бюджет, определен за друго и ако не дойдеш е твое решение, но е нагло да искаш и пари за това.

# 253
  • София
Ще се зарадвам и ще си купя суши.
Коледният ни подарък веднъж беше ваучер 18лв.
Друг път вечерята се покриваше до 25лв на човек, другото си го доплащаш.

Няма да коментирам, че бих предпочела да изляза на частно с колегите, които са ми приятни, и да си платя сама всичко, отколкото да слушам тъпите шеги и промиването на мозъка от шефа, че това е чудно.

# 254
А оправи ли си живота с тая "излизанка"?

Да заключим, че хората, пишещи тук, са на различен етап от живота си и избират различни неща за свободното си време, а? Или да продължим да преливаме от пусто в празно.

Общи условия

Активация на акаунт