Тиймбилдинг, фирмени събирания, приятелства на работното място...

• 14 299
  • 386
  •   1
Отговори
# 285
  • France
ЧС, има много такива места. За това и казвам, че е с нож с две остриета. А когато екипът е сплотен, той не чака на началството да му организира подобни, сам си го прави. С колеги сме ходили на лазеркуест, на боулинг, на ресторант. Но в неформална обстановка и без шеф на главата. Заради кефа да сме заедно. Но това е рядко. В моя опит е 1 от 4 агенции. Просто е трудно персоналностите да се стиковат в приятелската сфера. А за работата не е и нужно.

# 286
Тези тиймбилдингови сплотявания на колеги колко време траят след края на мероприятието?! Bowtie

Много. На тиймбилдинга се рушат бариери и си остават разрушени и след това.
Знам каква огромна разлика има ако бизнеспартньорът ти от другата страна те познава само виртуално и ако сте се срещали и яли и пили заедно.
Но, явно има хора интроверти, темерути, недоволни и прочее, на които не може да се угоди. Но не може те да задават тона на всички останали.

# 287
Джулая ако тимбилдинг курс и семинари са много информативни, ако се вслушаш и също можеш много интересни изводи да си направиш за себе си и за своята работа. Обикн. се провеждат с много опитни инструктори и са много скъпи. Никой не се занимава с клюки и с наблюдение. Целта е да се подобри ефективността на работата. Има подобни семинари и за мениджъри ...
Но жалко като гледам как инициативата у нас не се използва правилно , а е изродена до напиваници, клюки, шпиониране, секс изцепки  и дефилиране на кола маска . Нищо чудно че се стига до безумни изисквания за пари и кошници с подаръци. Просто невероятно. Явно проблема е в културата на водещите във фирмата.
Интересно е как някои не разбраха, че между тимбилдинг и развлечения има разлика. Едното е обучение.

# 288
  • France
... На тиймбилдинга се рушат бариери и си остават разрушени и след това...
Затова пак повтарям, че е нож с две остриета. Като мениджър не бих го предприела. Освен ако колективът не е вече сплотен. Да възложа на HR да закупи билети за някое събитие в свободното време и да ги раздаде на желаещите - да. Да вкараме допълнителен стрес в една вече конкурентна среда - не. Но това е за моя бранш, има фирми с йерархична пирамида със широка основа и там могат да си позволят да си правят експерименти. С основата, не с върха.

# 289
... На тиймбилдинга се рушат бариери и си остават разрушени и след това...

Затова пак повтарям, че е нож с две остриета. Като мениджър не бих го предприела. Освен ако колективът не е вече сплотен. Да възложа на HR да закупи билети за някое събитие в свободното време и да ги раздаде на желаещите - да. Да вкараме допълнителен стрес в една вече конкурентна среда - не. Но това е за моя бранш, има фирми с йерархична пирамида със широка основа и там могат да си позволят да си правят експерименти. С основата, не с върха.
Philomena ти според мен нито си мениджър, нито разбираш нещо от това , нито дори имаш колеги или стабилна работа ...според мен  , четейки написаното от теб. Защото не виждам какво търсиш тук да коментираш негативно всичко свързано със служба, мениджмънт и колеги.  Ей така се възлага на HR да напазарува билети ... щото фирмата съществува във вакуум, парите идват от банкомата, тока от контакта, служителите на талази ...   И да теоретизираш без нито един практически пример от твоя страна ... с изключение на някакви участия в някакви дубиозни партита ... наречени по много странен начин и причина тимбилдинг ... Странно , странно къде и в какви обстиятелсва и обкръжение  работиш ако въобще и като каква работиш.
Оставям те да продължаваш да пишеш . Доста вече обясни за себе си. За една кошница с подаръци, на която си имала права. Кой има права на подаръци?

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 10:54 от bella-ciao

# 290
То и загубите сплотяват. Колко футболни отбори, които не печелят всеки път и даже почти никога, си имат доживотни фенове, които са сплотени помежду си. Аз играя една игра, тя така е направена, че без отбор не можеш да направиш много, и хич не се сме от най-изтъкнатите играчи, често губим, ама някак и това сплотява.

# 291
  • Тра-ла-ла
Вие описвате някакви много частни случаи и то явно в много големи компании. Международен тиймбилдинг с хора, които никога не си виждал и се запознаваш и сплотяваш. И скъпи тиймбилдинги, създадени от професионалисти. И някак тези се набиват като прекрасни мероприятия, от които зорлем бягаме, защото сме интроверти, киселяци и дребнавци. Малко в стил "Къде съм аз, къде сте виЙ?!"

Допускате ли, че освен вашата фирма и вашият тимбилдингов опит - има и стотици хиляди фирми, в които нещата са по друг начин?! Че е пълно с меринджеи и HRи, които са изкълвали 1 учебник и 1 курс и то ги прилагат неправилно?! И въобще в много бг фирми липсва разбиране за структура, ред, екипност и необходимостта от приятна работна среда. Демек цялата Мара втасала, та до тиймбилдинга опряла да й оправи проблемите ....

# 292
---Може би можеш да пишеш спа/то като тимбилдинг, но не и кошничките ... Т.е оплачи се на кмета, проблема е в закона.   А сега както вече доста отдавна написах - зависи човек къде работи и в каква среда  и като какъв. за да разбереш какво можеш да очакваш. Както се казва рибата се вмирисва откъм главата . Т.е. ... както ти го написа. Нищо не можеш да направиш.

Последна редакция: сб, 28 окт 2023, 06:29 от bella-ciao

# 293
Йес бе, дайте да оправим разходите за командировка и представителните разходи в тая тема, моля!

# 294
В тази тема може да научиш, че има и качествени тимбилдинг курсове и да претендираш за такива. Можеш да пробваш да потърсиш предложения за каквото харесваш, да предложиш на колеги или на мениджмънт и ... ако демократичното мнозинство има интерес - или ако ви позволят да се разделите на групи по интереси - да го реализирате. Но както искаш. Ако ти е по-ленсо оплаквай се още Simple Smile
Сега наистина ви оставям. Каквото можах ,направих за вас. Кошничка с безплатни съвети и идеи получихте. Не е малко Simple Smile

# 295
Ако те влече. Ако не те влече, няма нужда. Аз вече съм пас, не ми се участва в такива неща, както и голяма част от колегите. Не бих търсила какво би ми било по-импониращо въобще. И всъщност се хваля, аз лично, не се оплаквам, че не съм принудена да участвам във всякакъв род фирмени активности.

# 296
  • France
... Че е пълно с меринджеи и HRи, които са изкълвали 1 учебник и 1 курс и то ги прилагат неправилно?!
 ....
Не е само това. В последните 10-15 години офисната култура много се промени. Нормално, взимат се предвид грешките на дивия американски мениджмънт. Вместо open space с всичките му недостатъци се работи по затворени пространства, които могат да бъдат индивидуализирани и предлагат различни позиции на работа - прав, седнал, полегнал... Вместо микро мениджмънт се прилага макро мениджмънт, хоум офис и тн... Не забравяйте, че живеем в пост ковид свят и хората нямат желание да пътуват час и нещо за да са на работа от 9 до 5. В САЩ се сблъскаха с Голямото  напускане, в Европа - с Тихото напускане. И изведнъж шефовете се изненадаха, че кафе машината и тенис масата не били достатъчно притегателни. Ти да видиш Joy Плюс тези феномени в работния свят се вливат и представителите на Z генерацията, които категорично казват, че животът им е това, което се случва извън работа. Така че тези мениджърски приоми с тиймбилдинга са вече безнадеждно остаряли. И наистина се използват като някакъв банкет в стил "3 дни яли, пили и се веселили".

Бела, и аз съм учила мъничко счетоводство Wink и според френските закони фирмата има полза да отдели от брутната си печалба известна сума за нематериални придобивки на работниците. За да спести от данъци. Колко - се съгласува със счетоводството. Оттам се решава какви да са те. И това се прави според нуждите и вкусовете на екипа. Иначе няма голям смисъл Wink
Не знам защо имаш претенцията, че си ни дала безплатни съвети, като първо никой не ти ги е искал и второ явно нямаш нужната база Wink но дерзай и приятен ден Simple Smile

# 297
Philomena  чак сега вдянах че си във Франция. Разбирам фрустрацията ти. Мога да си представя какво е в момента във Франция на пазара на труда. Успех в търсенето.

# 298
  • France
Ами в момента Франция изживява един от периодите си с най-малка безработица - около 7% В сравнение Гърция и Румъния имат над 20%. Като ти казвам, че нямаш база Wink

# 299
Тези цифрички ги разправяй на старата ми шапка. Всички знаем как се получават. А ти какво работиш ?

Общи условия

Активация на акаунт