Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 7

• 50 098
  • 762
  •   1
Отговори
# 615
Хладилник с долен фризер (средна хубост, сравнително нов) харчи около 270 kw /h годишно или около 23 kw /h месечно . При сегашните цени на ел.ток, ако сте само на дневна тарифа е около 6,20 лв.месечно,ако имате и нощна около 5 лв....

# 616
Когато преминем на свободен пазар, и сметките ще са други вече.
Съдя по един офис, който винаги е бил със сметка максимум 40-50 лв. Вече рядко има сметки под 100 лв. А лятото с климатик е около 200 лв.

Моята този месец е 77 лв., не съм ползвала още сушилня, на ТЕЦ сме.
Зависи от доставчика.
На работата сме на свободния пазар. Летните сметки са около 100лв, което е с 30-тина лв повече от преди. Ползваме един климатик за охлаждане, един уред, който ползваме по два часа дневно и е малко по-сериозен консуматор (ползваме го целогодишно), компютър, осветление.
Отоплението е на газ и сметките за ток през зимата падат до около 70лв.

# 617
За септември е около 56 лв, пусках веднъж сушилнята, но като захладнее още ще я ползвам повече, точно защото опитвам да направя икономия. Пусках и 2-3 дни по около час конвектори.

# 618
  • София
..., един хладилник само харчи 10-15 лв на месец! ...

Старият ни хладилник харчеше около 15 лв., докато не установихме, че е повреден. С новия сметката падна с близо 10 лв.
Последната ни сметка е 34,10 лв. И си е съвсем нормална при наличие на ТЕЦ, заради което нямаме бойлер и климатик (предния месец на морето, където имаме и бойлер, и климатик, беше 87,90 - останалото ни ползване е сходно на двете места, но пък за ТЕЦ сметката ни е 48,33 този месец - т.е. напълно идентично).
 Още не съм включвала сушилнята.

# 619
Там където се ползва електрически бойлер е нормално сметките да се по-високи.

Може би ако към сметката хората споделят и киловатите, които са изразходили, ще е по-ясно, с колко повече е потреблението.

# 620
  • София
Стига да ги следят. Аз не ги следя. Идва ми съобщението в приложението на банката, плащам и толкова.
А и всяко семейство има различни навици за потребление.

# 621
Пролетно цвете, изобщо не е злобен и заядлив коментара ми Simple Smile! Наистина не мога да си представя такава сметка за ток при ползване на  всички изброени уреди!

# 622
Няма да влизам в обяснителни режим, не е и нужно.

# 623
  • София
За септември, в апартамента - 35 лв. Постоянно сме си в къщи през седмицата след 15.09, без бойлер и сушилня. Това е някаква минимална сметка.
За къщата, период 09.08-09.09 - климатик при нужда, осветление, готвене на фурна (правих три дози лютеница Wink ) - 111 кВтч
Направили са приспадането за последните три месеца, а от последният е видно, че борсовата цена се е успокоила около 0.35 лв/кВтч с ДДС. С приспадането е около 0.32, т.е това е очакваната цена, ако ни изритат на свободния пазар. Т.е малко под 50% нагоре.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 21:13 от sofyia

# 624
Септември 106 лв.В началото на месеца по спомен пускахме малко охлаждане.А в края му-отопление 😬

# 625
Пролетно цвете, изобщо не е злобен и заядлив коментара ми Simple Smile! Наистина не мога да си представя такава сметка за ток при ползване на  всички изброени уреди!
Сметката последната,която излезе сега на 15.10 е 47.60лв.
Ползваме: бойлер,пералня,сушилня,миялна,хладилник с фризер,кафемашина,компютър ,телевизори. Готвя само на еърфраер и мултикукър (фурна последно за Великден). Ползват се нашата всеки ден, не простирах навън дори лятото за първи път защото си смених сушилнята с нова и вече не откачам ,че харчи 4кв на сушене. Хладилника ми е чисто нов на месеци, пералнята на година и малко,бойлера на една година....баш си има значение колко са ти стари уредите.
Юли месец сметката ни беше 88лв  заради двата климатика в големите жеги. Не се настройват на 18°С а на 23/24 °С....та така стоят нещата. Нов електромер смениха ги миналата година мисля, като дойдоха без предупреждение и започна подмяна наред😄 който си беше вкъщи изскочи във входа да разбере защо няма ток😆😆 стана импровизирано общо събрание без уговорка.

# 626
32 лв от 8 септември до 9 октомври. Предната ми сметка е 34 лв, а ме нямаше две седмици, само климатик съм ползвала тогава за охлаждане, и то не непрекъснато, всичко друго е едно и също.

# 627
  • Пазарджик
91.40 на новия електромер.От 04.09-08.10.-доволна съм.Включвали сме климатици(вечер)и сушилня/не всеки ден/

# 628
Сметката последната,която излезе сега на 15.10 е 47.60лв.
Ползваме: бойлер,пералня,сушилня,миялна,хладилник с фризер,кафемашина,компютър ,телевизори. Готвя само на еърфраер и мултикукър (фурна последно за Великден). Ползват се нашата всеки ден, не простирах навън дори лятото за първи път защото си смених сушилнята с нова и вече не откачам ,че харчи 4кв на сушене. Хладилника ми е чисто нов на месеци, пералнята на година и малко,бойлера на една година....баш си има значение колко са ти стари уредите.
Юли месец сметката ни беше 88лв  заради двата климатика в големите жеги. Не се настройват на 18°С а на 23/24 °С....та така стоят нещата. Нов електромер смениха ги миналата година мисля, като дойдоха без предупреждение и започна подмяна наред😄 който си беше вкъщи изскочи във входа да разбере защо няма ток😆😆 стана импровизирано общо събрание без уговорка.
А в какво жилище живеете и колко човека?
Преди 9-10 години когато се нанесохме в този апартамент сметките ни за ток бяха от порядъка на 55-58 лв, с постоянното увеличаване на цените на ел.енергията сумата се увеличаваше !

# 629
70кв. / 3-ма души с нормално всекидневие. Утре сутрин двама ще излезем за работа и един за училище. Всички ще се приберем чак след 17часа. За мен лично ,,истината ,,е някъде по средата...баланс м/у разумно потребление и качествени уреди. Обичам,когато давам повече средства за електроуред да мога да му ползвам ефективно екстрите. Например много обичам ,,отложен старт,, така сушилня,миялна и пералня мога да ползвам нощта,когато ел.енергията е три пъти (образно ) по-евтина.

Общи условия

Активация на акаунт