Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 7

• 50 022
  • 762
  •   1
Отговори
# 750
Как се мият съдове със студена вода?! Flushed
Ми като няма се мият... С повече веро (тест гел е добър за целта), предварително забърсване...
Ходим по палатки доста, мият се 😉

# 751
Изплакването със студена вода е възможно, даже желателно, но измиването на мазнини (особено животински) е абсурд, те даже се стягат от студеното още повече и с времето съдовете за готвене, а и тези за хранене, ще започнат да лепнат. На палатка или при други екстрени обстоятелства просто съм затопляла до завиране вода и първо мия с нея и препарат, после може да се изплаква и със студена. Така съм сигурна, че съдовете са чисти. При това готвенето за няколко дни на палатка е несравнимо с пълноценното готвене в къщи.
Сметки за ток от 20-30 лв сме имали преди около 9-10 години (това с централно отопление и топла вода), сега са ни непостижими, освен при отсъствие, хем сме само двама.
Духи-Пухи, и при смяна на електромер ли са ти така високи сметките? При това, което описваш, и на мен ми се виждат високи.

# 752
Повечето хора ползват бойлер, не са толкова много тези, които не ползват. Бойлери вкъщи няма, уредите са добър клас, нови, осветлението също. Съвсем логично ми е да не плащам високи сметки.

# 753
Айде пак...всички сме с нови уреди висок клас. Защо постоянно се изтъква този аргумент? Да не мислиш че се отоплявам с печка Диана?

Най-много ми харчи бойлера - това виждам от летните сметки, когато отопление нямаме. И климатиците зимата.

# 754
Аз няма как да знам с какви уреди са другите домакинства, говоря само и единствено за моето. Интересно ми е колко се очаква да се плаща без използване на отопление и бойлер и не ви ли се струва по-скоро ненормално да се плащат сметки над 60-70 лв. за използване на няколко уреда и осветление само вечер? Защото на мен по-скоро това ми идва странно и бих търсила причина. И да, уредите имат значение, защото у родителите ми ползват хладилник от 2012, който за тях е ок и не желаят да сменят, но се вижда, че когато лятото не се живее и се ползва само той, то той им харчи към 15 лв., моят харчи 5. Така че има огромно значение вида на уредите и изобщо нямам предвид те да са от 60-те години.

# 755
Айде пак...всички сме с нови уреди висок клас. Защо постоянно се изтъква този аргумент? Да не мислиш че се отоплявам с печка Диана?

Най-много ми харчи бойлера - това виждам от летните сметки, когато отопление нямаме. И климатиците зимата.

Защото все още чета, че има хора с по-стари фризери и хладилници, които гълтат 15-20 лв само те, освен това зависи дали са в топло или студено помещение. отоплението с климатици освен класът на марката зависи и до колко е изолирано помещението, изложението на отопляваните стаи. Аз не разбирам защо се сравняват несравними неща, всеки има различно потребление.. телевизори, лаптопи, осветление, перални консумират малко ток. Тези които вдигат сметките са бойлера, фурните, уредите за отопление..

# 756
  • София
Когато гръмна старият ни хладилник (беше тогава на около 15-20 години) и го сменихме с нов, сметката ни падна с около 10 лв.!
Когато преди време се наложи да си сменим миялната (тя беше на около 10-15 г.), сметката ни падна с около 4-5 лв.
Т.е. уредите имат огромно значение. Особено тези, произведени и оценени спрямо новия енергиен етикет на ЕС от 01.03.2021 г.

# 757
2014г се нанесохме в къщата и купихме висок клас уреди.Сметки под 50лв лятото и 70лв зимата не сме имали, на цените отпреди 10г- без отопление, без бойлер, без климатици.В момента, същите уреди, със завишението на тока цената е идентична.Потреблението е едно и също.

# 758
  • София
Освен това много хора имат т.нар. невидими консуматори - сървъри, рутери, камери, сензори и всякакви подобни, за които даже не се сещам.

# 759
  • София
Малко данни за ноември, на който му се чете. Е, има и доза тенденциозност в написаното относно енергията, получена от ТЕЦ, което не е присъщо за Капитал. Обясненията - в коментарите.
Както е видно, с едни зелени 15 % в микса сме за никъде.
https://www.capital.bg/biznes/energetika/2024/12/03/4711887_reko … a_prez_noemvri_i/
Ако продължи тенденцията на високо потребление на висока цена, много скоро парите за компенсации на бизнеса ще свършат. И тогава или скоростно ще ни засилят към свободен пазар, или бизнесът ще запротестира сериозно. Или ще се вдигат цени и ще се нагнетява още и още инфлация. И Еврозоната няма да стане скоро факт.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 12:47 от sofyia

# 760
Давам само за пример пералня висок клас е със средна консумация около 1 Kw, и както много споменават, че пускат пералня всеки ден това означава 7-8-9лв на месец ( по мои изчисления реалната консумация е доста по висока). Консумацията на сушилня е доста по висока от пералнята(в зависимост от програмата и времето на сушене), и как тогава се получават сметки от 20-30 лв при използване на всички ел.уреди Simple Smile!?

# 761
И аз се чудя как се ползват перални и сушилни за семейство с 2 деца и сметката е 30 лв?! При нас пералня и сушилня се пуска поне по веднъж на ден, има и дни когато работят постоянно. Всички крушки са лед, но вкъщи е много добре осветено, обичам светлината. Прахосмукачката се пуска всеки ден по график. Само съдомиялната работи всяка нощ /и когато се налага втори път през деня/ и реално това е спестената енергия от ниската тарифа.

# 762

Общи условия

Активация на акаунт