Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 7

• 50 055
  • 762
  •   1
Отговори
# 705
Емииии аз написах, че не ползвам сушилня, така че все тая Simple Smile
ЕВН сме.. Месечните ни сметки са бетон Simple Smile .. има ни, няма ни...

# 706
  • София
Т.е. като не сте вкъщи цул месец, пак ли ви е такава сметката?
Да не се е закачил някой?

# 707
Т.е. като не сте вкъщи цул месец, пак ли ви е такава сметката?
Да не се е закачил някой?
Никой не се е закачил. На всяка смяна на електромерите качва с 10 лв Simple Smile
ЕВН се е закачил Simple Smile

# 708
Октомври месец изключихме хладилника в апартамента, който не ползваме. Стар е едно 20 лв харчи. Октомври сме платили 27 лв ноември 7, 60. Включен е фризер и рутер.

# 709
Хладилникът ни е нов, таз годишен.
За мен си е ок сметката, общо-взето. Аз писах какво се чудя - на сметки 20-30 лв с повече уреди и потребление. Пък и отопление като сложат на 50 лв съвсем Simple Smile

# 710
Да в другото жилище 100 лв +- 10-20 ама то и там консуматорите не са постоянни. Я резачка/ флекс ще включи. Помпата на парното върти постоянно от месец.

# 711
Духи, хората живеят в по три-четири жилища месечно, и като разхвърляш, то иде пак 20 лева на всяко място
JoyStuck Out Tongue Winking EyeStuck Out Tongue Closed Eyes

153 e  новата ми сметка.

# 712
  • София
Не знам за хората. Ние живеем лятото на морето и през останалото време сме си в София. Но пък съпругът ми пътува по работа, докато сме на едното място до другото и обратно, та остава да спи у нас си, а не по хотели. Или пък ходим до морето да си виждаме родителите, които живеят там целогодишно и няма как да оставаме у тях.
Не са по 20 лв. на всяко място. Този месец на морето сметката е 4,90 лв. Не виждах смисъл да я пиша изобщо, защото е само от фризера.
За вкъщи писах - 29,50. С ТЕЦ, заради което нямаме бойлер и климатик. Събира се от готвене, пране, сушене, миене, осветление и зарядни. Напълно нормално ми се струва.

# 713
Амиии то и ние сме на две места, общо взето разделени по равно времетраене на обитание. И на двете места сметките са ни целогодишно в тоя диапазон 50-60 / без отопление / готвене / сушене..
Ама както и да е Simple Smile Електромери всякакви..

# 714
И ние сме с ТЕЦ и без бойлер, но под 70 лв. последните месеци не падаме. Нормални уреди ползваме вкъщи, но си ги ползваме без угризения. Та сметка от 30 лв. ми се струва нереална за цяло семейство. Но като знам какви навици имат различните семейства, може и да не ползват осветление, или да са на по една крушка, или да не готвят вкъщи и още, и още.

# 715
Ние вкъщи нищо не спираме, но пък сме у дома само вечер. Аз също не мога да схвана каква е причината за такива разлики. Никога не съм правила икономии, не съм ползвала почти изобщо нощна тарифа (с изкл. за сушилнята, просто хваща и нощни часове), сметка над 25 лв. не сме имали.
Всеки ден се използва фурната, котлоните, еър фраери и други уреди за готвене. Пералня, миялна, сушилня - през ден ориентировъчно. Телевизори винаги включени, телевизор няма единствено в библиотеката. През зимния период дори осветлението ни е включено почти непрекъснато, защото ми идва тъмно от обяд към вечерта, това са сметки за многостаен апартамент с две деца. Уредите са среден към висок клас, но в никакъв случай не най-скъпи.

# 716
  • София
Само с махането на телевизорите и компютрите у нас преди няколко години - сметките ни паднаха с 15-20 лв.
Не сме ги махнали по финансови причини, а поради промяна в светоусещането (искаме сами да подбираме какво ще гледаме, а не да ни облъчват 250 кабеларки).
Много хора пускат телевизори във всяка стая, пускат духалки, имат поне по 2 мощни компютъра. Та е трудно да се сравнява.
Ние телевизори и компютри нямаме. Ползваме си телефоните и лаптопите, които зареждаме при нужда, вкл. с външни батерии (тях пък ги зареждам в кантората, понеже вкъщи не искам да има кабели и отворени контакти до малкия ни син).
Някои ползват мултикукъри, слоукукъри, хлебопекарни и други уреди, които работят по цял ден или цяла нощ.
Аз готвя всеки ден, но ползвам само фурна с вентилатор и бързозагряващ котлон и използвам с 1 пускане на уред да сготвя няколко неща - за собственото ми удобство, защото не ми се виси пред печката. За 20-30 мин на силна фурна - спокойно се приготвят 2 неща, че и десерт. Други хора обичат да сложат тавата за цяла нощ да се пече.
Някои седят цяла нощ на светнати лампи.
У нас малките деца си лягат в 20 и 21, съответно. Ние си лягаме най-късно до 22:30. Най-много голямата дъщеря да остава до късно в нейната стая.
През деня децата са извън дома от 07:20 од 17:10 ч. Аз поне 2-3 часа също съм навън. Съпругът ми - повече от мен.
Иначе всеки ден пускаме пералня, миялна, сушилня също в студените месеци.
И т.н. Но икономии не правим. Просто стил на живот.
Сметка над 30 лв. сме имали май миналата година по празниците, когато пускахме духалка, когато ни гостуваха големите деца с внучката и пускахме за нея, че беше на 1 месец още.
Та всеки има различни навици и е безсмислено да се правят сравнения.

# 717
  • София
Всеки месец я превъртаме темата. Дори без Тв и комп, за голямо семейство и описаните всекидневни дейности, 30 лв, т.е около 130 кВч е абсурдно ниско потребление. Просто има доста абонати, на които не са сменени електромерите. Колкото по-нови, толкова повече отчитат. Не знам по каква причина, но в нашия блок ги сменят на всеки пет години. Вероятно като огромна сграда има съображения за кражби, нямам друго обяснение.
Ние също сме приблизително с режимът на duhi_. За цялата 2024, само през юли имахме 29 лв в апартамента. Прибирали сме се само три недели, пуснати са по пет перални и климатик за по ден. Постоянно потребление - нов хладилник с фризер.
Дори с готвенето на газ, ползване само фурна, пералня, миялна, едно ТВ, комп по 2 ч дневно, имаме минимум 40-50 лв. в месеците, в които няма нито охлаждане, нито отопление.

# 718
Ние сме в сравнително нова сграда, не са сменяни при нас, но не са стари.

# 719
  • София
Ние сме с нови електромери. И преди смяната сметките ни бяха такива, даже малко по-високи, защото след спиране да работи на стария ни хладилник - открихме, че е бил развален и е харчил доста повече от нормалното. С новия сметката падна.
Но сме малка кооперация и почти нямаме съседи извън семейството.
Възможно е в големите сгради да се краде или да има утечки (мисля, че това беше изразът).
Или разхвърлят към апартаментите (част от) разходите по общите части.
Може би зависи и от ползваните програми на уредите. Аз ползвам т.нар. Еко функции - така са настроени пералнята, сушилнята и миялната. Не съм сигурна какво точно им е екологичното.
Зависи и какъв тип са уредите от типа на сушилнята - нашата е кондензионна, т.е. без термопомпа и без турбина (само с колектор за водата и с функция загряване). Знам, че тези с турбините харчат най-много.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 15:45 от Fever Ray

Общи условия

Активация на акаунт