Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 7

• 50 036
  • 762
  •   1
Отговори
# 720
У дома сме двама през деня почти постоянно, малкият си идва ранен следобед.По няколко
часа работят комп. и сървър(понякога втори комп), телевизор( понякога два) или уредба, готви се всеки ден , 1-2 перални през ден, сушилня също, лятото суша навън.Свети дворно осветление( лед крушки), на брой са 4 мисля.Кафе машина сутрин, 1-2 миялни средно на ден,абсорбатор като се готви, осветление според сезона, зареждаме телефони, гаражна врата се отваря и затваря 3-4 пъти дневно.Общо сме четирима, но големият ми син се прибира вечер.Пуска осветление и Тв, зарядно, плейстейшън чат-пат.Лятото сме около 60-70 лв., зимата 90-95лв.Без бойлер, отопление и охлаждане.Не знам как може да платим по-малко.Може би ако сме у дома само сутрин и вечер.Топла вода и отопление на газ.Явно аз нещо не правя като хората.( уредите са висок клас, но не са нови, сушилня с термопомпа).И като бяха нови под 50лв лятото не сме били и то на старите цени.Обитаваме около 180кв.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 09:34 от ДХ3

# 721
Вчера излезе и нашата сметка 91.20 лв , предната беше 74.76лв без отопление/охлаждане. Значи сумата за двата климатика е 16.44лв. Бойлера работи само от 18.30ч до 8.30 ч., събота и неделя постоянно. Такива сметки от 20-30лв, че и без икономии са ми нереални и невъзможни!

# 722
И за мен сметки от 20-30 лева са нереални.

# 723
Нашата сметка за периода 17.10-18.11 е 195лв. Предните два месеца се въртеше между 80-90лв. Двама възрастни и дете: 3 климатика нон стоп работещи, бойлер; пералня сушилня и миялна всеки ден; готвя в мултикукър и фурна, фризер с хладилник и отделно фризер. Сутрин и вечер печка в банята, 4 камери 24/7. Обичайните дребни домакински уреди, 2 тв, 2 лаптопа. Живеем в къща с двор, следователно имаме много осветление, но то е лед и някак не го броя като перо.

# 724
Вчера излезе и нашата сметка 91.20 лв , предната беше 74.76лв без отопление/охлаждане. Значи сумата за двата климатика е 16.44лв.

Значи почти не сте ги пускали..климатиците.

# 725
  • София

Обикновено след добавяне на ТЕЦ стават по-високи от "реалните".

# 726
Да, Teta, климатиците работят вечер за около 5 часа, когато сина ми си е вкъщи неговият работи понякога и през деня. Вечер преди да легнем ги изключваме, че става много топло.

# 727

Еми и ние сме на ТЕЦ и готвя на газ, ама на ..
ТВто работи вечер по 2 часа и то не всеки ден. Щото за тях се хвана... Компютри "бучащи" нямаме, един макбук. Лампите са лед навсякъде, мултикукъри и фрайъри не ползвам.
Огромна сграда не сме, електромерите са във входа с 3 ключа, няма достъп до тях без ЕВН. Няма кой да се закачи.
Споделяла съм, че за стълбището ни е 20 лв сметката .. та явно е от електромерите. Така са настроени да връткат...
Ако 30 лв е нормалното потребление според твоите консуматори, значи нашите са на двойна скорост 😊

# 728

То оставаше и да е толкова без ТЕЦ. 25 лв е сметката но майка ми, която е на 80+ и живее сама. Нашата е около 50лв.

# 729
  • София
Не съм се хванала. Обясних, че всеки човек и всяко семейство живее различно и е трудно да направим сравнение. Отделно е възможно да има някакъв проблем в инсталацията и той да отчита повече или по-малко.
Единствено написах какво ползваме ние за повече яснота.
Сутрин готвя за деня и работи печка за около 30 мин. Пускам за кратко и каната за гореща вода, защото пием чай. В 07:20 децата излизат. Ние си лежим до към 8 ч., после излизаме за 1-2 часа. После през деня има едни 4-5 часа, в които сме или двамата вкъщи, или само аз. Евентуално да си заредим телефоните или лаптопите и това е. Вечер децата си идват към 17:10-17:20. Тогава вече светят лампите. Някое и друго зарядно. Понякога излизаме. Вентилаторът в банята, докато се изкъпем. През нощта оставям миялната, пералнята и сушилнята, защото точно вечер се натрупва "материал", а на следващия ден просто ги прибирам. Лягаме си рано, с изключение на дъщерята, която още живее с нас и остава да учи до малките часове. Остават комбиниран хладилник с фризер, който работи постоянно и прахосмукачка-робот, която се зарежда. През уикендите обикновено единия ден сме някъде на екскурзия, а другия сме поне 3-4 часа навън по задачи, за спорт и т.н. Понякога в почивните дни си пускаме прожектора и си правим домашно кино. 1-2 уикенда в месеца изобщо не сме у дома. Пропуснах ютията - 1-2 пъти в седмицата за разни ризи и тениски.
Струва ми се съвсем нормална цената от около 30 лв. за нашата консумация.
Като се добави между 50 и 70 за топла вода в топлите месеци и между 100 и 200 за топла вода и парно през зимата, съвсем нормална консумация за нашия начин на живот.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 09:04 от Fever Ray

# 730
Има хора готвят дълги и тежки ястия, манджа със запръжки, десерти разни, баници, кексове, предястия,  все ток се ползва, някои перат 2 блузки, други пълна пералня, купуват храна или нещо просто сготвят на индукционен котлон, няма десерти, сготвиш наведнъж за 2 дни например и разлика в сметките.

# 731
Аз не виждам кое не е нормално, след като няма никой вкъщи по цял ден, прибираме се в 18ч. Дълги манджи и десерти правя само уикендите, просто през седмицата натовареността ми не го позволява и става прекалено късно, но всеки ден се готви. Нямаме проблем в изчисленията, пак казвам, сравнително нов блок сме. Естествено, че ако някой е вкъщи по цял ден (т.е. едни поне 8 часа повече) и си уплътнява времето с повече домакинска работа ще има по-високи сметки.

# 732
Вчера платих фактура от 30.11. - 93 лв.
Сама съм, готвя през уикенда,  един климатик вечер на 22 градуса, денем на 17.
Сушилня и миялна нямам. Пералня 2 пъти седмично.
Един голям фризер модел 1993, малък хладилник и мини бар.
Бойлер 30 мин дневно.
Откъде идват тези 93, като ви чета вас ?!

# 733
Ние вкъщи нищо не спираме, но пък сме у дома само вечер. Аз също не мога да схвана каква е причината за такива разлики. Никога не съм правила икономии, не съм ползвала почти изобщо нощна тарифа (с изкл. за сушилнята, просто хваща и нощни часове), сметка над 25 лв. не сме имали.
Всеки ден се използва фурната, котлоните, еър фраери и други уреди за готвене. Пералня, миялна, сушилня - през ден ориентировъчно. Телевизори винаги включени, телевизор няма единствено в библиотеката. През зимния период дори осветлението ни е включено почти непрекъснато, защото ми идва тъмно от обяд към вечерта, това са сметки за многостаен апартамент с две деца. Уредите са среден към висок клас, но в никакъв случай не най-скъпи.
Ето, според Фивър за такова потребление трябва да е поне 50-60... Вие над 25 нямате. Барабар с фрайърите и телевизорите, че и сушилня..
Обикновено хората са на работа през деня и се прибират само вечер. И вкъщи няма никой през деня, ама на...
Никакво такова обяснение не е реалистично.
Но аномалии всякакви. Със сигурност се разпределя по други потребители - всичко излязло от Едрото се плаща 😉

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 19:53 от duhi_puhi

# 734
То въпросът е как и какво отчитат самите електромери - няма как да ти отчетат чужд ток, то не е като общия топломер и водомер в блока.
И на мен в селската къща ми се вижда много потреблението (съпоставяли сме със съседи консумацията и кой какво и как ползва), ама на, електромерът е изправен, отчел - плащам...
В градското жилище сме ТЕЦ, ползват се ежедневно СМ, готвене (къде фурна, къде на плот - индукцион), през ден пералня и сушилня, компютри, хладилник и 1 телевизор (не целодневно). Последната ни сметка беше 38.00 лв, отсъствали сме седмица, обичайно е към 50.00 лв. Допреди 2-3 години беше редовно под 40.00 лв.     

Общи условия

Активация на акаунт