🐑 ''Фермата 9: Нишката на живота'' - тема 5 (17.10 - 31.10) 🐄

• 49 022
  • 1 201
  •   1
Отговори
# 465
  • София
О, да.
Аз похвалих каста още в началото при първия си обзор.
Просто трябваше да мине време и да се разгърнат.
Просто сезона е по-кратък и яко пришпорен и за това не виждаме много неща, а потенциал има и то сериозен.

# 466
  • при късмета
Ваня се държа достойно. Тя ми е любимият участник. На теория е много лесно да се справиш с насилници, на практика е нещо съвсем различно. Дори и близките ѝ хора в предаването не застанаха наистина зад гърба ѝ. Даже Живка леко се възползва от ситуацията. Както и да е.

Веднъж преди много време засякох Ваня с приятеля ѝ. Много хубава двойка! 🥰
Не застанаха заради конкретна причина. Ваня преди това беше издънила коалицията. Живка не се е възползвала, Ваня точно нея лично засегна и се опита да предаде, а тя я излови

И аз от началото съм на мнение, че каста в сравнение с 6, 7 и новите в 8 сезон е много по-добър

Добре е да не се забравя, че и Фермата е като всички останали "реалити" предавания в родния ефир по отношение на обективната реалност, тоест продукцията разполага с десетки начини да манипулира участници и публика и да бута действието и събитията в желаната от тях посока. Например на синхроните им се задават насочващи въпроси, с които ги карат да се замислят в една или друга посока или им отварят очите за едно или друго събитие, което до момента е неглижирано като неважно или изобщо е било пропуснато. Та нищо чудно как жените от Елбетица изведнъж "прогледнаха" за Петър с любезното съдействие на Лили. Бунт, преврат, заговори, интриги е автоматично равно на зрителски интерес и рейтинг, затова е добре да ги има, а ако ги няма си ги създават от продукцията. Също на синхроните участниците могат да бъдат побутнати към едно или друго действие, реплика, разговор и така да бъдат предизвикани желани от продукцията събития. После просто се монтира според целите на сценария и воала - шоГ, боНба, сеир и рейтинг. При монтажа ще се наблегне сто пъти на един поглед, една реплика, едно и също нещо ще се покаже снимано от три различни ъгъла и така еднократно нещо може да бъде представено като постоянно повтаряща се ситуация. И обратното - когато постоянно пропускат да ни покажат нещо обичайно повтарящо се във Фермата, то реално за зрителя това не съществува, няма го. И публиката си мисли, че някой всъщност съвсем нормален в реалния живот човек е абсолютен тулуп, малоумник или идиот, защото това ни показват. И обратното.
Затова избягвам да губя емоции, гледайки фермата защото осъзнавам, че това което виждам едва ли е така наистина. Гледам и се забавлявам, винаги с едно наум, даже няколко.
Като теория добре, ама за репликите всеки участник си е лично отговорен. И никой не му ги слага в устата, не четат сценарии, това е собственото им мнение/теза/ позиция. До тук, вече 9 години единствено НЕхаресваните участници са се оправдавали с монтаж и тем подобни глупости. Като се издънят и хората започнат да ги плюят, първото им оправдание е "ама то не беше точно така, така го излъчиха". Повтарям, че това винаги е било верую само на нехаресваните участници. То на крива ракета космоса ѝ пречи. Всеки вътре е отговорен лично за всичките си думи и действия и никой не им ги е сложил в устата, наредил да кажат или направят нещо. То по тази логика сценаристите са написали всичко около драмата на Ваня и те пиянката и цигането са по-католици от папата, ама ей на, сценарии, така ги е изкарал. А това категорично не е вярно

# 467
Синева, дадоха им пликовете още в началото и те стоят в отборите. Т.е. според мен няма нагласен сценарии според развитието към момента, измислено и заложено е още преди началото. Не е като да стоят пликовете в продукцията и да вадят каквото пожелаят. Може да ти прозвучи наивно, но не мисля, че продукцията предварително си гласи победител и участниците имат сценарии, като в игрите. Колко реални участници са минали през темата и харесвани и нехаресвани, никой до тук не е потвърдил такова съмнение. Аз направо се чудя на кандидатстващите за игрите, като знаят, че всичко е решено предварително, което се вижда и 2 епизода да изгледаш, с кой акъл и с какви мотиви изобщо кандидатстват. Да се покажат по ТВ сигурно, друго няма какво.
Първо да уточня, че имам доверия на ИА, че при тях победителят не е нагласен и игрите също са честни, нещо което трудно може да се каже за ИВ.
Дотук обаче ми се изчерпва вярата и юнашкото доверие. Nerd
В подобни формати няма как да няма начертан сценарий и няма как да няма план В, ако сценарият не се развие в очакваните рамки. Та в реда на нещата е сценаристите да се подсигурят особено в сезон доста различен от предишните, което предполага изненади.
Та тези прословути пликове са там в даден момент точно да се обърне играта, да се сменят елегантно правилата, а не урбулешката, като в ИВ.
Както си отбелязала пликовете стоят при отборите, а отборите всеки ден напускат Фермата по време на битките........без пликовете. Innocent
Е имам силни съмнения, да не кажа увереност, че пликовете са една Tabula rasa, на която сценаристите пишат в движение според развитието на сюжета.
Често казано и аз ако съм на тяхно място бих го направила, защото ако сценария не сработи рейтинга го пише бегАл.
Без да съм фен на конспиративните теории чисто логически съм убедена, че тези пликове са за парлама и истинските се пишат в последния момент, за да спасят положението.
Ще поживеем, ще видим.
Според моето усещане пликовете ще облагодетелстват бедстващите девици на Елбетица и скорострелно ще бъдат изпратени смели рицари, които да спасят дамите в беда. Satisfied
Сценарият е зле измислен и предполага единият отбор да доминира в даден момент, което убива интригата, затова ще вземат крути мерки с тези пликове.

п.п. ИА не гласят предварително победител, но не може и да се отрече, че имат пристрастия и се опитват да променят нагласите на публиката в една или друга посока. Обикновено не им се получава, а става точно обратното. Nerd Фаворитът им не се харесва на публиката, а низвергнатият става всеобщ любимец.
Най-фрапантният случай е Стоян, който победи макар продукцията да се опита да промени това.

Малко ти завиждам, че не си загубила вяра, че всичко е истинско. Simple Smile
Отдавна подлагам на съмнение всичко в подобни реалити формати. Smiling Imp

Последна редакция: пн, 23 окт 2023, 11:05 от sineva 1

# 468
  • Буркина Фасо
Добре е да не се забравя, че и Фермата е като всички останали "реалити" предавания в родния ефир по отношение на обективната реалност, тоест продукцията разполага с десетки начини да манипулира участници и публика и да бута действието и събитията в желаната от тях посока.
добре де, има ли едно предаване в която и да е телевизия, при което продукцията да не прави това?
аз не се сещам.

# 469
  • при късмета
Синева, не им вярвам за всичко. Просто вярвам, че нямат предварително решен победител и, че на участниците не им пишат диалога, действията и реакциите в сценария и да им го дават предварително да го научат. Само тези 2 неща.
Може би показват пристрастия, но се сещам за много техни любимци, които са изхвърчали много рано

# 470
Аз не мисля, че от продукцията имат предварително решен победител. Но смятам категорично, че манипулират събитията в желана от тях посока, за да са по-интересни.

# 471
  • България
Аз в момента не съм съгласна с И&A, че искат да изперат Кенан и Петър пред публиката.

Много ми е смешно като дават мимиките на Иван на забавен каданс и прилича на герой в индийски сериал. Grinning

Предишните сезони ненавиждах Веселка, беше ми досадно и глупаво, че И&А я бутаха за победител, а пък тези в нейния сезон се държаха като благотворителна организация, и това ме спря да гледам последвали сезони.  Тя взе, че победи в 2 ферми!

# 472
  • при късмета
Те могат да се опитат да манипулират интереса към дадено събитие, да наблягат на едно, да пропускат изцяло друго, но то не се получава по сценарии, ако предположението за реакция на участниците е грешното. Ако е вярното, сценария ще се получи, ако е грешното ще наблегнат на друго, но толкоз. Ако нещо са скрили, то участниците вътре не си го изтриват от съзнанието и все в един момент, при някакви ситуация напред, се обосновават за думите и действията именно със скритото и то пак излиза. Защото реакциите, думите и действията на участниците не влизат в този сценарии. Само го предполагат, а това не  нагласяване на сценария. Ако стане, стане, ако не, минават на друго.

# 473
  • София
На мен Ваня не ми харесваше, много мързелива, не ѝ се работеше въобще и само говореше за картите на светлина, светлината-тя срещу тъмнината и други езотерични глупости, които грам нямат място в манастир. Това обаче не означава да я тормозят, неприятен сезон беше. Бих предпочела тогава да се беше намесила продукцията.

Стоян от предходния сезон също не харесвах, но ми беше крайно неприятно унижаването му.

# 474
Синева, не им вярвам за всичко. Просто вярвам, че нямат предварително решен победител и, че на участниците не им пишат диалога, действията и реакциите в сценария и да им го дават предварително да го научат. Само тези 2 неща.
Може би показват пристрастия, но се сещам за много техни любимци, които са изхвърчали много рано
И аз така! Стискаме си ръцете значи! Simple Smile

# 475
Да напиша, че Ивайло може би беше и доста повлиян от Кирил. Надявам се, че си е взел поука.

# 476
  • при късмета
В началото на 5 сезон, при сиромасите Веселка беше нарочена от даскалицата, майка и сбърканата щерка и всичко започна от там. Да, имаше пропуски в качеството на работата в кухнята, но от работа не е скътавала и като виждаха как се справя с другите, чисто фермерски задачи, разбраха още от начало, че е заплаха. Даскалицата прецени, че няма да се справи с нея и настои двете безмозъчни, майка и щерка с/у нея. За мен тормоза над Веселка от трите е точно толкова тормоз, колкото този над Ваня. Тя не го прие толкова драматично, защото е преживявала тормоз и преди това от бивши мъж. То и настоящия ѝ не беше цвете де. А Ваня преди това е била отглеждана под капак и затова не можа да се справи.
После причината за нехаресването беше, че не казала нито тя, нито от продукцията уточнили, че е циганка. Да, ама за продукцията това не е било изключение, в следващия сезон затова Боби сам реши да си каже, а от продукцията пак не бяха наблягали на темата. И за Ивайло не казаха и той не си каза, но по този критерии никога не са сравнявани, а за Веселка тогава беше голяяяяма драма.
В 5 сезон победител стана Веселка, защото Краси ѝ подари победата на самите игри на финала. А според жените, които останаха на финал даскалицата и последната женска битка определи дали да остане Веселка или майка и щерка, тя беше най-добрия вариант. Тези трите ми бяха изключително противни и в сравнение с други жени в сезона, Красимира, Мариана (особено, много я харесвах), Саня, сигурно за още ще се сетя, мястото им изобщо не беше там. Закара ги единствено мъжката физика на щерката. И трите.
А на трите най-голямата драма беше, че при събирането Веселка се разбра с всички от чорбаджиите, а те въпреки натяганията не бяха така приети

Да напиша, че Ивайло може би беше и доста повлиян от Кирил. Надявам се, че си е взел поука.
Което също не говори добре за него. Защо точно от него реши да се влияе?

# 477
Мисля, че няма предварително избран финалист (за разлика от едно друго място) Репликите също не са роля. Но примерно ако играч А каже 200 положителни неща и едно отрицателно за играч Б, и излъчат само отрицателното - за нас , той става завистник и агресор. Ако каже 5 верни неща и едно грешно и излъчат само него - става глупав. Същото важи и в обратна посока, което се излъчва според симпатиите на продукцията. За прозрачно отношение, и яснота в сформиране на нагласите на нас публиката, според мен е нужна клауза в договора, която да задължава продукцията винаги да излъчва целият разговор, с въпросите и отговорите. Дори тези "разпити" да се заснемат съвместно ако трябва с представител на играча

# 478
За мен най-незаслуженият победител беше хепи Ванче. Боби дори и Калоян заслужаваха много повече спрямо нея. Боби в никакви конфликти не се замеси. Силен мощен играч алманаха го взимаше ако не беше Митко. 😄. Калоян също беше много силен на терена , но коалицията с Петър , Антония и Жанет му изяде победата.

# 479
  • София
Боби ГО замесиха в скандала с родителите му и циганската просешка мафия. В много стратегически момент.
А Хепи Ванче вися нечовешки часове наред на минусови температури. Вероятно не се пусна, защото се беше вдървила от студ без никой да разбере. Simple Smile Заслужи си победата тогава.

Общи условия

Активация на акаунт