Снимки – спомени от близко и далечно минало - 3

• 526 413
  • 10 262
  •   2
Отговори
# 10 245
Май някои хора не са живели тук (в тази реалност) досега и нямат представа, че сме били във валутен борд близо 30 години - оттогава сме вързани към еврото.

# 10 246
  • Sofia

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 07:21 от Doli

# 10 247
Не зная колко хора помнят игрите на спасяванка и нар. топка. Снимката с бебето и телевизора май е от странство. София 83 беше най-несполучливия наш цветен телевизор.

# 10 248
  • Sofia

Тепавица/валявица-място за пране на одеала,халища,килими и др.

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 07:48 от Doli

# 10 249
Валявица – да, но не и тепавица. В тепавицата се тепат дрехите с едни големи дървени чукове, във валявицата се перат.
В нашия край се нарича бара.

# 10 250
# 10 251
Сега, ако ще се замеряме с цитати... Simple Smile

Тепавица

Има и картинка. Simple Smile
На живо може да се види в Етъра.

Много хора бъркат тепавица и валявица, както се вижда и по източниците. Затова уточнявам, да се знае, че не са едно и също, макар че се използват за омекотяване на вълнени тъкани. Едното тепа, степва тъканите, другото просто ги пере с планинска вода.

# 10 252
Някои текстилни изделия йато козяци и китеници задължително се носят на валявица, за да придобият вида, в който ги познаваме. Когато са току що изтъкани имат друг вид, особено козякът. И аз знам, че тепавица и валявица са различни съоръжения, не съм виждала нито едно от двете.

# 10 253
И двете имате право. По принцип са отделни неща - едното пере, другото тепа. Тепат се новоизтъкани платове за да добият някаква водонепропускливост, например ямурлуци.
Обаче с времето по някаква причина "тепавица" е превзела значението на валявицата, може би защото последната практически е изчезнала, освен в етномузея Simple Smile

# 10 254
Може би тепавицата е изчезнала, защото, доколкото знам, валявици има на доста места, много хора си перат килими и одеяла на валявица. Когато бях студентка, имах курсова работа да изтъка китеник. Трябваше да се носи на валявица, но помня, че го отнесе баща ми, аз си подготвях края на семестъра и нямах време да присъствам на валянето. Това не беше скоро, все пак, отдавна завърших, но гледах по телевизията репортаж за валявица в софийско село. Вече, за съжаление, вълната почти не присъства в живота ни - килими, дрехи, всичко е синтетика.

# 10 255
# 10 256
Не можах да позная Австрийския хотел на снимката...!

# 10 257
  • София
Не зная колко хора помнят игрите на спасяванка и нар. топка. Снимката с бебето и телевизора май е от странство. София 83 беше най-несполучливия наш цветен телевизор.
Играта на народна топка и днес е много популярна сред учениците от начален курс.

# 10 258
  • Sofia

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 09:23 от Doli

# 10 259
За много години банда!

Общи условия

Активация на акаунт