Отговори
# 60
ЗАЩО не,разбира се че бих

# 61
  • Стара Загора
Оставете тези суеверия.Щом ви харесва това име, и имате желание да кръстите така детето,нищо не би трябвало  да ви спре.

# 62
Ами аз съм кръстена на (тогава) скоро починалия баща на майка ми, и нищо ми няма! Само че фактът не ми е съвсем приятен, честно казано. Не че не е заслужавал човека - напротив, много; но все си мисля, че да кръстиш дете в памет на някой не е хубаво, и не заради суеверието.
Нали на света идва  нов човек, нов живот, а не надгробен паметник - трябва да се нарече с име, което ще му подхожда. Не че не можеш да вземеш име на роднина, бил той жив или починал - може, но не за да е в памет на някой или за да се угоди на някой, а защото точно на
това дете това име ще му отива да си го носи със здраве!
Та в моя случай - предпочитам майка ми да беше избрала име специално за мен, а не защото така са се подредили обстоятелствата. А дали бих го направила - не, освен ако името не ми харесва по принцип и не ми се вижда подходящо.

# 63
Съжалявам за загубата ти и те поздравявам за предстоящата радост в живота ти.

Всяко българско име има определено значение и всяко дете (което не е кръстено на дядо си или баба си) носи име, което най-много му подхожа. Имам впредвид имена от сорта на Божидар, Найден, Здравко, Румен и т.н.
Не съм суеверна, но вярвам, че името което носим повлиява на характера ни и на избора ни като възрастни.
Затова се постарах да избегна имена с мъжки корен за дъщеря си, затова не бих я кръстила с име дублиращо се с това на някоя омразна позната, затова не бих й дала чуждоземно име(нищо, че вече сме европейци Wink) ...
Същото важи и за кръщаване на новородено на близък починал роднина, може би защото всеки път изричайки името на сина си ще го свързваш с починалия си баща и ще прехвърчат "тъжни електрони". Аз не бих обременила детето си с толкова тъга и носталгия.
Но всеки човек е различен...

# 64
Ето още едно доказателство, че сами си утежняваме живота!
Според мен трябва да си кръстим детето така, както искаме и както го чувстваме.
Аз кръстих първородната си дъщеря на починалия ми свекър, който (лека му пръст) беше достоен не едно, а 10 деца да носят неговото име. Толкова много хора го обичаха, уважаваха и възхищаваха, че аз съм горда че дъщеря ми носи неговото име! 
А това, че първото не може да се кръсти на починал, а второто може, просто ме потриса! Shocked

# 65
Бих.
Познавам и майка, която кръсти първородната си дъщеря на по4иналия си баща. Моми4енцето е страхотно и даже ми прили4а по нещо на дядо си.

# 66
Съжалявам за загубата ти и те поздравявам за предстоящата радост в живота ти.

Всяко българско име има определено значение и всяко дете (което не е кръстено на дядо си или баба си) носи име, което най-много му подхожа. Имам впредвид имена от сорта на Божидар, Найден, Здравко, Румен и т.н.
Не съм суеверна, но вярвам, че името което носим повлиява на характера ни и на избора ни като възрастни.
Затова се постарах да избегна имена с мъжки корен за дъщеря си, затова не бих я кръстила с име дублиращо се с това на някоя омразна позната, затова не бих й дала чуждоземно име(нищо, че вече сме европейци Wink) ...
Същото важи и за кръщаване на новородено на близък починал роднина, може би защото всеки път изричайки името на сина си ще го свързваш с починалия си баща и ще прехвърчат "тъжни електрони". Аз не бих обременила детето си с толкова тъга и носталгия.
Но всеки човек е различен...

Много хубаво написано....
Успех и здраво бебче!

# 67
Не.Не е хубвао да се кръштава на починал.

# 68
Категорично не !!!!!!!!!! Naughty

# 69
  • София
Вероятно концепцията е, че постоянно ще ти напомня и може би ще донесе излишна емоционална натовареност - и за теб, и за онези, които са го познавали и обичали, и най-вече, в последна сметка, за детето. От друга страна, идеята за повтаряне на имената - по принцип - е в надеждата да бъдат повторени и някои черти на характера. Общо взето, мисли си какво би могло да предизвика или да не предизвика това ти действие в реалността, мистиката я остави на мистиците.

# 70
Лично  аз май  не бих кръстила първото дете на починал човек, всъщност незнам дали и второто бих кръстила.Нямам представа каква е логиката,но се страхувам да не се случи нещо лошо, а все пак децата са най важното за нас. Като си помисля моя позната е кръстена на починалата си баба и си е жива и здрава,даже тази година ще празнува 50 годишния си юбилей. Абе я недей да слушаш хорските приказки и си кръсти детенцето както си решила. Вярвам,че баща ти би одобрил решението ти,каквото и да е то.

# 71
Не виждам нищо лошо в това. Всеки човек си има своя съдба или нещо такова, независимо как се казва. Това, че ще носи същото име не означава, че ще трябва да бъде обречено с каквото и да било. Баща ми почина 4 месеца преди да родя - е дъщеря ми носи само първата буква от името му, но имат имен ден на една и съща дата.  Simple Smile А пък на мен лично понякога ми става много мило като се сетя и за него - по никакъв начин не се отразява на отношението ми към детето.

# 72
Моят баща също се казва Димитър и след месец и половина трябва да родя сина ми. Сигурна съм че е момче, тъй като ходихме с мъжа ми на ехограф 4-измерен и там няма грешка. Със сигурност казаха, че е момче. Баща ми е починал, когато съм била на 2 години, а той е бил на 29. Свекър ми се казва също Димитър, това е знак от съдбата, и затова смятам да кръстя детето ми с това име. Но ако свекър ми не се казваше Димитър не бих кръстила никога така детето ми. Не е хубаво да се кръщават децата на покойници, защото наследяват тежката карма на мъртвеца. Не те съветвам да кръщаваш на баща ти. Или поне ако много ти се иска да е на него поизмени го името малко. Например може да го кръстиш Даниел, Дамян, Диан, Денис и др. Това е мое мнение, а пък ти си избираш.

# 73
  • София
Суеверия!!!  #2gunfire Горките деца ги застигат само матриците на нашите собствени страхове!!! Ако искаш - направи го! Щом си искала, значи е трябвало! Всяко нещо на този свят - име или предмет или състояние - носи заряда, който ние сами му вменим.

Съжалявам за тежката ти загуба.   bouquet

# 74
  • Плевен
Аз ще дам един съвет:
 най - добре иди в църква и попитай свещенника как стоят нещата по този въпрос.

newsm10 newsm10 newsm10

Общи условия

Активация на акаунт