Пубертетът при момчетата - тема 15

• 43 591
  • 766
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Бояна, може ли да попитам стелките къде са поръчани?
Моят син има свод добре оформен. Но когато се изправи, той пада. Стелките, които сме поръчали на различи места през годините, не са поддържали особено ходилото в правилна позиция.
Относно растежа на децата - винаги бих проверила дали всичко е наред, ако нещо леко ме смущава.  Поне в България не е трудно да се посети специалист.
https://orthoteh-bg.com/%d0%bertopedichni-stelki-3d-contour/

Сканират с апарат и отливат индивидуални за всеки крак. Скъпички са, 250-300 лв бяха в нашия случай, но са отлични и за спорт, и за ходене. Имаше сериозен ефект у нас. Не се износват. Сменят се на 2 години или ако драстично порасне крака.

# 661
Хората са различни, включително и на ръст. Ако детето не расте обаче е по-добре да се провери дали няма проблем. Ако вече е в разгара на пубертета или е взел да го преминава е друго, не се очаква да расте много повече.
Бивш  съученик на сина ми е 165 на  17 години. Баща му е среден на ръст, но майката е много ниска и явно момчето се е метнало на нея.

Титина, понеже и моят син е по-малък от съучениците с около 2 години, но пък на 16 е 193 см висок и доста масивен, е още по-смешно да е като чичо на батковците Simple Smile На новите му съученици отне една година, за да възприемат, че е съществено по-малък от тях.
И какво доказва това, че синът ти е по-висок от по-големите от него деца? Нещо не схващам, или ти не си прочела докрай какво съм написала. Родителите на приятелят му са с глава-две по-високи от мен и съпруга ми и има едно нещо, което се нарича ген…

# 662
  • София
Тинина,  Изразих съпричастност към някой по-малък от съучениците си след смяна на системата с българска и казвам, че и да е по-висок може да не носи ползи. И какво доказва това дали някой е висок или не – нищо. Не го написах да се фукам с ръст на дете, както виждаш обсъждаме проблемите и при по-високите, които не са малко. Просто си говорим, но все забравям, че тук всичко може да се изтълкува лошо, при желание. Предлагам да не задълбаваме в тази посока изобщо, ако е удобно.

# 663
Бояна, благодаря.

# 664
Такива стелки правим ние на нашия ще стане  юни вече четвърта година. Той беше с някакво Х образно изкривяване на стъпването. Стъпваше навътре така, че проносваше тялото на обувката от вътрешната страна а не подметката. Плачеше ми се като го гледах. Тези стелки ги носи постоянно, като бяха един чифт ги слагаше от обувки на обувки, ,единствено лятото когато е със сандал не ги носи. За да минимизирам времето без стелки, му купувам летни обувки- с много дупки но затворени пръсти и пети. За почти  4 години корекцията на изкривяването е удивително успешна. Самите стелки са много държеливи, поне тези, които ние избираме като подметка. Последно правихме два чифта юни ( краката му стигнаха 47 едва ли ще растат повече) . Във Вн кл. Нова има и машина и човек за диагностика, със жълтата подложка струваха 160 лева/бр. Позната каза че в СФ същото й струвало 240 по същото време.

# 665
И моят големият носеше стелки, оправи походката с тях.

# 666
А как забелязвате това изкривяване на стъпването?

# 667
Моят тътреше краката и търкаше отзад подметките.Като малък леко му бяха на Х.Оплакваше се и от болки в петите.Ортопед го следеше заради лека сколиоза(той пък мн бурно растеше) и в един момент назначи стелки.

# 668
няма как да не бъде забелязано

# 669
Утре ще му прегледам на моя обувките. И двамата с ММ са с високи сводове, но благодарение на едни стелки като малък успяхме да коригираме нещата.

# 670
Здравейте, следя темата от
известно време, защото имам един почти 9-годишен.

Относно стелките, някой има ли опит с orthoteh. Ще идват този месец в нашия град.

Моят е дюстабан, воден е при двама ортопеди и няма препоръка за стелки, а само да ходи бос лятото.
Само, че при ходене бързо го заболяват краката и започна да криви силно десния крак навътре. Приемам препоръки и за ортопед в София.

# 671
  • Русе
Моето е вече година със стелки. От най-изкривената снимка, на 6-тия месец вече беше на средната. Определено си личи по обувките, че изкривяването е намаляло.

# 672
А тези стелки за колко време се изработват?

# 673
  • Немция
Привет, включвам се с моите 2 момчета в групичката ви- големият е на 14 и от една година в пубертета. Малкият е на 11 и още в зоната на детството. Живеем в Германия, децата са родени тук.

Относно стелките- и двамата имат горепосоченото изкривяване на стъпалата плюс плоско стъпало и носят от тригодишни индивидуални стелки, които обаче в Германия при деца до 18-годишна възраст се поемат от касата.
Стелките са само с поддържаща функция, не премахват проблема. Такива деца са с по-хлабава мускулатура и е важно да се правят упражнения за стягане на мускулите в тази част на краката. Вдигане на пръсти например. По едно време го правихме по-често(и аз участвам Grin), трябва пак да зачестим.
Изработваме им всяка година нови стелки- последни бяхме при ортопед преди 2 седмици и забелязахме, че при малкия едното стъпало повече се изкривило навътре.

Кривото стъпване беше забелязано още, като бяха мънички при профилактичния преглед при педиатър- изправени по памперси без дрехи, проверяваха им стойката. Grinning

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 10:01 от Бибит

# 674
  • София
Светилото в детската ортопедия, при когото ходят и всички деца спортисти е д-р Кацаров. И моят син съм водила профилактично при него и съм очарована.

А за свода у нас и леко скъсен Ахилес педиатъра отбеляза. Д-р Масларски. Ахилеса се разтегна с упражнения, беше от бързото израстване. За изкривявания нямам личен опит.

Общи условия

Активация на акаунт