Майски бебета 2024г. - Тема 2

• 38 898
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
  • София
GH, много добре те разбирам и понеже съм в подобна ситуация, ще ти пиша на лично. Аз успях да оставя кърменето само за заспиване и за събуждане сутрин, останалото го махнах в рамките на 2 седмици с много говорене.

Mimi9999, въпреки че не е лично, не е много от помощ, защото вече детето е на 2 и не можем да върнем времето назад. Освен това кърменето се препоръчва да продължи до 2 годишна възраст от СЗО или до тогава докато е приятно и на двете страни. Само в западния свят има спор до кога е нормално да се кърми. Това засрамване на майките, които кърмят дълго е същото като засрамването на тия, родили секцио или хранещи с АМ, сякаш това ги прави по-малко майки.  Никому не нужно и само всяващо напрежение. Казвам го без въобще да ти се карам, уточнявам, защото невербалната комуникация липсва във форума и не искам да ме разбереш грешно. Heart

# 136
Най-нормалното нещо е да си кърмиш детето до 2, до когато прецениш изобщо. Според мен просто не бива да стане от раз отбиването, аз съм звъняла на Ла Лече Лига като ми стане трудно. Безплатни и много адекватни са.

# 137
  • Пловдив
За мен кърменето продължава до момента в който майката и детето преценят. В случая аз за себе си бях решила да е до 1 г, ако детето съдейства и няма драма с отбиването. Така и се случи, но понякога не е толкова лесно за съжаление. Знам, че кърменето не се подкрепя и наистина на дълго кърмещите жени им редовно се правят неадекватни съвети, коментари, коено е жалко. Надявам се да успееш да отбиеш или намалиш кърменията, защото явно вече ти носи дискомфорт и не е свързано с приятни усещания. При мен след заместването на храненията се получи по-лесно (срещах и много упреци от привържениците на дългото кърмене за заместванията на ядене, но след 10-я месец детето имаше интерес към твърса храна).

# 138
Идвам да се оплача, че съм с ковид. Явно скачам от вирус на вирус... От две седмици съм болна.

Големият го кърмих 13 месеца. Накрая вече ми ставаше неприятно, много ме дъвчеше. Иначе имах желанието да кърмя до 2 годишна възраст. Дано и сега да ми се получи кърменето, но каквото такова.

# 139
Нямам опит с кърменето, но имам близка роднина, която изпадна в същата ситуация и се беше отчаяла сериозно, беше стигнала до етап, в който не мигваха по цяла нощ. Справи се само с консултант по кърмене, нищо друго не помогна Frowning1

# 140
  • Пловдив
Голямото ми дете е кърмено до година и 8 месеца. Беше много пристрастено кърмаче. Имахме големи драми със съня, близо година изкарах с почти никакъв сън, чести будения за кърмене, спане залепен за мен или в количка без значение по кое време на денонощието. Тогава започнах работа с консултант по сън и буквално за 3 месеца променихме коренно положението - стигна до това да заспива сам, да спи по цяла нощ и то в неговата си стая. Ключово беше при нас да променим асоциацията за заспиване - отделих кърменето да е в хола преди да отидем да се приспиваме с гушкане и книжка. Лека-полека просто свикна, че не му е нужно кърмене да заспи. Първо си разреди нощните до 1-2 като не го оставях да суче докато заспи. Накрая сам спря да се буди.
В крайна сметка от този момент продължихме още около половин година кърмене и една вечер той просто реши, че не му трябва. Прескочи една вечер, прескочи втора и това беше края. Без драми и за двамата, и аз нямах никакъв проблем, защото толкова плавно си ги намали, че и при мен количеството беше силно намаляло (все пак нали търсене-предлагане).

Та моят съвет е поработи първо над заспиването. Трябва много търпение и упоритост, включи и таткото да помага с приспиването ако не го прави сега. Трудно е, но се случват нещата. Ако някой ми беше казал, че толкова безпроблемно ще се случат нещата - нямаше да повярвам 😀

# 141
И аз съм с дете на 1 и 10 месеца и го кърмих до преди месец и малко. Сам почна да се отбива и накрая ме използваше като успокоение за заспиване без да суче. Накрая просто спрях да му давам и му смених асоциацията и сега четем книжки или гледаме клипчета преди лягане. Но той е мн пристрастен към биберона и нз него как ще махна.

# 142
the happy,скорошно оздравяване Heart

# 143
Момичета, на вас пораснали ли са ви гърдите? При мен не са мръднали и като изключим напрежението като при цикъл в първите седмици, в момента нищо не усещам. По принцип се притеснявах, че ще пораснат много, а аз сега съм чашка C и ме беше страх накъде ще идат нещата.

# 144
Не са ми пораснали, вече и по-малко и по-рядко ме болят. Но ареолите ми се променят с течение на деня. Сутрин са по-големи, а вечер са си нормални и разликата е видима, много странно 😀

# 145
Идвам да се оплача, че съм с ковид. Явно скачам от вирус на вирус... От две седмици съм болна.

Големият го кърмих 13 месеца. Накрая вече ми ставаше неприятно, много ме дъвчеше. Иначе имах желанието да кърмя до 2 годишна възраст. Дано и сега да ми се получи кърменето, но каквото такова.
Това е ужасно, бързо оздравяване. Аз да чукам на дърво бременна като, че ли съм най-здрава. Детето скоро беше вкъщи с Ковид, а на мен само ми се поду подмишницата за 2 седмици.
Но все пак се чудя дали да не се ваксинирам за грип тази година, обикновен го карам леко дори и бременна, но пък е добра практика. Реално единственото, което ме спира, че веднъж съм ваксинирана за грип като дете и тогава тежко го изкарах 😄, знам че са вече много по-добри ваксините, ама си се чудя.
Обаче този път мисля 8 месец да си сложа ДТК ваксината да пази бебето от коклюш след раждането.
Нямам търпение да дойде понеделник, че съм на фетална и ще давам и кръв за Пренатест. Май и таткото ще може да дойде този път с мен да види най-накрая бебето, хич не му върви тази бременност, почна нова работа и или е командировка, или в срещи, или вкъщи с болното дете, докато съм на преглед.
mokka, тази бременност без само в началото имах напрежение. Предната бременност и много дълго кърмене ми увеличиха чашката от С на Д, но към втората година след раждането вече си бяха същите, като преди бременността.

# 146
  • Пловдив
Днес минахме с детето и мъжа за противогрипни. Миналата година сложихме пак и цяла зима нищо не ни докопа, много бяхме доволни. Даже имам чувството, че направо рестартирахме детето 😀 преди това буквално боледуваше по поне 2 пъти в месеца, като често с отити. След това просто спря - една хрема и един стомашен вирус за 5 месеца…

За гърдите - при мен съвсем лека разлика има, аз и съм си с малък бюст, та не е нещо забележимо.

Пропуснах и да се похваля - вчера ми излязоха резултатите от БХС, всичко е супер, 1:98331 за Даун и останалите 1:100000 комбиниран риск. Знам, че реално е статистика, но доста успокояващо ми подейства Simple Smile

# 147
Да попитам,татковците могат ли да присъстват на феталните?
Гърдите ми попораснаха,скоро трябва да ходя за по големи сутиени.В началото много ме боляхя,още преди закъснението започнаха страшни болки.Неможех да спя от тях.Като се обръщах в леглото си ги държах,имах чувството,че ще изпаднат Grinning Сега не ме болят,само зърната са ми много чувствителни.

# 148
  • София
Татковците могат да присъстват на феталната, поне в МЦ Фемина пуснаха мъжа ми.

Това дето го казваш как си държиш гърдите докато се обръщаш, на мен ми се случи след раждането на първото ми дете. От кърмата боляха жестоко, а аз бях с хиперлактация.

# 149
  • Пловдив
С първата бременност не се промениха изобщо, сега ги усещам по-едри, но по сутиените съдя, че не са увеличени реално или е малко. И аз имам бюст и се опасявах да не стане много голям, слава богу не. А след кърменето не са и променили форма, същите са си. Надявам се с второто детенце да е пак така.

Общи условия

Активация на акаунт