Хитринки за всякакъв случай - 37

• 45 999
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
И аз да питам.. как да пера зимни якета или елеци, постоянно се сплесква ватата отвътре и се събира на 1 място.. и държа да кажа, че якето, което прах снощи, не е от най-евтините и пак се събра, направо съм възмутена 😁 Пуснах го на най-кратката програма - 30 градуса за 30 мин. точно за да избегна това и то пак стана! Вие как се справят с “проблема”?

Предимно и най-вече купуваме капитонирани якета, там ватата/пухът си остават в "джобовете", образувани от капитонирането. Това е основното, останалото са вторични мерки и прането не е най-критичното, а сушенето. Сушене с топки, после размачкване с ръце и пак сушене с топки. Но при лошо яке нищо не помага.
Не го суша в сушилня, само пране, иначе якето не изглеждаШЕ лошо 😁 Това е по етикет, не го разбирам много ама май действително трябва да се пере на 30 градуса 🤔

# 526
Сушенето не вреди, а помага на тези якета. Именно то ги прави пак пухкави. И на етикета си пише - точка, в кръгче, в квадратче значи сушене на ниска температура.
Пак можеш да пробваш да го спасиш - първо разчепкай с ръце и после сушене с няколко топки за сушилня или за тенис.

# 527
Дори капитонираните/ако не са твърде малки "джобовете/, се "сбуцват". След един такъв инцидент, вече съм решила преди пране да тропосвам ватата към хастара преди пране. Малко труд, но по-добре, отколкото после ядове.

# 528
И аз не знам от какво зависи, но съм имала капитонирано, след пране и сушене във всяко джобче има по едно сбито топче и няма оправяне вече. А пера и суша еднакво. Може би е от пълнежа.

# 529
Здравейте ,идеи как да си изчистя дивана след като кучето леко го опика целия
Веднага минах с влажна кърпа  ,после с прах за пране и наръсих със сода.
Или препарат за неутрализиране на миризми ако ми предложите ..

# 530
Има ензимни препарати, които разтварят такова замърсяване. Не мога да препоръчам конкретен, но с такова търсене ще намериш. Или потърси фирма за почистване, те ползват точно такива препарати, но имат и хубави перящи прахосмукачки..

# 531
И аз не знам от какво зависи, но съм имала капитонирано, след пране и сушене във всяко джобче има по едно сбито топче и няма оправяне вече. А пера и суша еднакво. Може би е от пълнежа.

Сигурно и от пълнежа зависи. И от някакви други трикове вероятно, защото скиорските ни дрехи не са капитонирани, а изолацията им не се свлича. Но тя е и доста тънка, не са балонести.

# 532
  • София
Здравейте ,идеи как да си изчистя дивана след като кучето леко го опика целия
Веднага минах с влажна кърпа  ,после с прах за пране и наръсих със сода.
Или препарат за неутрализиране на миризми ако ми предложите ..
От този препарат съм много доволна.
Чисти и кафе върху матрак Bowtie

Купувала съм го от Лидл, има го и в Ремедиум.

# 533
Благодаря за информацията . Ще го изпробвам. Имам една покривка с  петно от кафе, което не ще и не ще и не ще да се махне.

# 534
Здравейте!
Само на мен ли глинените гювечи (в които се готвят сарми,капами и тн) ми миришат странно дори само след първото използване ?
Имах такъв гювеч ,използвах го веднъж за сармички преди месец някъде , измих го ,подсуших го и го прибрах . После усетих лека миризма ,на гранясало сякаш ,измих го и реших да направя боб в него, е целият боб миришеше странно. Реших ,че гювеча е дефектен някакъв ,хвърлих го и купих друг . Направих си капама в него ,вчера го вадя отново да направя сармите за тази вечер ,пак същата миризма ?! Мих го отново 10 пъти ,и рискувах ,днес ще видим като хапваме сармите как е . При някоя друга да се е случвало?

# 535
Абсолютно не, а ползвам много години.
Хубаво ли изми гювеча под ръба горе?
За да мирише на вгранено, е останала мазнина някъде, неизчистена...
Друго обяснение не намирам...

# 536
  • Пловдив
Ако не е глиджосан, трябва освен хубавото измиване, трябва и след това хубаво да се изсуши.
Аз го оставям във фурната на 50° за няколко часа след миене и чак тогава го прибирам в шкафа като задължително капака е открехнат.

Последна редакция: нд, 24 дек 2023, 13:48 от sweet_maniche

# 537
  • софия
Винаги сме имали и ползвали малки и голям гювеч(ета) . Напоследък съм сменила големия с чугунка, но никога не е миришело на гранясало.

# 538
И аз ползвам гювечи и гювечета, на нищо не мирише.

# 539
Ако не е глиджосан, трябва освен хубавото измиване, трябва и след това хубаво да се изсуши.
Аз го оставям във фурната на 50° за няколко часа след миене и чак тогава го прибирам в шкафа като задължително капака е открехнат.

Знаеш ли,може и от сушенето да е ,не се бях замисляла . Измивам го хубаво и го оставям за малко на сушилника за чинии и после директно го прибирам ,не съм се замислила да го суша хубаво (във фурна) . Ще опитам . Благодаря за идеята !

Общи условия

Активация на акаунт