С какво ви дразнят свекървите? – 151

• 40 922
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Сериозно ли е виновна, че не се изтърсва непоканена?

# 526
Уместна забележка за "приспиване", стремя се да проверявам какво пиша, но очевидно не достатъчно.
За конкретния случай, мъжът ми ѝ се обади вчера, тя каза, че била в града от два дни и тръгвала след два часа с автобуса.
По какъв начин "всячески" съм показала, че е нежелана? У нас няма условия в момента, разчекнали сме се между две жилища и тя знае, че не може да бъде посрещната у дома. Къде казвам, че очаквам да дойде неканена? Очаквам да каже например, че ще бъде в града, а когато е в нас "топката", тогава да се каним, да се виждаме, да излизаме или не.
Както свекървите не са виновни по презумпция, така и снахите не са задължително изискващи чудовища.

# 527
Аз ако отивам в града на двамата си сина, ще искам да видя всички. И да не са ме поканили, мога да се обадя и да попитам удобно ли е да мина, в града съм, да видя и вас примерно. Ако искам разбира се....

# 528
  • при късмета
А защо свекървата непременно трябва да е поканена от снахата? Както винаги тя го отнася. Да, човек има право да не обича да посреща гости. Аз съм от другите, ама хората и на това имат право. Както винаги свекървите търсят вината не където трябва. Тази свекърва, за да е такава, значи има син. Сина и снахата обсъждат заедно границите на гостувания, изобщо каквото влиза в тертипите на техните битовизми, както и всичко, което се отнася до децата. Съответно, ако искат връзка на която и да е баба с децата, с нея говори собственото ѝ дете.
В конкретния случай, сина обсъжда с жена си някакво удобно време, обажда се на майка си, казва "като така и така си тук, може да дойдеш еди кога си, за час два да видиш децата, те ще се зарадват". Обаче за целта и потребителката трябва да обсъжда тези неща с мъжа си, не да се ядосва и да търси странични мнения.
Скъпи, оплакващи се снахи, не изключвайте мъжете си от картинката при проблем със свекървата. Няма начин да има такъв, ако мъжа ви е на място. Той е човека, който трябва да обясни на майка си границите, а на жена си манталитета на майка си и ако някъде е нужен компромис, само той може да го постигне.
Иначе, въпросната свекърва, не е виновна, че не идва. Както някой назад каза, повечето имат обратния проблем и всички биха се радвали, ако родители идват с покана или поне предварително известие, ако е заради някаква нужда, не просто гости

# 529
  • Варна
Искате да кажете, че бабата, ако има желание да види и тези внуци, но няма покана, ще си замине без да гъкне?! Не знаех, че единственият начин да си видиш внуците е да се натресеш в жилището им...

# 530
Ти очакваш, тя очаква, разминали сте се в очакванията.
Явно е отзивчива, щом не притеснява излишно никого, но идва при повикване, гледа и пр., не би трябвало да е трудно да дойде и у вас. Може да не е дорасла да чете неизказани мисли, но никой не е съвършен.

# 531
  • София
А вие у тях ходите ли на гости без покана?

# 532
Всъщност да, но не в смисъла, който искате да ми вмените. Просто те никога не ни канят, а са казали ние да ги питаме можем ли да отидем, когато преценим, те ни казват имат ли планове за деня. Ако всички ги устройва, осъществяваме гостуването. Обикновено се случва през няколко месеца основно по моя инициатива, за да може децата да виждат баба си и дядо си. Уговорката протича между майка и син.

# 533
  • София
Аз не питах заядливо, а за да разбера отношенията ви. Да, щом така се организират гостуванията у тях, още повече по тяхна инициатива, мисля, че си права да очакваш и от тях същото и да се ядосваш.
Защо не иска да идва у вас, само тя си знае, но си звучи като делене, да.

# 534
  • Пловдив
Всъщност да, но не в смисъла, който искате да ми вмените. Просто те никога не ни канят, а са казали ние да ги питаме можем ли да отидем, когато преценим, те ни казват имат ли планове за деня. Ако всички ги устройва, осъществяваме гостуването. Обикновено се случва през няколко месеца основно по моя инициатива, за да може децата да виждат баба си и дядо си. Уговорката протича между майка и син.
А ти казала ли си тя да те пита кога може да дойде и че е с постоянна покана? Май не. Тогава какво очакваш.

# 535
  • София
... Очаквам да каже например, че ще бъде в града, ...
Това казала ли си й го?

# 536
Пробутва се идеята, че свекървата дели синовете и внуците си. А дали не дели снахите? Може там да е заровено кучето.
Едва ли е толкова лоша свекърва, щом се разбира с едната снаха.
Имаме една и съща свекърва, но с две различни снахи. С едната има нормални отношения, с другата – явно не. Чия е тогава вината? Риторичен въпрос.

# 537
  • София
Ами аз виждам свекърва, която не се натрапва след като не е поканена. За мен това е възпитано поведение. Другият вариант би ме подразнил много сериозно.

Всъщност, къде се очаква да се видят след като не може да бъде посрещната в този дом? Някъде на заведение ли?

Въпросът ми е съвсем сериозен, не е риторичен.

# 538
Горката свекърва. Чак ми стана жал.
Говорете! Кажете какво мислите, какво очаквате. Много е лесно да се вижда гредата в свеки, а да не се отчитат собствените грешки.

Моята майка е тъща и свекърва. И снаха и все очаква да се досети какво и е в главата, затова редовно се получава да е при тях и да им помага с децата, а да не види моите, нищо че сме на 2 минути пеша един от друг. Но тя смята, че аз като дъщеря ще я разбера, а със снахата е по-трудно, тя все очаква нещо без да си каже.
Накрая се умори и спря да идва. Мълчаливо. Поне за снахата.

# 539
Делене на децата има, аз затова писах в тази тема изначално. Наскоро видях, че дели и внуците си и тогава се ядосах реално, до онзи момент не отдавах голямо значение. Например тези гостувания в първите години ставаха, като мъжът ми я взимаше от гарата, защото живеем по-близо, и я караше до брат си. После се прибираше вкъщи. Понякога ходех и аз с детето (тогава едно), за да го види по пътя. После уредих въпроса за "таксито" с мъжа ми и се приключи.

Благодаря за отговорите, няма да занимавам повече темата с битовизмите си, все пак 10 години отношения не се преразказват в няколко реда. Но пък те стигнаха, за да обрисувам себе си като лоша. 😁 Туширах обаче яда си, което беше и целта да изтипосам случката във форум.

Общи условия

Активация на акаунт