Сладка коледна магия със захар Захира!

  • 10 212
  • 142
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 653
Много обичам за коледните празници да приготвям кекс с портокалови корички и шоколад

масло - 180 гр.
захар - 180 гр. (1.1/5 чаена чаша)
брашно - 240 гр. (2 чаени чаши)
яйца - 5
портокали - 1 бр.
бакпулвер - 1
шоколад - 1 бр. настърган
Пакетче портокалови корички
сок от портокал - 80 мл. или портокалов сок
захар - 80 гр.
Черен шоколад за глазура.

Смесваме маслото и захарта след което прибавяме едно по едно яйцата. Пресяваме брашното с бакпулвера и го прибавяме към маслото захарта и яйцата.

Настъргваме кората от портокала и добавяме към сместа.

Намазняваме една не много голяма тава и печем при предварително загрята на 170-180 градуса фурна.

За соса изцеждаме портокала и варим заедно с захарта до сгъстяване. Оставяме да изстине и с получения сос заливаме готовия кекс.

Поръсваме с настъргания шоколад или шарени стърготини.

# 76
  • Мнения: 709
За Коледа ще направя люмия ни тиквеник с канела,орехи и портокалови корички.

# 77
  • София
  • Мнения: 3 109
Брауни

Необходими продукти:
4 яйца
1 ч ч захар
200 гр шоколад по избор, може и с ядки
100 гр брашно
100 гр масло
1 ч л бакпулвер
100 гр млечен шоколад за украсата
Украса по избор

Начин на приготвяне:
1. Разтопяваме 200 гр шоколад с маслото и разбъркваме до хомогенна смес.
2. Разбиваме яйцата и захарта.
3. Добавяме шоколада с маслото, а след това брашното и бакпулвера.
4. Изсипваме сместа в тава с хартия за печене и печем на 180 градуса за 30 минути.
5. След като изстине украсяваме с разтопен шоколад и украса по избор.

Магси

# 78
  • София
  • Мнения: 13 293
Смятам да направя любимата на цялото семейство торта Гараш

6 яйца
200 гр. масло
300 гр.(2 ч.ч.) смлени орехи
1,5 ч.ч. захар
3 суп. лъжици какао
1 ванилия
малко коняк

Жълтъците се разбиват с 1 ч.ч. захар. Добавят се омекналото масло, какаото и ванилията. От тази смес се отделя 1 чаша за крем за тортата. Към останалата част се прибавят смлените орехи и няколко капки коняк. Добавят се разбитите на сняг белтъци с 1/2 ч.ч. захар. От тази смес се пекат 1 или 2 кори (по-добре две) на умерена фурна за около 20 минути. Покриват се с отделения крем.

# 79
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 1 817
Шоколадово суфле

шоколад - 200 г натурален

масло - 200 г

яйца - 7 броя

захар - 270 г

брашно - 125 г

какао - 50 г натурално

мазнина - за формите

Натрошете шоколада и го разтопете заедно с маслото на водна баня, като се разбърква непрекъснато. Яйцата се разбиват със захарта на пяна, след което се прибавят шоколадовата смес, брашното и какаото. Всичко се разбърква много добре.

Намазнете осем формички с диаметър около 8 см. По желание може да поръсите с малко какао по дъното и стените на формите, след което напълнете с шоколадовата смес. Какаото позволява да обърнете суфлето в плоски чинии и да сервирате отделно.

Фурната се загрява на 225 градуса и суфлето се пече 10 минути, но не повече, тъй като има опасност да се изпече вътрешността, което не е желан ефект.

# 80
  • Г. О.
  • Мнения: 1 744
Ще правим коледни сладки - така ще се включат и децата и забавлението ще е пълно.

Коледни меденки

500гр брашно
1 бакпулвер
1 равна ч.л. канела
смлени 1 пъпка кардамон и 2 карамфилчета
150гр захар
50гр масло
1 яйце
1 жълтък
1 шишенце есенция ром
6 капки есенция лимон
2 капки есенция горчив бадем

Захарта се разбива с маслото, прибавят се яйцето,жълтъка и течните есенции. Брашното се разбърква с бакпулвера и сухите подправки (канела, кардамон и карамфил) и се прибавя към мократа смес. Меси се с бъркалките за месене на миксера. Ако стане на трохи, се добавят 1-2 с.л. студено кафе или вода. Оставя се за една нощ да престои в хладилник.
Разточва се на кора около половин см дебела, реже са с формичките и се пече за 15 мин на 200 градуса върху хартия за печене.

# 81
  • Мнения: 95
Ще правя коледни сладки,един от видовете които ще направя са лесни и вкусни напукани шоколадови сладки

Какаови напукани сладки. Меки и уникално вкусни.
Съставки:
2 яйца
60 г разтопено масло
100 г  захар
40 г ( около 3 супени лъжици) какао на прах
150 г (1 чаша) брашно
ванилова захар
1 ч. л. бакпулвер
украса: пудра захар
Замесва се тесто и се оставя за час в хадилник. Пекат се на 180 градуса за 10-12 минути в предварително загрята фурна.
Могат да се направят в желан цвят като замествате какаото с брашно. Аромати по желание - ванилия, портокал, ром...

# 82
  • Мнения: 35
Както всяка година ще направя напукани сладки и кекс с канела и портокалови корички. Обичам засукани десерти, но само да ги похапвам.

# 83
  • "Винаги прави това, което сърцето ти казва."
  • Мнения: 659
Ще приготвя коледни сладки. Ароматът на току-що извадени от фурната меденки е ароматът на Коледа. Освен много вкусни, те са и идеален начин да включа цялото семейство в приготвянето им. Christmas Tree Cookie Heart

# 84
  • Мнения: 822
Ще приготвя напукани сладки, джинджифилови бисквити и любимият на цялото семейство тиквеник с мед, орехи, тиква и чаени бисквити в плънката.

# 85
  • Мнения: 2 628
Тази година, няма да мога да правя големи приготовления, понеже си имам малко бебе и нямам никакво време. Ще заложа на някаква бисквитена торта и ако имам време, едни бързи джинджифилови бисквитки, разбира се, за всичко това, ще използвам захар Захира!

# 86
  • Мнения: 77
Печени коледни донъти

Необходими продукти /за около 15 донъти/:
- 320 гр. брашно
- половин ч.л. сол
- 70 гр. захар
- 15 гр. прясна мая /или 1 ч.л. суха мая/
- 30 гр. масло
- 160 мл. прясно мляко
- 1 яйце

По желание за допълнителен аромат - ванилия или канела.
За декорация - шоколад, захарни пръчици и др.

Начин на приготвяне:
В голяма купа се смесват сухите съставки - брашно, сол и захар. В малка купа разбиваме прясната мая с 1 ч.л. захар, докато маята се втечни. После я добавяме към 80 мл. леко топло прясно мляко. Прибавяме към брашнената смес, заедно с разбитото яйце, разтопеното масло и останалите 80 мл. от млякото. Полученото тесто оставяме да втаса за 1 час. След това с помощта на формички оформяме кръглите донъти около 1 см. дебелина. Поставяме ги в тава, покрита с хартия за печене и оставяме да втасат за още 30 мин. Печем на предварително загрята на 190 градуса фурна за около 8-10 мин., докато донътите станат златисти. Оставяме да изстинат и заливаме с разтопения шоколад и добавяме захарната декорация.

# 87
  • Мнения: 969
Класически меденки, мъфини с коледна украса и бисквитена торта със захарни пръчици.

# 88
  • Мнения: 263
С детето всяка година правим меденки, които са част от десертите, които присъстват по празниците.

# 89
  • Мнения: 685
Тази година ще успеем да направим само обикновени джинджифилови сладки, за който ще ми помогнат джуджета на 2г. и 4г. Ще заложим на веселбата, оформянето и украсата, докато таткото гледа бебето 😊

Общи условия

Активация на акаунт