Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 76

• 35 383
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
Съмнявам се банката да продава под пазарна цена. Аз не съм чула и не съм виждала такива сделки. Пък... може и да има, знам ли...
Отделно, не мисля, че всеки ипотекиран е изстрадан Wink. Знаеш ли колко хора ипотекират празен кофти имот, с идеята да се разделят с него за добри пари след време  Wink. Имам познати с два празни, които дават под наем. Единият, по-кофтият, е вечно в ипотеки, а хората си правят бизнес с парите.
И въобще кой нормален би се отказал от хубав имот на мнооого добра цена (никой, но такива имоти и цени няма).

Дописвам, че и аз мисля като Tintina. Реално във всеки един дом има и някаква лоша енергия, едва ли всичко е било по мед и масло.

# 556
  • София, Bulgaria
aDream, Черна Станция вече го обясни. Да загубиш по такъв брутален начин дома си е драма. Влизала съм в такива имоти, купени от някой на публична продан и после пуснати за продажба. Тръгвайки си хората остават погром в имота. Всичко изкъртено, врати, паркети... инсталацията повредена... ужас е. В един имот, който го продаваше Банка, дори Банката не си беше направила труда да изчисти и изхвърли боклуците. Имаше торби с детски играчки.
Ако е вторична продажба след търга, както и да пак е по-добре, но да отидеш на търг, да го купиш и ти да си човека, които трябва да ги изсели от имота, с помощта на ЧСИ и полиция понякога... айде, благодаря... !
И да, продава под цената, която е отпуснала, като кредит. За това гледат да не се стига до публична продан.

Крис78, не съм оптимист за по-добри цени в бъдеще. За да се случи, трябва да има много повече имоти на пазара от сега.
1. Строителите да не успеят да продават и да смъкнат цените.  Ще смъкнат тези с голямото РЗП. С малко РЗП последни ще стигнат до корекция, защото имат малко за продажба.
2. Много хора да изпаднат в финансов колапас и да са принудени да продават.
В момента вторичния пазар е почти никакъв... направо близо до нулата. Всичките ни сделки с такива имоти са: продавам-купувам друго; наследствен апартамент- излизат поне 2-ма нови купувача; развод- тук може и да няма купувачи, а нови наематели.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 13:17 от tomeva

# 557
Това пък е много тъпо. Какво ти е виновен новия собственик за семейните драми, че да му правиш погроми или да му оставиш всичко изпочупено...

# 558
Съмнявам се банката да продава под пазарна цена. Аз не съм чула и не съм виждала такива сделки. Пък... може и да има, знам ли...

Продава, разбира се. И затова не трябва да се чака банката да ти продаде имота, а трябва човек сам да си го продаде като види, че му е нанагорно. Иначе ако банката има да си прибира дълг от 100 000, а пазарната цена е 150 000, нея я е грижа само да си вземем своето и затова ще е доволна да продаде и 50 000 под пазарната цена. И без това ако продаде за 150 000 трябва да върне тези 50 000 на длъжника, защо тогава да губи време да търси оптимална цена?
Но може да има и по-лошо - да продаде имота не за 100 000, а за 80 000. И тогава онзи не само остава без апартамент, но и все още дължи 20 000. Затова е много важно длъжниците да имат добра финансова култура и да действат, а не да зариват глави в пясъка.

Всичко това е, защото ипотекираният апартамент НЕ Е НА БАНКАТА, както мислят много хора. Той само служи за гаранция на вземането на банката до размера на дълга. И затова банката има интерес да продаде само за толкова, че да си вземе нейното, но не и да го дава добър стопанин.

# 559
На една жена от нашето село и се наложи да продаде къщата си,понеже беше натрупала големи дългове. Ден-два преди да се изнесе,отряза люляка в двора,плюс една круша. Но най-много ме заболя,(въпреки че е чужд имот),като отряза до корен малините и къпините. Добре че после отново пораснаха и новите собственици можеха да им се радват и да ги ползват. До този случай,не знаех че в България има толкова злобни хора!

# 560
  • София, Bulgaria
Това пък е много тъпо. Какво ти е виновен новия собственик за семейните драми, че да му правиш погроми или да му оставиш всичко изпочупено...

То не е насочено към  новия собственик, е а към Банката: Всичко ще си взема, нищо няма да оставям на тези..../ пеляда от звучни епитети/.

Обективно погледнато, дори в най-общия случай Банката не е виновна на никой, че не си плаща дълга. Взел пари, купил имот и си го смята за негов, което е така реално, но и реално и не го е купил със свои пари.
Негатива, отива към този, който е дал парите. Най-голямата грешка, която правят хората е, че не оценяват ситуацията, мислят си, че тя ще се разреши от само себе си. Крият се, не си дигат телефона, като ги търсят от Банката. Не предприемат продажба на имота, докато е време.... и накрая идва неизбежното.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 13:51 от tomeva

# 561
За крушата е можело да я докладват на кмета и да я глобят. Колкото и да е нелепо, човек не може ей така да отсече дърво в собствения си имот. Не, че по селата се гледа строго на това, но все пак такъв е законът.

# 562
Но може да има и по-лошо - да продаде имота не за 100 000, а за 80 000. И тогава онзи не само остава без апартамент, но и все още дължи 20 000. Затова е много важно длъжниците да имат добра финансова култура и да действат, а не да зариват глави в пясъка.

Моя апартамент го купих така. 2015 год. нямаше голямо търсене, човека закъсал, взел го в пика - 2008 г., ама продава ипотекиран апартамент, влачеше се май 1 година. никой не искаше да го купи, така и не разбрах от какво ги беше страх да купуват ипотекиран апартамент. Дори и брокера ми гледаше като стреснат. На мен ми хареса, колкото каза - толкова му дадох, купих го и на пълна цена а не на данъчна оценка и съответно таксите бяха по - високи при нотариуса. Не съжалявам и до днес, хубав си се оказа апартамента. В оня момент и на него му помогнах, човека беше доволен. А като му доплатих си взе някакъв по - малък апартамент с тези пари. Та не беше толкова безнадеждно. По - добре беше отколкото банката да му го вземе, защото така както казвате, ако го беше прибрала апартамента, щеше да го продаде наполовина (толкова покрих ипотеката и с другата половина му доплатих). Поздравяваме се по улиците с човека още като се засечем, нямало е лоши мисли.

# 563
  • Бургас
Огромен процент от хората нямат финансова грамотност относно последствията на необслужвания ипотечен кредит. Оттам са тези приказки как имотът бил "на банката", плеядата епитети (сякаш някой зорлем им е бутал кредита?) и т.н.
И ние сме продавали ипотекиран имот и по същия начин имаше драми с купувачите и ипотеката. Бяха останали 12 000 лв. от кредита. Накрая ни писна, платихме ги и го продадохме без нея, защото ни костваше огромни усилия да обясняваме, че драма няма - подписваме предварителен договор, плащаме остатъка и се продава чист.
За съжаление тези неща трябва да се учат в училище, ама не се. И оттам кредит се погася с друг, а защо и не с бърз кредит, че и два...
Скрит текст:
Имам приятелка в банка, която се занимаваше с обединяване на дългове. Разказва ми, че дори и уж образованите хора нямат финансова грамотност. Лекар с доста добра заплата имал 16 кредита от различни институции. Като му харесало нещо и оп - айде на изплащане...

# 564
Аз не мога да разбера смисъла на бързите кредити. Винаги са ми приличали на детската нетърпимост да имаш нещо точно в тоя момент, на часа. И има услужливи хора, които винаги са насреща и удовлетворяват тези желания. За млад човек, който е почнал скоро работа, иди-дойди, ама за възрастен човек, който живее от заплата на заплата... и не е могъл да се сети че ще има аварийни ситуации, или пък си взема нещо на изплащане и то му излиза двойно, щото не може да си спести назад, а пести напред, щото ще не ще, ще плаща. Ама това е извън темата.

# 565
Да се възползвам от нещастието на някого,за да придобия нещо за без пари?
Никога....Това носи лоша карма...И кофти енергия....

# 566
  • София
Малко странно е подобно разсъждение. Това, че една жена се е омъжила за даден мъж и е отказала на друг, носи ли лоша карма? Нещастия девет поколения напред, защото отхвърленият ухажор е бил съкрушен, унизен и е страдал?

# 567
  • Бургас
Когато пазарувате в H&M, Zara и други магазини за бърза мода, също се възползвате от нещастието на невръстни деца, принудени да шият денонощно за жълти стотинки.
Все още не съм видяла имоти да се продават за "без пари", колкото и нещастни да са били тези, които трябва да се разделят с тях.

# 568
Има хора всякакви....
За някои чуждото нещастие е повод за щастие....
Бягам далеч от такива хора и такива събития....

# 569
Преди години се разрази скандал,когато се разбра че футболните топки на Адидас се шият от малки деца,понеже ръчичките им с иглата лесно влизали в процепите на топката. Фирмата се отказа да ги шие така и поднесе извинения. Значи някои могат... Богатите.

Общи условия

Активация на акаунт