Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 639
  • 865
  •   1
Отговори
# 330
Слънчезара, съгласна съм с това, което казваш, защото то е факт. Обаче така създадената ситуация създава голяма фрустрация в този тип служители и те на моменти стават неприятни за работа за околните и това също е част от причините за непромотиране. И аз съм била в подобна ситуация, но за разлика от Кечъра, не съм стояла в нея толкова дълго. Затова и моята препоръка е била за смяна, но тя си има някаква инертност в нея и съпротива срещу това като вади хиляда довода. Разбира се, нейно право, но лично аз не мисля, че ще бъде оценена по начина, по който тя очаква в настоящата си фирма или ще получи това, което иска като финанси или позиция.

# 331
Ако има случай на предварително подписан трудов договор, който не е влязъл в сила и няма изрична клауза задължаваща служителят да не подписва друг преди влизането в сила на настоящия, може ли служителят да подпише друг (теоретично втори, трети и т.н) преди да е влязъл в сила въпросния договор? Освен моралната страна на въпроса и изрични клаузи, които не позволяват това…

# 332
При липсата на друг действащ договор не би следвало да има проблем, но трябва да се съобрази законовото ограничение от 12 ч. на ден.

Също така е редно всеки работодател да бъде уведомен за другия, най-малко за да се прецени евентуален конфликт на интереси.

# 333
Благодаря, случаят по-скоро касае получаване на по-добра оферта във времето преди да се постъпи на работа по предварително сключения договор. С две думи - решавам да се откажа от сключения договор преди да е влязъл в сила, за да започна при друг работодател.

# 334
Това е лесно, вече подписаният договор просто няма да влезе в сила ако не се явиш на уговорената в него дата. Така ще претърпиш единствено някакви репутационни щети.

# 335
Докато не е влезнал в сила договора можеш да правиш каквото си искаш. Добре е все пак максимално скоро да уведомиш фирмата за намерението си да не започнеш при тях, веднага щом подпишеш с другата и чувстваш, че ти е сигурна работата там.
Все пак внимавай да не паднеш от два стола на земята и имай в предвид, че такъв номер вероятно ще ти затвори вратата към първата фирма завинаги.
Когато опре въпроса кой да бъде повишен, те винаги са в списъците с предложения, но доста често се оценява огромната дупка в оперативната работа, която ще се отвори, след евентуалното повишение. Затова и почти винаги тях не ги повишават, но продължават да им вменяват нови задължения. Тези хора са силно претоварени и затова нивото на мотивацията спада.
В добре организираните фирми има механизми тези хора да бъдат мотивирани. В корпорациите има отделна стълбичка за индивидуални експерти, развиваща се успоредно на мениджърската, та пак можеш да катериш нива без да ръководиш - т.н. individual contributor. Но все пак се изискват базови лидерски умения и там. Където го няма това, има механизми за чисто парична мотивация - дали изключение за излизане от диапазоните на заплащане, дали по-голям бонус - т.н. discretionary bonus, които може да надхвърля основната заплата в пъти.
А Кетчъра е и класически пример за страх от промяната - оплаква се от сума време и обяснява как ще сложи край, но си седи и не напуска. Много масово явление - същият ефект поради който често заплатите на старите служители изостават от тези на новоназначените.

# 336
По казуса на Кетчъра: тя е класически пример на т.нар. демотивиран синиър,  според теориите, които са ни преподавали на обучения. Това са специална категория служители, които обичайно са от доста време във фирмата. Имат страхотни компетенции да движат бизнеса, доста често са силно претоварени, защото всеки, който им спуска задачи, знае, че те ще бъдат свършени както трябва. И всеки има желание точно тези служители да му свършат работа, за да не се занимава. Когато опре въпроса кой да бъде повишен, те винаги са в списъците с предложения, но доста често се оценява огромната дупка в оперативната работа, която ще се отвори, след евентуалното повишение. Затова и почти винаги тях не ги повишават, но продължават да им вменяват нови задължения. Тези хора са силно претоварени и затова нивото на мотивацията спада.

Препоръките за работа с такива хора са те да се занимават изключително със задачи от техните компетенции, заплетени казуси и т.н., а по-тривиалните задачи да бъдат давани на служители, които са с достатъчни комптенции, за да свършат работата. Защото нека да не се лъжим - не винаги за всяка задача ни е нужен ключов синиър. И когато тривиална задача бъде дадена на друг човек, мениджмънтът трябва да вземе мерки да не бъдат закачани ключовите хора.

Кетчъра не е да не иска да обучава, тя се дразни на това, че я правят на идиот. Уж се назначават много копметентни хора, промотират се много компетентни хора, а когато опре до не особено сложи задачи, тия, компетентните, отново я бомбандират с въпроси. Или казано с други думи - когато е за позиция и по-висока заплата, Катчъра не е достоен, ама за работата е достойна и още как и трябва да я свърши сега и веднага, зер да не се види, че промотирания не знае и не може. Та преди да я изкарвате всякаква, се замислете колко време ще издържите подобно нещо. Преди години съм била в нейната ситуация и не издържах много.

Прекрасно казано. Била съм в тези роля. Не съм била сред шефове / мениджъри, които да приложат описаните мерки, с цел разтоварването ми. Не им отърва, щото това означава да се напрегнат малко те. А не може, заети са с привличане на нови и нови клиенти и лизане на г..ве на богаташки фирми. Които в крайна сметка някой трябва да ги работи, но те не си дават сметка. Напуснах иначе хубава работа, именно заради посоченото явление. Сега се мъча от нулата на нископлатени работи и да ви кажа - сценарият пак се повтаря.
Кечър, като се махнеш от тези, си дай време и много, ама много усилия положи за работа върху себе си. Приятелки съвет.

# 337
Слънчезара, съгласна съм с това, което казваш, защото то е факт. Обаче така създадената ситуация създава голяма фрустрация в този тип служители и те на моменти стават неприятни за работа за околните и това също е част от причините за непромотиране. И аз съм била в подобна ситуация, но за разлика от Кечъра, не съм стояла в нея толкова дълго. Затова и моята препоръка е била за смяна, но тя си има някаква инертност в нея и съпротива срещу това като вади хиляда довода. Разбира се, нейно право, но лично аз не мисля, че ще бъде оценена по начина, по който тя очаква в настоящата си фирма или ще получи това, което иска като финанси или позиция.

Много точен коментар. Някои служители (обективно или не) излъчват толкова нещастие или ненавист към работата и колегите, че автоматично се поставят в една графа на неудачници, които не си харесват работата, но не правят и нищо, за са си я сменят.

# 338
Така бях и аз на предишната работа, сега го осъзнавам. С "Графата на неудачниците" ме разби.

# 339
  • София
Човек не е е работата си и има живот извън нея. За повечето възрастни хора решенията, които взимат, са деривативни на случващото се не само на работното място.

Смоук, благодари се, че периодите на борбеност и неинертност не са съвпаднали с тези, в които си била с 2 счупени крака, ако не бъркам потребителката. Или че не са те съкратили месец преди настъпване на рисковата ти бременност.
Схвана идеята, мисля. Знам, че си държиш на своето и си го писала няколно пъти, но на последното ни гранд събиране не останах с впечатление, че съм неприятна някому, напротив. Хората се дразнят на други управленски решения и се дистанцират, а предизвестията не валят заради мен.
Много пъти си ми давала полезни съвети и ги/те уважавам, но за някои неща не си права поради простата причина, че не ме познаваш.

Слънчезара, много точно в частта с "недостоен за повишение, но достоен за работа". Наскоро сложиха мен като "представител" за едно нещо, щото някои от високите позиции нямат никакъв ценз, не че аз съм професор. Явно съм за показнó и работата. Точно като идиот се почувствах, да си сложат компетентните и повишените за параден кон.
Нищо не очаквам в тоя екип аз. Загледах едни позиции в други проекти за супервайзъри, но компанията и ценностите са кофти.

Г-н в по над измежду предвид, пожелавам ти същия "страх от промяната", гадателю.

Ако смятате "Кечъровата драма" за показателна и полезна за някой четящ, отъждествяващ се, нямам против да продължите коментарите, но няма да се включвам и "защитавам".

# 340
Никой не те напада, че да се защитаваш.
Това, че приемаш мненията тук като нападение е показателно, че фрустрацията от работата ти вече излиза и извън нея и колкото по-скоро промениш нещо из основи толкова по-добре ще е за нервите ти. Вероятно най-ефективно ще е да смениш фирмата.
Твърди се че от догодина Европа най-накрая ще излезе в рецесия, та ако успееш да изпревариш това ще е добре за теб. Решението си е твое. Никой друг тук не търпи последствия от това, че да се ангажира с действията ти и да те напада.

# 341
Кечър, не съм била с два счупени крака - може би друг потребител е бил, както и няма как да ме съкратят 2 месеца преди рисковата ми бренност - как знам ли - ами, просто знам. Аз съм доста разумен и практичен човек и язденето на умрял кон не бих си го причинила. Освен това, моята бременност е рискова от 7 месец нататък, до края на 6-ти съм работила на 2 места. И дори да ме бяха съкратили от основната ми работа, обезщетенията и спестяванията ще са ми достатъчни да живея почти 2 години без притеснения, така съм си организирала финансовата свобода.

Съжалявам, ако по някакъв начин си се почувствала нападната от мое мнение. Честно казано, не познавам никой потребител тук и нямам никакво лично отношение. Реално животът на другите не ме вълнува особено извън обсъждана тема и това, което давам като моя гледна точка е базирано само на усещането, което оставя с начина си на писане другия човек.

Искрено се надявам, че при теб нещата ще се подредят както желаеш и си представяш и ти пожелавам успех.

Последна редакция: вт, 05 дек 2023, 10:48 от Like_Smoke

# 342
  • София
Кечър, не е до драма. Това, което Смоук и Бойко се опитват да ти кажат е, че не трява да отлагаш повече промяната. Аз разбирам, че си имаш и лични причини, които налагат да имаш нуждата от сигурност в работното място, за да можеш да се фокусираш върху тях.
Промяната е хубаво нещо. Поне за мен беше. Нови неща за учене, нови хора, с които да работиш и общуваш, нови цели, които да постигаш. Важно е да намалиш нивото на стрес и нивото на негативни усещания за теб самата, защото това много ти вреди. Много е опасно чувството да се чувстваш недоценен, особено ако си от много време в една компания - от една страна, не можеш да се откажеш, защото се бориш от Х години и ей сега ще дойде и твоя звезден миг. От друга страна, този миг все не идва и не идва... И ти влизаш в едно кръгово, от което няма излизане...
Не мисля, че можем да говорим за неприятност при демотивираните синиъри. Те са отново същите хора, които познаваме, но просто нямат времето нито за празни приказки, нито с усмивка да посрещнат 5646548156-я малоумен въпрос за деня.
Стискам ти палци, Кечър, почва отварянето на позиции, гледи внимателно и почвай да ходиш по интервюта. Важно е, за да можеш да се отърсиш от стреса и най-после да си усовлетворена от себе си, задачите си и колегите си. Желая ти успех!

# 343
Кечър сигурно е младичка и затова се впряга и вживява толкова. С напредване на годините започваш да улягаш и да не обръщаш внимание на много неща, да го караш през просото и на принципа ,,откакто съм будала, съм много добре".Тогава и за напускане не се замисляш, от днес за утре вземаш решенията и си гледаш собствения интерес.

# 344
  • Melmak
Кечър, не мисля, че си нападната. Смоук и слънчезара хубаво обясниха, съгласна съм с тях.

Всеки има проблеми в личния живот, разбирам те, защото напоследък и аз имам много.

Била съм в твоята ситуация, чувствах се зле. Реално не получих повишението, което исках, но работа имах всякаква. Много пъти бях говорила с началството за повече пари, за по-висока позиция, за допълнителните ми задачи. Ами напуснах, не се разбрахме. Месец преди да напусна ми вдигнаха заплатата с толкова смешни пари, че нямаше смисъл да го коментираме даже.

Това е решението, знаеш го. Разбирам те, че минаваш явно през нещо по-кофти в личен план. Обаче започнеш ли на ново място ще се рестартираш и ще се почувстваш по-добре. Иначе е една безкрайна драма, която четем тук много време и не си помагаш по тоя начин.

Общи условия

Активация на акаунт