Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 243
  • 865
  •   1
Отговори
# 690
Йес бе, сега всички почиващи по Коледа излязоха мързеливи селяци. Колко градско и работливо.
Не, но ми е странно това "Ау, ужас, работят в петък преди празници" - ами петък е, работен ден. Празниците - след това. Не виждам какво е толкова чудното.
Чудното е, че не се чете, ама се коментира. Жената не е казала, че се чуди защо работят - това беше интерпретация на коментиращите, които нещо се бътхъртнаха, както се изразява Кечър.
Потребителката каза, че се чуди как така при хибрид хората са в офиса баш последния ден преди Коледа. Аз също съм много учудена, а не харесвам хоум офис лично за себе си.
Може да има хиляда причини за това. Може да затварят последни задачи, за които е нужно присъствие, за да си слеят после празниците. Може този ден да са давали коледния бонус. Може да са решили да си направят коледно събиране след това. Щом позицията включва хоум офис, едва ли са ги юрнали насила тия хора. Ако са 300 човека, а реално са работили 50 (примерно), може наистина тези конкретни 50 да са искали да са там по свои лични причини (локация, удобна за последни покупки преди Коледа, липса на други ангажименти, да избягат от децата и тн).

# 691
Не ми направи впечатление да е "лудница" навън. До офиса съм за < 15-20 минути, две спирки с метро. След работа бях и в центъра, не беше натоварено. При толкова много почивни дни сега, предпочитам да си взема отпуск през нормални работни дни и да си върша външна работа по разни институции ако ми се наложи.

# 692
Скрит текст:
Йес бе, сега всички почиващи по Коледа излязоха мързеливи селяци. Колко градско и работливо.
Не, но ми е странно това "Ау, ужас, работят в петък преди празници" - ами петък е, работен ден. Празниците - след това. Не виждам какво е толкова чудното.
Чудното е, че не се чете, ама се коментира. Жената не е казала, че се чуди защо работят - това беше интерпретация на коментиращите, които нещо се бътхъртнаха, както се изразява Кечър.
Потребителката каза, че се чуди как така при хибрид хората са в офиса баш последния ден преди Коледа. Аз също съм много учудена, а не харесвам хоум офис лично за себе си.
Може да има хиляда причини за това. Може да затварят последни задачи, за които е нужно присъствие, за да си слеят после празниците. Може този ден да са давали коледния бонус. Може да са решили да си направят коледно събиране след това. Щом позицията включва хоум офис, едва ли са ги юрнали насила тия хора. Ако са 300 човека, а реално са работили 50 (примерно), може наистина тези конкретни 50 да са искали да са там по свои лични причини (локация, удобна за последни покупки преди Коледа, липса на други ангажименти, да избягат от децата и тн).
...и ейчарката е казала, че там много обичат да работят в офис, въпреки хибрида. Не тя, не отделът, всички. Много било готино.
Де да знам, аз даже като мома с една котка вкъщи предпочитах да се прибера от работа все пак, но може би има компании, където масово си предпочитат служебния лаптоп пред децата.

# 693

Де да знам, аз даже като мома с една котка вкъщи предпочитах да се прибера от работа все пак, но може би има компании, където масово си предпочитат служебния лаптоп пред децата.

Да се прибереш вкъщи след работа е различно от това цял ден да си вкъщи.
Какви деца, като за моми ставаше дума?
И (аз поне като писах) не става дума за един лаптоп, а за 2 или 3 броя 32 инчови монитори в система с разни други неща.
Да не говорим, че можеш да мислиш само за работата си, а не за това къде да ходиш да обядваш, ама то вали, ама сега ли, ама да приготвяш, после да миеш съдове...

# 694
  • Melmak
А, ние монитори вкъщи имаме. Ама в офиса нямаме кетъринг и се налага да ядем навън и да се чудим къде да ходим като вали. Корпоративни банани и ядки имаме, толкоз.

# 695
  • Melmak
Въпросът е, че няма как да се знае колко са ентусиазирани днес да са в офиса и колко са накарани да са там.

Мен не ме грее особено дали са влюбени в офиса, а дали ще е проблем, че аз не съм. Ако мениджмънта ме гледа накриво, защото искам да си ползвам хоума, това е проблем. Ако кажат да си го ползваме, ама някой не изпитва желание, ок.

# 696
Противно на живия интерес в темата относно присъствието в офиса днес, аз по-скоро бих обърнал внимание на липсата на информация относно отговорностите на тази позиция.

Това би могло да бъде признак, че нещата там не са никак атрактивни, съответно мениджъра избягва да хвърля светлина в този ъгъл.

# 697
  • София
Търсиш под вола теле, Бойко, както обикновено. Спри се малко, Коледа е Animal Hear No Evil

Работим, за да живеем. Дори работата да ти доставя удоволствие, е наивно да се смята, че всички много обичат да ходят в офиса в последния работен ден преди празниците при положение, че са хибриден модел. Щом са хибриден модел, значи могат да работят и от вкъщи, работата го позволява.
Звучи сектантско.

# 698
Ама вие не разбрахте ли, че Бойко е във форума да спори/заяжда с всички? Аз вече не му обръщам внимание и не му отговарям на провокациите 😃

# 699
По принцип Бойко е много адекватен и умен, има отговор за всичко, но острия му тон е ужасен. Надявам се да не е такъв и с колегите си. На мен би ми било неприятно, ако имам такъв колега или мениджър. Колега бих изтърпяла, но ако мениджъра ми се държи така навъсено всеки път - довиждане от мен и всичко най-добро.

# 700
Аз пък не разбирам защо някак трябва да се подразбира, че ако фирмата предлага хибриден модел, то хората задължително си умират за частта НО от него. В предишната ми фирма можеше да си 100% ремоут, без абсолютно никакво задължение за минимум присъствие в офиса, и аз пак предпочитах да ходя на място, дори по време на ковид, после с втората бременност буквално до дни преди да родя. В сегашната на интервюто  с леко притеснение ми казаха, че НО официално няма и не се ползва, и явно се страхуваха това да не ме отблъсне, а аз се зарадвах искрено. Вероятно такива като мен са малък процент, обаче замислете се, че има и хора, които си харесват класическия модел на работа от офис по една или друга причина (и не защото си предпочитам лаптопа пред децата, ако може хората без деца да спрат да раздават квалификации от тоя род, че е смешно просто). 1000 пъти за тая Испания се каза, ама те са прословути масово испанците с техните хиляди почивки, защо ги давате за пример, все едно тука никой друг не е работил с чужденци. Еми не е вярно това как изчезвали, във Франция например и 24/12 е работен ден и има хора, които работят. По-скоро това, че интервюто е било като раздумка в сутрешния блок, е червена лампа, за какво разкарваш човек, когото не питаш нищо по същество. С Бойко съм съгласна тоя път, даже не мисля, че е толкова остър, колкото по принцип. И последно: за да си запалят колите някои хора още във вторник към вкъщи и да запразнят, има други, които остават в офиса да организират работата. Това, че не ги виждате или не сте пряко намесени в нещата, които се правят и решават в тези дни, не означава, че не се случва.

# 701
Аз също предпочитам офис пред НО и ще се радвам да се спрат коментарченца с деца/без деца, защото липсата на дете се поправя, но на акъл и възпитание - не.
Не знам колко сме изключенията, които предпочитаме работата в офис, но няма нужда да изкарваме другата група, че са мързеливи, селяни и без опит ...в каквото и да е. Испания станала досадна - на мен пък вече адски ми е досадило в 70% от темите да се пускат офф коментарченца за неправомерно експлоатиране на социалната система от хора, които гледат само собствения си задник и не полагат, нито са полагали грижи за друга форма на живот. Добре, че в Красива мама още няма такива, но пък има потенциал - ако купуваш спирала от 70 лв значи, че почти сигурно укриваш доходи.
Ба*ти!

# 702
Много зависи точно за каква работа става дума. Например за счетоводителите е типично баш в края на годината да се скъсват от работа. Спомням си как ние например в последния следобед вече кафенце, почерпка с алкохолче даже, лафче и после ранно прибиране, а те остават до нощите. Има разлика и от длъжността - на офисния планктон може хич да не му пука, но хора на важни позиции си имат отговорности (адекватно заплатени разбира се). А неприятностите много обичат да се случват в петък следобед или в последния работен ден преди Коледа. Не винаги, разбира се, но на всеки с отговорности му се е случвало. Даже знам един куриоз за гаден номер на съдбата - човек се кани да си тръгва в късния следобед на последния ден, когато звънят полицаи, питат кой точно отговаря на този и този телефонен номер и хоп, хващат го за яката и искат да го арестуват, защото бил подал фалшив сигнал за бомба... Та разправии, глупости, ама онези си знаят, че от този номер се е обадил някой. И добре, че ИТ-то на фирмата се намеси и каза, че всеки може да се обади от всеки телефонен номер, ако влезе в шахтата на БТК и се върже за произволни щифтове от реглетите там, а такава шахта има пред офиса. Полицаите май все пак бяха някакви по-умни, защото се замислиха и цялата тумба се отправи на оглед към шахтата, а тя зее отворена. Питат някаква лелка от една сергия дали е видяла някой да влиза в шахтата и тя каза, че наистина преди малко някакви с чанти отворили и влезли. И, понеже на Коледа стават чудеса, на колегата му се размина да празнува в ареста.

П.П. И да ме извинявате, ама не знам дали от мързел или тарикатлък, ама поне половината от феновете на хоум офиса го искат не само за да спестят време за пътуване, а защото у дома хем работят, хем готвят, чистят, гледат децата... Тоест не работят на 100%, а си вършат своя работа.

# 703
Естествено, Нарциса, това пък за мен е най-големият мит, как само скатавките искали НО. Глупости пълни, винаги се вижда кой работи и кой скатава, НО го направи още по-видимо само. Има си скатавки, които чинно изседяват 8 ч. в офиса при ежедневно КПД около нулата. А който има планове, празнично му е и т.н., просто си пуска отпуска и си действа. Не трябва да се приема по подразбиране, че последният ден преди Коледа трябва да е неофициална отпуска.

# 704
Никой в темата не приема петъка преди Коледа за почивен ден, това бяха внушения, които много охотно се поеха и хиперболизираха от групичка потребители. За мене това е признак, че въпросните се чувстват прецакани, не как някой бил мързелив.

Общи условия

Активация на акаунт