Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 706
  • 865
  •   1
Отговори
# 165
  • Mars Hotel

И още нещо - за да менажираш хора и процеси, първо трябва да познаваш из основи фирмата, дейността и продуктите ѝ. Иначе си е просто едни глупости и заучени фрази на килограм.

Според твоята логика, никога не може да се наеме на мениджърска позиция човек отвън. Щото не познава фирмата. Само че (от моя опит) неща като фирмата, процесите и продуктите са бял кахър за научаване в сравнение с някои меки умения като даване на адекватна обратна връзка, развиване на хората в екипа или пък умения да изложиш визията си на нормален, разбираем език. Винаги бих избрала човек, с когото се комуникира нормално, пред човек, който познава всяка брънка по веригата и прави пари за фирмата, но не може да задържи хората в екипа си, щото е г*з.

Последна редакция: ср, 15 ное 2023, 16:12 от Светлица

# 166
Може и отвън, но да е от същия бранш.

# 167

И още нещо - за да менажираш хора и процеси, първо трябва да познаваш из основи фирмата, дейността и продуктите ѝ. Иначе си е просто едни глупости и заучени фрази на килограм.

Според твоята логика, никога не може да се наеме на мениджърска позиция човек отвън. Щото не познава фирмата. Само че (от моя опит) неща като фирмата, процесите и продуктите са бял кахър за научаване в сравнение с някои меки умения като даване на адекватна обратна връзка, развиване на хората в екипа или пък умения да изложиш визията си на нормален, разбираем език. Винаги бих избрала човек, с когото се комуникира нормално, пред човек, който познава всяка брънка по веригата и прави пари за фирмата, но не може да задържи хората в екипа си, щото е г*з.

Логиката ми е, че дори и нов, човекът или трява да навлезе бързо в работата, или не е за там. Не може да си директор 5 години и да не си познаваш процесите.

Иначе да, може да вземеш някой отвън, но, да е наистина с качества, а не приятелче, роднина и/или любовница.

# 168
  • София
Меки умения Joy
Извън кутията
В обувките на някого

# 169
  • София
Ами настоящата бизнес среда изисква такива определения😂

# 170
  • София
Имаме си достатъчно идиоми на български.
Не знам за вас, на мен човек, сляпо ползващ нескопосано преведени изрази, е много далеч от еталон за добър комуникатор с претенции. Всеки си има мнение, разбира се, казвам своето.

# 171
Общо взето, колкото на по-високо ниво е даден мениджър, толкова по-малко специфични познания по процесите му трябват, за сметка на други, доста по-универсални познания и умения. Един началник цех трябва да познава продуктите и производството, но един директор се занимава с таргети, финанси, пласмент, хора, сгради, ресурси... А това е малко или много еднакво за всяка фирма.

# 172
Дори и да гледа по-глобално на нещата, трябва да знае дейността и процесите във фирмата. Как иначе ще ги управлява ефективно?

# 173
Дори и да гледа по-глобално на нещата, трябва да знае дейността и процесите във фирмата. Как иначе ще ги управлява ефективно?

То е ясно, че трябва да се запознае с бранша, продуктите, евентуалните проблеми в процесите. Но не му трябва детайлно познаване, има си заместници и специалисти за това. Неговата работа е друга.
Ами Изпълнителният директор на концерн като Сименс например какво мислиш, че познава? Технологиите на домакинска техника, комуникации, влакове, електроцентрали, електроснабдяване, електрообзавеждане? За него това са само понятия, а гледа основно пари - кое иска пари, кое носи пари, кое крие рискове, къде има възможности и къде заплахи...

# 174
  • София
Добре де, Soul, мениджърска ли е позицията, която искаш и са дали на парашутист?

Щото иначе си спорим пак по стари теми.

# 175
Е, много ясно, че е мениджърска, то за бачкатори работа много, желаещи няма.

# 176
  • София
Ами, има single contributors, които са много добре платени и нямат хора на главата си.

Въпрос към и за теб, не е нужно на мен да ми отговаряш тук - как си представяш да работиш и ръководиш хора в среда, в която си натрупала толкова неприязън? Според мен е видима и за колегите ти.

# 177
  • Mars Hotel
Имаме си достатъчно идиоми на български.
Не знам за вас, на мен човек, сляпо ползващ нескопосано преведени изрази, е много далеч от еталон за добър комуникатор с претенции. Всеки си има мнение, разбира се, казвам своето.
Нескопосано преведени изрази не знам кои са, меките умения се ползват в българския отдавна. Ти как би превела "soft skills"?

# 178
Издигането на експерти на мениджърски позиции често не е добра идея, ето няколко примера, които съм наблюдавам лично като активен job hopper:

1. Новият мениджър се старае да се хареса на всеки в екипа, съответно всячески избягва конфронтация, дори когато това е необходимо. Като резултат страдат добрите служители и се облагодетелстват скатавките. Реален пример - директор, назначен на тази позиция, тъй като е бил най-добрият експерт, разпределя бонусите абсолютно еднакво, без оглед на приноса на отделните служители.

За да не се набива тази практика в очите на HR, ги ротира - един път дава по-висока оценка на един и по-ниска на друг, а следващия път обратно. Ефектът върху хората, които движат екипа, е ясен.

2. Разновидност на горния сценарий - мениджърът не желае да натисне служителите да си вършат работата, съответно той работи понякога до малките часове, и не след дълго изпушва сериозно.

3. Мениджърът си остава експерт, като новата позиция му дава възможност да избира за себе си работата, която му е интересна и привична, а останалата разпределя на служителите, често без оглед на индивидуалните им качества. При това действително мениджърската работа е оставена на самотек, тъй като човекът нито има качества за нея, нито има намерение да ги придобие.

4. В битието си на експерт новият мениджър е изградил по-близки отношения с част от хората в екипа, които поддържа и като техен шеф, изолирайки останалите.

5. Обратен на горния сценарий - заварени конфликти и разчистване на сметки с "лошите".

И в заключение - издигането на един служител от екипа би могло да послужи като стимул за напускане (или дизинтересиране) на други, които са били пренебрегнати.

# 179
  • София
От моите наблюдения мога да кажа следното - trouble makers - никога не стоят на фокус за повишения, пък ако искат да си бъдат най-великите специалисти с най-дългия стаж. Новият човек дори и да е парашутист може да влиза на една позиция, но да бъде готвен за друга, която не може да заеме веднага. Всички тези детайли от кухнята не се знаят от служителите. Така че отново моят съвет е - дръжте се професионално и учтиво, не се знае как ще се завърти колелото и вятъра накъде ще задуха.

Общи условия

Активация на акаунт