Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

  • 43 706
  • 865
  •   1
Отговори
# 165
  • Mars Hotel
  • Мнения: 5 295

И още нещо - за да менажираш хора и процеси, първо трябва да познаваш из основи фирмата, дейността и продуктите ѝ. Иначе си е просто едни глупости и заучени фрази на килограм.

Според твоята логика, никога не може да се наеме на мениджърска позиция човек отвън. Щото не познава фирмата. Само че (от моя опит) неща като фирмата, процесите и продуктите са бял кахър за научаване в сравнение с някои меки умения като даване на адекватна обратна връзка, развиване на хората в екипа или пък умения да изложиш визията си на нормален, разбираем език. Винаги бих избрала човек, с когото се комуникира нормално, пред човек, който познава всяка брънка по веригата и прави пари за фирмата, но не може да задържи хората в екипа си, щото е г*з.

Последна редакция: ср, 15 ное 2023, 16:12 от Светлица

# 166
  • Мнения: 7 398
Може и отвън, но да е от същия бранш.

# 167
  • Мнения: 35 831

И още нещо - за да менажираш хора и процеси, първо трябва да познаваш из основи фирмата, дейността и продуктите ѝ. Иначе си е просто едни глупости и заучени фрази на килограм.

Според твоята логика, никога не може да се наеме на мениджърска позиция човек отвън. Щото не познава фирмата. Само че (от моя опит) неща като фирмата, процесите и продуктите са бял кахър за научаване в сравнение с някои меки умения като даване на адекватна обратна връзка, развиване на хората в екипа или пък умения да изложиш визията си на нормален, разбираем език. Винаги бих избрала човек, с когото се комуникира нормално, пред човек, който познава всяка брънка по веригата и прави пари за фирмата, но не може да задържи хората в екипа си, щото е г*з.

Логиката ми е, че дори и нов, човекът или трява да навлезе бързо в работата, или не е за там. Не може да си директор 5 години и да не си познаваш процесите.

Иначе да, може да вземеш някой отвън, но, да е наистина с качества, а не приятелче, роднина и/или любовница.

# 168
  • София
  • Мнения: 22 638
Меки умения Joy
Извън кутията
В обувките на някого

# 169
  • София
  • Мнения: 3 319
Ами настоящата бизнес среда изисква такива определения😂

# 170
  • София
  • Мнения: 22 638
Имаме си достатъчно идиоми на български.
Не знам за вас, на мен човек, сляпо ползващ нескопосано преведени изрази, е много далеч от еталон за добър комуникатор с претенции. Всеки си има мнение, разбира се, казвам своето.

# 171
  • Мнения: 52 030
Общо взето, колкото на по-високо ниво е даден мениджър, толкова по-малко специфични познания по процесите му трябват, за сметка на други, доста по-универсални познания и умения. Един началник цех трябва да познава продуктите и производството, но един директор се занимава с таргети, финанси, пласмент, хора, сгради, ресурси... А това е малко или много еднакво за всяка фирма.

# 172
  • Мнения: 35 831
Дори и да гледа по-глобално на нещата, трябва да знае дейността и процесите във фирмата. Как иначе ще ги управлява ефективно?

# 173
  • Мнения: 52 030
Дори и да гледа по-глобално на нещата, трябва да знае дейността и процесите във фирмата. Как иначе ще ги управлява ефективно?

То е ясно, че трябва да се запознае с бранша, продуктите, евентуалните проблеми в процесите. Но не му трябва детайлно познаване, има си заместници и специалисти за това. Неговата работа е друга.
Ами Изпълнителният директор на концерн като Сименс например какво мислиш, че познава? Технологиите на домакинска техника, комуникации, влакове, електроцентрали, електроснабдяване, електрообзавеждане? За него това са само понятия, а гледа основно пари - кое иска пари, кое носи пари, кое крие рискове, къде има възможности и къде заплахи...

# 174
  • София
  • Мнения: 22 638
Добре де, Soul, мениджърска ли е позицията, която искаш и са дали на парашутист?

Щото иначе си спорим пак по стари теми.

# 175
  • Мнения: 35 831
Е, много ясно, че е мениджърска, то за бачкатори работа много, желаещи няма.

# 176
  • София
  • Мнения: 22 638
Ами, има single contributors, които са много добре платени и нямат хора на главата си.

Въпрос към и за теб, не е нужно на мен да ми отговаряш тук - как си представяш да работиш и ръководиш хора в среда, в която си натрупала толкова неприязън? Според мен е видима и за колегите ти.

# 177
  • Mars Hotel
  • Мнения: 5 295
Имаме си достатъчно идиоми на български.
Не знам за вас, на мен човек, сляпо ползващ нескопосано преведени изрази, е много далеч от еталон за добър комуникатор с претенции. Всеки си има мнение, разбира се, казвам своето.
Нескопосано преведени изрази не знам кои са, меките умения се ползват в българския отдавна. Ти как би превела "soft skills"?

# 178
  • Мнения: 1 139
Издигането на експерти на мениджърски позиции често не е добра идея, ето няколко примера, които съм наблюдавам лично като активен job hopper:

1. Новият мениджър се старае да се хареса на всеки в екипа, съответно всячески избягва конфронтация, дори когато това е необходимо. Като резултат страдат добрите служители и се облагодетелстват скатавките. Реален пример - директор, назначен на тази позиция, тъй като е бил най-добрият експерт, разпределя бонусите абсолютно еднакво, без оглед на приноса на отделните служители.

За да не се набива тази практика в очите на HR, ги ротира - един път дава по-висока оценка на един и по-ниска на друг, а следващия път обратно. Ефектът върху хората, които движат екипа, е ясен.

2. Разновидност на горния сценарий - мениджърът не желае да натисне служителите да си вършат работата, съответно той работи понякога до малките часове, и не след дълго изпушва сериозно.

3. Мениджърът си остава експерт, като новата позиция му дава възможност да избира за себе си работата, която му е интересна и привична, а останалата разпределя на служителите, често без оглед на индивидуалните им качества. При това действително мениджърската работа е оставена на самотек, тъй като човекът нито има качества за нея, нито има намерение да ги придобие.

4. В битието си на експерт новият мениджър е изградил по-близки отношения с част от хората в екипа, които поддържа и като техен шеф, изолирайки останалите.

5. Обратен на горния сценарий - заварени конфликти и разчистване на сметки с "лошите".

И в заключение - издигането на един служител от екипа би могло да послужи като стимул за напускане (или дизинтересиране) на други, които са били пренебрегнати.

# 179
  • София
  • Мнения: 3 319
От моите наблюдения мога да кажа следното - trouble makers - никога не стоят на фокус за повишения, пък ако искат да си бъдат най-великите специалисти с най-дългия стаж. Новият човек дори и да е парашутист може да влиза на една позиция, но да бъде готвен за друга, която не може да заеме веднага. Всички тези детайли от кухнята не се знаят от служителите. Така че отново моят съвет е - дръжте се професионално и учтиво, не се знае как ще се завърти колелото и вятъра накъде ще задуха.

Общи условия

Активация на акаунт