Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 595
  • 865
  •   1
Отговори
# 465
На настоящата ми работа се опитаха да ме вкарат яко в оувъртайм, при положение, че при нас има отдел, който поема всичко, което се случва от 17,30 до 9 сутринта. Предишният колега е страдал много в това отношение, защото се е поддал на тази преса и не е успял да постави граници. Не зная аз как успях, защото съм мека Мара, но не вдигам телефона си в извънработно време. Нека и колегите поработят в тяхното работно време. Първоначално ми беше странно, защото съм от поколението, че "Има ли работа, да се свърши", но сега ми е добре. Е! Одумват ме колегите, че съм имала принципи. Но ми е гот от принципите ми. Клиентите разбраха принципите ми и ги уважават. А аз - уважавам тях.

# 466
Не отговарям в извънработно време, както и не притеснявам колегите. Случвало се е да звъни шеф в неделя на обяд и после в понеделник да ми сетва среща и да пита защо не съм вдигнала.  Отговарям, че в почивните дни вечно съм в движение и нанякъде и не мога да поема ангажимент и да следя телефона. Естеството на моята работа е такова, че не зависят от мен човешки животи и всичко може да изчака до утре. Обикновено се оказва, че са ме търсили за неща, които могат да проверят/направят и сами.

# 467
  • Melmak
В някои случаи съм имала ежедневно толкова работа, че не можеш и за 10 часа да я свършиш. Колегите седяха безплатен овъртайм всеки ден поне по 2 часа и не взимаха обедна. Беклог имаше винаги, постоянно допълнителни задачи от мениджъра, а портфолиото от клиенти беше голямо и всеки с неговите си претенции. Ами.. няма как да е ок това положение. Аз си гасях лаптопа в 6:00 вечерта и си тръгвах. Ако ми плащаха овъртайма, щях да работя. Но безплатно ежедневно няма как. Ако недай си боже се разболееш или имаш ден-два отпуск, край, работата вече е двойна. Сто мейла на ден, чакащи екшън. И куп друга работа. Няма как просто.

# 468
Ако има работа А и работа Б, като и в двете не се плаща овъртайм, но в едната заплатата е 2000 лева, а в другата 4000. Е ще откажеш ли и втората, защото не се плаща овъртайм? Или ще приемеш, че това влиза в заплатата?

# 469
Дефиницията на овъртайма е, че не влиза в работата.

# 470
Дефиницията на овъртайма е, че не влиза в работата.

Не е съвсем така и го казвам от опит. Може да имаш работно време от до, но и клауза за гъвкаво работно време или как беше там, заради което ти дават 5 дни отпуск отгоре и добра заплата. Пък ти отказвай, понеже имало овъртайм.  Друг ще се навие.
А всъщност погледнат от друга гледна точка в работа Б (от горния ми пост ) ВИНАГИ ти плащат овъртайм, даже и когато не се налага и не го полагаш Wink

# 471
  • София
Критична ситуация е да ти заумира пациент на операциинната маса.

# 472
Като цяло хората трябва да се научат, че Teams не е Viber или Direct на Instagram и не се ползва между близки и приятели, а между колеги и щом е свършило работното време не се ползва и точка.

# 473
  • Melmak
Ако има работа А и работа Б, като и в двете не се плаща овъртайм, но в едната заплатата е 2000 лева, а в другата 4000. Е ще откажеш ли и втората, защото не се плаща овъртайм? Или ще приемеш, че това влиза в заплатата?

Зависи. Хубаво е да се уточнява в началото дали тази за 4000 изисква от мен да съм на разположение. Ако не ми го кажат в началото, ще избера тази работа. Обаче ако са честни и кажат какво очакват от мен, тогава ще си помисля. Защото човек е на различни етапи от живота си и не винаги иска да работи по 10 часа на ден.

# 474
Аз, като жабата, дето трябвало да се разкрачи, за да е и при умните, и при красивите, та съм някъде посредата между мненията hechicera и Черна станция. Просто трябва да е уточнено дали работното време е фиксирано или не и ако не е, какво се получава като бонус.
Иначе на настоящата ми работа имаме овъртайм, по-скоро - трябва да съм на разположение и извън официално договореното време, но заплатата е по-добра от подобна в подобни фирми, освен това имаме годишен бонус, равен на 1-2 заплати, които не са вписани в договора, но и неофициално ни е казано, че трябва да сме на разположение.
При всички положения, обаче, трябва човек да е наясно за какво му се плаща и какви задължения ще има.  Защото за мен не е приемливо да имам често овъртайм, макар и платен, защото няма кой да прибира децата от градина и училище.

# 475
Просто трябва да е уточнено дали работното време е фиксирано или не и ако не е, какво се получава като бонус.

При всички положения, обаче, трябва човек да е наясно за какво му се плаща и какви задължения ще има.  Защото за мен не е приемливо да имам често овъртайм, макар и платен, защото няма кой да прибира децата от градина и училище.

Това безусловно е вярно и спор няма. Човек трябва да си знае точно какво го чака и да си прецени според своите нужди и приоритети.

# 476
Имам въпрос относно клас прослужено време.
Започвам работа със стаж 15 години и 10 месеца. Минават още 12 и стажът става 16 години.
Следва ли да ми се начисли процента за клас?
Или това се прави когато направя година на новото работно място?

# 477
ЧС, това , за което говориш, е друго. Някои професии вървят с изникващи в извънстандартно време задачки и това трябва да се отрази или в изчисляването на отработеното време, или в заплащането, или и двете. За мене обаче огромната част професии по подразбиране не трябва да имат овъртайм и наличието му при тях означава нещо от набора между лоша/некомпетентна организация на времето и чиста експлоатация. Една колежка от логистика тука например цял ден е на телефоните и после има за всеки телефонен разговор по 20 листа документация, която няма физическо време да свърши в същия ден, въпреки че стои до 19ч при край на работното време 17.30; идва и в събота да трака документи, защото не ù звъняли тогава. Това може да е 'докато се свърши работата', обаче не е нормално. Нейната работа е за двама души, обаче заплатата не е като за двама; втори няма да бъде нает в обозримо бъдеще, защото има кой да идва в съботите.

# 478
  • Melmak
Минаха ли ви коледните партита?
Нашата фирма е стисната и повечето колеги се отказаха да идват на импровизираното събитие. Голяма фирма сме, а не правят едно голямо коледно парти за всички. Отделно екипите си излизат и се събират.

# 479
Май след Ковид коледните позамряха като задължителен бенефит. При нас няма, дори и екипно събиране няма, пестят пари. Но май и на колегите не им се занимава.

Общи условия

Активация на акаунт