Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 538
  • 865
  •   1
Отговори
# 600
Да висиш навън като изплюта дъвка, много българско.
Всеки си носи отговорността за пороците и как ще изглежда.

# 601
  • София
Аз също морални не дефинирам оувъртайма като да ти се налага да оставаш понякога. Ако това е комбинирано с възможност да ходиш на лекар и зъболекар, без да трябва да си отработваш единия допълнителен час, тогава го намирам за ок етиката да е двустранна.
Но ако имаш толкова много работа, че да оставаш системно, тогава не е ок.

# 602
Какъв е тоя шеф, който дори при разпределение 7:1 не може да наложи на осмия човек да спазва вътрешния ред? Или по-скоро какъв е тоя златен служител, който при такива условия си прави каквото иска и другите са длъжни да търсят индивидуални начини да се справят с него?

# 603
Това с пушачите ми е любимо. В една фирма, в която работих буквално всеки час от работните часове всички пушачи излизаха за по 10-15 минути да пушат. Веднъж, докато те пушат (т.е. си почиват), реших и аз да се почивам и си отворих един сайт, вече не помня с рокли ли беше, обувки ли, нещо такова. Когато те се върнаха го махнах и продължих да работя, когато и всеки останали започнаха да работят. След това разбрах, че всички са казали на мениджърката, че аз не работя, а си разглеждам сайтове и тя на един call между мен и нея помоли да отделим няколко минути да поговорим, защо аз не работя, а си разглеждам сайтове. Обясни ми се, че пушачите трябвало да пушат, при тях било необходимост и затова се допускат тези почивки.
Аз логика и до ден днешен не намирам.

Няма логика. Имаш право на всеки час да почиваш, няма значение пушиш или не.
Никъде в закона не пише нищо за пушачи, моля ти се.
Това трябваше да и го кажеш.
Ти също имаш право на почивка.
Това за всеки час е защото се работи на компютър, а не защото се пуши.
Работила съм в производство и е имало само три почивки. Цигарите нямат общо.
Отскоро пак отказах цигарите, но излизам на всеки час. Това че не пуша, не означава, че нямам право и аз на моите пет минути и си ги взимам и не ми дреме.
Ти също може да излезеш с пушачите, ако не ти дреме дима.

# 604
За повечето неща - като личните пет минутки всеки час, тръгване навреме и поставяне на граници, е въпрос на лично желание и воля. Никой нищо няма да каже, стига да си съвестен и ангажиран служител. Но и не е нужно да се пита и прави на въпрос. Взимаш си почивката, тръгваш си в края на работното време и толкоз. Ако някой може да коментира това е прекият ми ръководител. Всички други да си гледат тяхната паничка. Сменила съм много фирми, имам наблюдение.
За оувъртайма - има оувъртайм и оувъртайм. Аз например работя от къщи, ако искам мога да ходя и в офиса, но е желателно да не го правя. Позицията ми е висока, имам много срещи, част от колегите са в щатите, с 10 часа разлика Всеки се съобразява някак да си организираме срещите, така че всички да могат да присъстват. Едни стават рано, други остават до късно. Извън срещите не си длъжен да започнеш в точен час, можеш да излезеш да свършиш нещо лично, изобщо гъвкави сме. Тъй като работя от къщи, децата са ми големи, едното вече не живее с нас, не ме бърка. Когато децата ми бяха малки имах други изисквания. Всъщност гъвкавостта е едно от най-хубавите неща в работата. Всеки има различни възможности  да покрива или не оувъртайм според моментното си състояние. Няма универсална рецепта. Би било хубаво всеки да си намери мястото.

# 605
на една бивша работа излизах да пуша, когато смолк толковете - клюкарница ставаха нетърпими

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 06:37 от Herzen

# 606
Това с пушачите ми е любимо. В една фирма, в която работих буквално всеки час от работните часове всички пушачи излизаха за по 10-15 минути да пушат. Веднъж, докато те пушат (т.е. си почиват), реших и аз да се почивам и си отворих един сайт, вече не помня с рокли ли беше, обувки ли, нещо такова. Когато те се върнаха го махнах и продължих да работя, когато и всеки останали започнаха да работят. След това разбрах, че всички са казали на мениджърката, че аз не работя, а си разглеждам сайтове и тя на един call между мен и нея помоли да отделим няколко минути да поговорим, защо аз не работя, а си разглеждам сайтове. Обясни ми се, че пушачите трябвало да пушат, при тях било необходимост и затова се допускат тези почивки.
Аз логика и до ден днешен не намирам.

Няма логика. Имаш право на всеки час да почиваш, няма значение пушиш или не.
Никъде в закона не пише нищо за пушачи, моля ти се.
Това трябваше да и го кажеш.
Ти също имаш право на почивка.
Това за всеки час е защото се работи на компютър, а не защото се пуши.
Работила съм в производство и е имало само три почивки. Цигарите нямат общо.
Отскоро пак отказах цигарите, но излизам на всеки час. Това че не пуша, не означава, че нямам право и аз на моите пет минути и си ги взимам и не ми дреме.
Ти също може да излезеш с пушачите, ако не ти дреме дима.

15-те минутки почивка на всеки час са почивка от работата с компютър, а не свободно време. Очаква се, че служителят няма да ползва компютър 15 минути, но ще се занимава с друга служебна работа: ще класира документи, ще води разговори с клиенти или друга, свързана със задълженията му.

# 607
15-те минутки почивка на всеки час са почивка от работата с компютър, а не свободно време. Очаква се, че служителят няма да ползва компютър 15 минути, но ще се занимава с друга служебна работа: ще класира документи, ще води разговори с клиенти или друга, свързана със задълженията му.

Някъде може и да е така, ама аз не си спомням да ме е чакал готов клиент за разговори или "щрак" превключвам тригера и минавам от работа на компютър на сортиране на документи. Поне на мен, от моя опит, ми звучи нелепо. По-скоро ще стана да си направя кафе, да пия вода, да отида до тоалетната, ще обменя някоя и друга приказка с някого, ще си изправя кръста...
Да не говорим, че ако пиша договор например, може да го нахвърлям на първи драфт, после да се разходя и (за страничния наблюдател) да не правя нищо, даже да похвърлям няколко стрелички на дартс и след Х минути мотане да сменя някоя фраза, да добавя дума или условие. И така половин ден.  Просто от работа до работа има такива разлики, че тук споровете и обобщенията яко увисват във въздуха.

# 608
  • Melmak
Аз знам, че почивките са обедна и две 15-ки. За всеки час не съм наясно да има. А и не знам какво ще класираме - нямаме хартия, нито телефон.

# 609

Някъде може и да е така, ама аз не си спомням да ме е чакал готов клиент за разговори или "щрак" превключвам тригера и минавам от работа на компютър на сортиране на документи. Поне на мен, от моя опит, ми звучи нелепо. По-скоро ще стана да си направя кафе, да пия вода, да отида до тоалетната, ще обменя някоя и друга приказка с някого, ще си изправя кръста...
Да не говорим, че ако пиша договор например, може да го нахвърлям на първи драфт, после да се разходя и (за страничния наблюдател) да не правя нищо, даже да похвърлям няколко стрелички на дартс и след Х минути мотане да сменя някоя фраза, да добавя дума или условие. И така половин ден.  Просто от работа до работа има такива разлики, че тук споровете и обобщенията яко увисват във въздуха.
Да, има специфики и не всички сме на поточна линия в прекия и преносния смисъл, та, леко кривване е възможно. Но тук говоря как е по закон, защото се цитираше 15 минутна почивка на всеки час, а всъщност е 15-минутно прекъсване от работата с компютър, а не лична, официална почивка.

# 610
  • София
Може ли препратката към закона?

# 611
  • тук-там
Може ли препратката към закона?

https://lex.bg/laws/ldoc/-549687807

12. При дейности с локална мускулна работа, натоварване на малките мускулни групи, изразена двигателна монотонност и принудителна работна поза се въвеждат чести и кратки почивки по време на работа.
13. При дейности с голямо нервно-психично и нервно-сензорно напрежение се въвеждат чести и кратки почивки по време на работа.

Всяка фирма трябва да има разработен физиологичен режим на работа и почивки от СТМ. Най-често "чести и кратки почивки" означава 5 мин на всеки час.

# 612
Какъв е тоя шеф, който дори при разпределение 7:1 не може да наложи на осмия човек да спазва вътрешния ред? Или по-скоро какъв е тоя златен служител, който при такива условия си прави каквото иска и другите са длъжни да търсят индивидуални начини да се справят с него?
Съчувстваха й, че е болнава и има здравословни проблеми. Но когато започнаха да роптаят, че останалите пушачи могат да пушат вън, а тя не може, но въпреки здравословното състояние не се отказва?... Интересното беше, че шефът не свързваше, че може нейното здравословно състояние да е свързано с нездравословния й начин на живот - предвид пушенето на 1-1,5 кутии на ден цигари....

# 613

Това в кой закон го пише, че трябва с други неща да се занимавам.
И ако няма кой да звънне или нямам документи за оправяне.
Много фирми вече с бумащина не се занимават.
А ако работи от вкъщи на лаптоп? Какви документи?
Хора, които работят от вкъщи са ми казвали, че за 10 минути ги карат да стават, да се разхождат, гимнастика малко даже да правят. Абе има читави фирми.
Имам законово време за почивка - 1 час. Разпределям си го аз. И ако трябва да си го сметна, не го и взимам на сегашната работа. Като не пуша, просто си се разхождам за пет минути.
Та нека някой нещо да ми каже, че излизам на час. Ще започна пълната почивка да взимам без да се съобразявам.

# 614
Дори да не е точно цитирано, си е грозно ако се търси сметка на непушачката точно. Това съм го виждала в по-смекчен вариант другаде, в един момент просто се настройват непушачи срещу пушачи.
Във времената на моето студентстване, бях прекъснала и тогава беше задължително да отработиш 9 месеца в производство, което ти посочи комсомола. Случи се, че трябваше да работя в Малчика, цеха, който е на Лъвов мост. Бяхме 5-6 студентки, на поточна линия на шоколадовите бонбони и тогава, тези 8 часа работа ми изглеждаха най-голямото мъчение, което можех да преживея. Не бяхме работили такова нецо и нормата, която трябваше да правим ни съсипваше. Значи, върви поточната линия и трябва да взимаш бонбоните и да ги редиш в кутиите, да им слагаш отгоре фолио и да ги затваряш. Малко разсейване и част от продукцията отива брак. И тогава, в момент на върхово напрежение, когато още не можеш да координираш кое, кога, как се прави, от поточнала линия изчезват пушачите. Нали се сещате, че този, който остава трябва да увеличи ..... оборотите.... Тогава пропуших. Тогава и пропсувах. Добре ми се получаваше  Smile
Но смятам, че манталитета на българина не се е променил много-много от тогава. Рядко шефа е лидер. Тук винаги ще има практиката "Мой човек". Принципите не са на почит. На почит е Закона на Джунглата - правото е на страната на силата. Ако искаш да те уважават трябва да си силен.
Сори, от къде тръгнах, къде отидох.

Общи условия

Активация на акаунт