Майчинството счетоводно - 97

• 47 409
  • 825
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте,
Имам следното питане и се надявам да можете да ми помогнете - по майчинство съм първа година, скоро ще продължа втората година, но съм бременна с второ. Как се процедира с майчинството, когато не е прекъснато? Четох, че се получава за първата година на второто бебе същата сума, както първата година на първото дете,  без да се преизчислява - дали е така наистина?

Поздрави

# 331
Среднодневното възнаграждение се изчислява на база осигуровки 18м. назад при изплащане на болничен. Не за всеки месец отделно. Правилно е изплатено.

В такъв случай за месец ноември не са били изчислени правилно, защото тогава са сметнати на 1500 😃
Както и да е, ще изчакам до понеделник и ще звънна в НОИ, чисто информативно не ми е ясно и ме човърка отвътре 😃

# 332
Работните дни вижте

# 333
Здравейте,
Имам следното питане и се надявам да можете да ми помогнете - по майчинство съм първа година, скоро ще продължа втората година, но съм бременна с второ. Как се процедира с майчинството, когато не е прекъснато? Четох, че се получава за първата година на второто бебе същата сума, както първата година на първото дете,  без да се преизчислява - дали е така наистина?

Поздрави

Не се преизчислява, ако преди да Ви изтече майчинството (първа година) с първото дете излезете в 45 дневния болничен преди раждане на второто. Ако не се застъпят, за месеците които ще сте по майчинство втора година се смята на минималната заплата, за да се изчисли обезщетението за второто майчинство.

# 334
  • ново
Извадете си ПИК, всичко е ясно там.

# 335
  • Пловдив
Здравейте! Синът ми тръгна на ясла преди да навърши 2г. В момента ползвам отпуската, натрупана до момента. Преди да изляза в майчинство бях на 900лв заплата. Тъй като МРЗ вече е 933лв, а аз директно си взех отпуската, ще ми увеличат ли заплатата или трябваше да се върна да работя за 10 дни?

# 336
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тук, но все пак ще го задам. Ако използвам 6м. неплатен отпуск за отглеждане на дете+5м. от таткото, ще ми се полага ли годишен отпуск за следващата календарна година(2025г.)?

# 337
Здравейте! Не знам дали въпросът ми е за тук, но ще попитам. Ако по време на втората година на майчинството майката е бременна с второ дете, като термина на второто е 10 дни по-късно от датата на раждане на 1-то дете, ще има ли застъпване на майчинствата? Датата на термина или 45 дневния болничен се гледа?
Предварително благодаря!

# 338
До колкото знам застъпване може да има само преди изтичане на първата година майчинство. Тоест 45 дневния болничен да започне преди датата на термина на първото дете преди първата година да е приключила.

# 339
Аз се обърках тотално Confused. В предишни коментари се обясняваше, че ще взимаш същата сума майчинство като за първото дете, ако излезеш в 45 дневния за второто, преди изтичане на двете години за първото. Сега пък, че ще взимаш същата сума ако излезнеш в 45 дневния за второто, преди изтичане на първата година на първото. То това си е направо да забременееш с второто буквално след като родиш първото Confused.
Може ли някой да каже със сигурност как стои въпроса?

# 340
Същото майчинство като за първото се взема ако излезете в 45 дневен преди раждане преди голямото дете да е станало на 2 г.

# 341
Много благодаря за отговора!
Имам и още един въпрос. В тази ситуация може ли работодателят да предприеме нещо? Може ли да съкрати майката по време на майчинството за второто дете, ако е на постоянен договор?

# 342
Не ,не може да Ви съкрати. Едва когато минат и следващите две години ще можете да ползвате 6м.отпуск и после може и да Ви съкрати.
Имам и още един въпрос. В тази ситуация може ли работодателят да предприеме нещо? Може ли да съкрати майката по време на майчинството за второто дете, ако е на постоянен договор?

# 343
Много благодаря! ☺
Не ,не може да Ви съкрати. Едва когато минат и следващите две години ще можете да ползвате 6м.отпуск и после може и да Ви съкрати.

# 344
Аз като питах по миналата година (2022) като бях бременна преди аборта и ми казаха в темата преди края на първата година и съм го запомнила. Не знам, може и да са правили промени от 2022 до сега. Дано се включи някой по-навътре в нещата, за да потвърди преди края на първата година ли е или вече е променено и до края на втората година отпуск по майчинство.

Аз се обърках тотално Confused. В предишни коментари се обясняваше, че ще взимаш същата сума майчинство като за първото дете, ако излезеш в 45 дневния за второто, преди изтичане на двете години за първото. Сега пък, че ще взимаш същата сума ако излезнеш в 45 дневния за второто, преди изтичане на първата година на първото. То това си е направо да забременееш с второто буквално след като родиш първото Confused.
Може ли някой да каже със сигурност как стои въпроса?

Общи условия

Активация на акаунт