Майчинството счетоводно - 97

• 47 275
  • 825
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Здравейте! Някоя от вас ползвала ли е третата година майчинство? Скоро дъщеря ми прави 2 години ,но мисля да се възползвам от тази трета година понеже все още няма да я пускам на ясла,та въпроса ми е знам че не получаваш никакви пари ,но върви ли ти стаж? В фирмата в която работя ми казаха че ми се плащат само здравните от работодателя и стаж не върви , но навсякъде където чета пише обратното,защото пиша тук ако някоя мама е ползвала третата година и е запозната.
"Третата година" е в действителност неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а от Кодекса на труда. Всеки родител, работещ на трудов договор, има право на 6 месеца такъв отпуск за всяко дете, като единият родител може да прехвърли на другия до 5 месеца от собствения си неплатен отпуск. През периода на този отпуск работодателят внася само здравни осигуровки за служителя, но периодът на този отпуск се брои за трудов стаж. Слагам линк към една статия за този вид отпуск, която може да ви е полезна - дава отговори на най-често задаваните въпроси по темата: https://valcheva-law.com/blog/2020/09/27/%d0%bd%d0%b5%d0%bf%d0%b … 0%b5%d1%82%d0%b5/

# 586
Здравейте,
доколкото се ориентирам, при застъпване на майчинство се подава:
- 45-дневен болничен преди раждане;
- приложение 8 - за изплащане на 50% от обезщетението за дете 1 до навърванеш на 2 години;
- декларация за промяна в обстоятелствата - кое приложение е това?
С една дата ли трябва да бъдат всички?
Благодаря много предварително!

Момичета,
Някоя може ли да ми съдейства с тези въпроси? Счетоводството ни тотално абдикира от процеса ..

# 587
  • София-Младост
Здравейте,
- приложение 8 - за изплащане на 50% от обезщетението за дете 1 до навърванеш на 2 години;

Момичета,
Някоя може ли да ми съдейства с тези въпроси? Счетоводството ни тотално абдикира от процеса ..
Декларация за промяна в обстоятелствата...прил. 7, раздел 2., в тридневен срок се подава от промяната.
Може заедно да ги подадеш.

# 588
Момичета въпрос!
Имам 1месец трудов стаж, бременна съм в 5г.с. Ще продължа да си работя и ще мога да получавам майчинство, след като навърша 12 месеца трудов стаж, така ли?

# 589
Здравейте,

Момичета,
Декларация за промяна в обстоятелствата...прил. 7, раздел 2., в тридневен срок се подава от промяната.
Може заедно да ги подадеш.

Много благодаря! Не виждам точка за втора бременност - предполагам аз трябва да я допиша?

# 590
  • В полите на Пирин планина
Момичета въпрос!
Имам 1месец трудов стаж, бременна съм в 5г.с. Ще продължа да си работя и ще мога да получавам майчинство, след като навърша 12 месеца трудов стаж, така ли?

12 месеца осигурителен стаж е нужен, т.е. 12 месеца трудов при пълно работно време.

# 591
Здравейте. Със съпруга ми ще осиновяваме детенце на 2 годинки и 8 месеца. Аз имам дълъг трудов стаж. Понеже работя в голяма, международна компания, където всичко е супер сложно, пуснах тикет за HR да се свържат с мен, но съм сигурна, че тук по-бързо ще намеря отговор. Доколкото знам имам право на 365 дни от датата на предаване на детето, което при нас би трябвало да е на 8 март. Как точно става излизането ми в майчинство? Кой ще е последният ми работен ден? Какво се случва ако реша да ползвам само половината от майчинството, примерно 6-7месеца? Как се определя размера на майчинството? Осигуряват ме на максимума, а реално заплатата ми е доста по-висока.

Просто за мен всичко е много ново и се вълнувам много, ще съм благодарна на всякаква информация и съвет ❤️

# 592
  • София
Здравейте, може темата да е обсъждана, но да попитам. Ако съм бременна и ми остават 4-5 месеца до раждането и сменя работата си, тоест на нов трудов договор в друга фирма, мога ли да ползвам майчинство?

# 593
  • ново
Narcis, разбира се! Стига да си на трудов договор към датата на излизане в отпуск поради бременност и раждане, може.

# 594
  • София
Здравейте, бременна съм и съм в болничен до раждането. Работодателят ли ми плаща здравните осигуровки?

Чух, че са в размер около 45лв - на база минимален доход, въпреки че по принцип заплатата ми не е минимална, но сега се водя, че имам 0лв работен доход. Това така ли е? Моля да ми потвърдите. Благодаря.

# 595
  • ново
По време на болничен вие нямате осигурителен доход, съответно ЗО са само за сметка на работодателя върху мин.осигурителен доход, в неговата си част.

# 596
Здравейте. Със съпруга ми ще осиновяваме детенце на 2 годинки и 8 месеца. Аз имам дълъг трудов стаж. Понеже работя в голяма, международна компания, където всичко е супер сложно, пуснах тикет за HR да се свържат с мен, но съм сигурна, че тук по-бързо ще намеря отговор. Доколкото знам имам право на 365 дни от датата на предаване на детето, което при нас би трябвало да е на 8 март. Как точно става излизането ми в майчинство? Кой ще е последният ми работен ден? Какво се случва ако реша да ползвам само половината от майчинството, примерно 6-7месеца? Как се определя размера на майчинството? Осигуряват ме на максимума, а реално заплатата ми е доста по-висока.

Просто за мен всичко е много ново и се вълнувам много, ще съм благодарна на всякаква информация и съвет ❤️
Не мога да помогна с отговор, но Ви казвам едно голямо Браво! Повече такива хора като Вас искам да има!!! Нека много щастие да Ви донесе детенцето Heart

# 597
  • ново
beach_pleace, имате право на 365 дни платен отпуск, които започват да текат в деня на приемане на детето. Обезщетението, което ви се полага е 90% от среднодневният осиг.доход за 2 г. назад, т.е ако вземете детенцето на 8 март ❤ периода е март 2022 -февруари 2024 г. Желая ви много радост 😘

# 598
Здравейте! Искам да попитам нещо, което със сигурност е коментирано, но в началната страница не го открих. Моят случай е следния: разбрах, че съм бременна, но до миналия месец бях на борсата и получавах обезщетение. Имам нужния стаж за получаване на майчинство, но в момента не съм на трудов договор. Знам, че варианта ми е да бъде назначена фиктивно в някоя фирма, за да мога да получавам майчинство, въпроса ми е - трябва ли да плащам на съответната фирма освен здравни и социални осигуровки или само здравните са достатъчни? Как стои въпроса с болничния за общо заболяване преди този за майчинство - АГ ли го издава или ЛК, тъй като моята АГ не е по здравна каса, ще трябва да търся и такава, която да ме следи по здравна? На колко най- много болничен имам право преди този за майчинство?
Благодаря и се извинявам, ако не съм задала много коректно въпросите. 😊

# 599
  • София-Младост
Здравейте! Искам да попитам нещо, което със сигурност е коментирано, но в началната страница не го открих. Моят случай е следния: разбрах, че съм бременна, но до миналия месец бях на борсата и получавах обезщетение. Имам нужния стаж за получаване на майчинство, но в момента не съм на трудов договор. Знам, че варианта ми е да бъде назначена фиктивно в някоя фирма, за да мога да получавам майчинство, въпроса ми е - трябва ли да плащам на съответната фирма освен здравни и социални осигуровки или само здравните са достатъчни? Как стои въпроса с болничния за общо заболяване преди този за майчинство - АГ ли го издава или ЛК, тъй като моята АГ не е по здравна каса, ще трябва да търся и такава, която да ме следи по здравна? На колко най- много болничен имам право преди този за майчинство?
Благодаря и се извинявам, ако не съм задала много коректно въпросите. 😊
Ако се водите на работа, плащате всички оситуровки.
Болничен за общо заболяване може да ви издаде и личния и друг лекар, констатирал някакво заболяване. Имате право на 180 дни непрекъснат.

Общи условия

Активация на акаунт