Майчинството счетоводно - 97

• 47 299
  • 825
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте,
Да се включа и аз с въпрос, свързан с майчинството.
Към датата на раждане нямах трудов договор. Съответно не излязох в майчинство, като дори и социално м.ми бе отказано поради завишен доход на членовете на домакинството въз основа на заплатата на ММ.
Сега 9 месеца по-късно, разбрах че нямам възможност да запиша бебето на ясла през следващата една година, поради специфичен негов проблем, който обаче не е документиран ( защото не подлежал на документиране 🙄)
Една близка майка ме посъветва да се запиша на фиктивен договор с плащане на осигуровки от моя страна за месец -два, след което да ме съкратят. Да се запиша на борсата и по този начин съм щяла да получа останалото майчинство по втората година... Това обаче е инфо от майка на вече 10 годишно дете, така, че не знам дали в момента все още е валидно?

# 526
Здравейте,
Да се включа и аз с въпрос, свързан с майчинството.
Към датата на раждане нямах трудов договор. Съответно не излязох в майчинство, като дори и социално м.ми бе отказано поради завишен доход на членовете на домакинството въз основа на заплатата на ММ.
Сега 9 месеца по-късно, разбрах че нямам възможност да запиша бебето на ясла през следващата една година, поради специфичен негов проблем, който обаче не е документиран ( защото не подлежал на документиране 🙄)
Една близка майка ме посъветва да се запиша на фиктивен договор с плащане на осигуровки от моя страна за месец -два, след което да ме съкратят. Да се запиша на борсата и по този начин съм щяла да получа останалото майчинство по втората година... Това обаче е инфо от майка на вече 10 годишно дете, така, че не знам дали в момента все още е валидно?
Не може да сте хем на борсата, хем да получавате майчинство.
Можете да намерите фирма да Ви назначи, но трябва да се водите на работа през цялото време, което получавате майчинство. Без договор-няма обезщетение!

# 527
Здравей те, бременна съм в 5 месец, но в момента не работя, имам 24 месеца стаж зад гърба си.
Та въпроса ми е, ако мъжът ми отвори фирма сега и се водя при него на работа,дали ще взема пълно майченство 2 години?
Благодаря много, бъдете здрави🙂

# 528
Ето тук може да прочете за условията за получаване на обезщетение за майчинство: https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/bremennost-i-rajdane/

# 529
Здравей те, бременна съм в 5 месец, но в момента не работя, имам 24 месеца стаж зад гърба си.
Та въпроса ми е, ако мъжът ми отвори фирма сега и се водя при него на работа,дали ще взема пълно майченство 2 години?
Правилно си се ориентирала, че трябва да се осигуряваш към момента на началото на отпуска по майчинство. Тоест, да, така, както си го описала, би трябвало да взимаш пълно обезщетение до навършване на 2 години на детето + 45 дена преди раждането.
За целта трябва да си се осигурявала за общо заболване и майчинство поне 12 месеца от последните 24 месеца, предшестващи момента на началото на отпуска.
Можеш да си сметнеш дали се вписваш, защото зависи кога е бил твоят осигурителен стаж от 24 месеца.

Лека бременност!

# 530
Правилно си се ориентирала, че трябва да се осигуряваш към момента на началото на отпуска по майчинство. Тоест, да, така, както си го описала, би трябвало да взимаш пълно обезщетение до навършване на 2 години на детето + 45 дена преди раждането.
За целта трябва да си се осигурявала за общо заболване и майчинство поне 12 месеца от последните 24 месеца, предшестващи момента на началото на отпуска.
Можеш да си сметнеш дали се вписваш, защото зависи кога е бил твоят осигурителен стаж от 24 месеца.

Лека бременност!

Последно бях на работа октомври месец 2023 година, без прекъсване 24 месеца

# 531
Uncommon, не я заблуждавай! Трябва да има 12 месеца стаж изобщо през целият си живот, независимо кога е придобит! Единственото условие е, че трябва да е на трудов договор към момента на излизане в 45-дневен болничен. Ако ще и последната й работа да е била преди 10 години, няма никакво значение!

# 532
Това е правилният отговор !!!!
Uncommon, не я заблуждавай! Трябва да има 12 месеца стаж изобщо през целият си живот, независимо кога е придобит! Единственото условие е, че трябва да е на трудов договор към момента на излизане в 45-дневен болничен. Ако ще и последната й работа да е била преди 10 години, няма никакво значение!

# 533
  • София
Здравейте, надявам се някой да може да помогне по следния въпрос - майка, която е самоосигуряващо се лице, приключва майчинството си - в календарния месец половината работни дни е била все още в майчинство, а другата половина е на работа. Получила е солиден приход за този половин работен месец (достатъчен, за да внесе осигуровки върху максималния осигурителен праг). Въпросът ми е как трябва да се изчислят осигуровките - да се внесат върху максималния осигурителен праг, нищо че половината работни дни в месеца е била в майчинство, или на 50% от максималния осигурителен праг, предвид че само половината дни от месеца са работни, а върху горницата от сумата да се внесе само данък.

# 534
Здравейте, на трудов договор съм от 4.09.2023. Ползвала съм 5 дни платен отпуск и 2 дни болничен. Договорът е с 6-месечен изпитателен срок, след което става автоматично постоянен, не е упоменато нищо друго, стандартен е. Правилно ли смятам, че след 13.03. вече е постоянен? Също така, може ли да се прекрати със задна дата от няколко дни, след като е минал 6-месечния срок?

# 535
Здравейте!
След болничния от болницата, където родих, следва педиатъра да ми даде един болничен

И после какво е после?
Някаква декларация беше към работодателя  или нещо такова? Но коя каква
Някой ако може да ме подсети

# 536
Здравейте, на трудов договор съм от 4.09.2023. Ползвала съм 5 дни платен отпуск и 2 дни болничен. Договорът е с 6-месечен изпитателен срок, след което става автоматично постоянен, не е упоменато нищо друго, стандартен е. Правилно ли смятам, че след 13.03. вече е постоянен? Също така, може ли да се прекрати със задна дата от няколко дни, след като е минал 6-месечния срок?

От 14/3 сте с постоянен договор, ако няма нещо друго като клауза упомената в първоначалния ви договор. Не може да се прекрати със задна дата, трябва за сте уведомена в писмен вид, ако откажете да подпишете обикновено се викат двама свидетели, за да разпишат и ако не се лъжа трябва да се регистрира съответното прекратяване в институциите. По спомен знам, че когато някой разписва договор в нашата фирма още същия ден го вписват и се ходи до НАП.

Tiby lili, на първата страница е описано.

# 537
Здравейте.
Изчетох няколко от предишните теми за майчиното счетоводно, но искам да попитам пак за да съм сигурна, че разбирам правилно темата за породените деца.
Вярно ли е, че ако една жена е все още в отпуск за гледане на дете до 2год възраст и без да го прекъсва излезе в 45 дневен болничен преди раждането на 2ро детенце преди първото да е навършило 2 годинки, то сумата, която майката получава за 2рото дете е същата, която е получавала и за 1вото през първата година? (Тоест не се преизчислява на базата на последните 24месеца, в които влиза предното майчинство)? А за първото дете се взима 50% от полагащото се за 2рата година? Извинявам се ако въпросът вече е отговорен и много благодаря за отговорите

# 538
Здравейте,
доколкото се ориентирам, при застъпване на майчинство се подава:
- 45-дневен болничен преди раждане;
- приложение 8 - за изплащане на 50% от обезщетението за дете 1 до навърванеш на 2 години;
- декларация за промяна в обстоятелствата - кое приложение е това?
С една дата ли трябва да бъдат всички?
Благодаря много предварително!

# 539
Little sunshine, да, правилно си се ориентирала Wink

Общи условия

Активация на акаунт