Майчинството счетоводно - 97

• 47 393
  • 825
  •   1
Отговори
# 360
Да ,за жалост е така ,но малко хора го разбират !
Аз също съм от харесалите коментара на Бла бла бла и е права. Аз лично работя от 13/14 годишна в сладкарници, заведения, и т.н. И то не защото много ми се е работило а защото се е налагало, но тъй като за да работя на такава възраст и да имам договор е нужно разрешение от родител документи и тн.  не съм била на договор и с първото си дете вземах само социално майчинство което не стига за нищо, сега с второто когато се роди все още няма да имам 12 м трудов стаж въпреки че съм на договор в момент , а съм работила и продължавам да работя Simple Smile Такава ни е държавата по селата и не само масово се работи без договор

# 361
Нека не се оправдаваме все с тази държава.. ние сме държавата. Много обичаме да бягаме от отговорност и да търсим вината в другите. Докато има "будали", които са готови да работят при такива условия и не си знаят интереса, ще има и нагли работодатели, които се възползват от хората. И аз мога да се оплаквам, че години наред се осигурявам на максимума и в крайна сметка втората година ще получавам същото обезщетение като някой, който цял живот се осигурява на минимума и взима пари под масата в пликче, или пък такива, които в последния момент са се сетили фиктивно да ги водят на работа някъде, за да си взимат после майчинство ей така.. Ама оплакването не води до нищо продуктивно, всеки да си сърба попарата, която сам си е надробил.

# 362
Лично не се оправдавам с държавата, но реално не сме ние държавата не ние взимаме решения, сама казвате че ще взимате колкото другите въпреки че се осигурявате на максимум е държавата така е решила, ако зависеше от майките не мисля че щеше да е така. Но нали знаете че  дори и фиктивно все пак си плащат осигуровки на държавата и то от джоба.

# 363
Здравейте, при опит за изчисляване на майчинство с калкулатора на НОИ ми излиза това:

Не съм излизала в майчинство досега, така че нямам идея защо е това съобщение, 45-дневният тече вече, ако това е от значение, но не съм получила сумата и исках да проверя каква е. Благодаря предварително за съдействието Simple Smile

# 364
За болничен по време на бременност,НОИ кога изплаща парите,вторник и четвъртък ли?

# 365
За болничен по време на бременност,НОИ кога изплаща парите,вторник и четвъртък ли?

Да.

# 366

Не, това важи само за майчинството, ще ви бъде изплатен като стандартен болничен в срок от 10 работни дни след като е входиран от работодател.

# 367
  • София
Здравейте мами,
Бърз въпрос за третия болничен в рамките на 135 дни - тъй като ЛЛ имаше неблагоразумието да ми откаже да ми издаде такъв болничен, заради което ще подам жалба срещу нея и утре ще поискам такъв от личния педиатър на детето, ще мога да го дам на работодателя утре на 10.01 или на 11.01. Ще си получа ли според вас обезщетението през януари?

# 368
  • Пловдив
Здравейте мами,
Бърз въпрос за третия болничен в рамките на 135 дни - тъй като ЛЛ имаше неблагоразумието да ми откаже да ми издаде такъв болничен, заради което ще подам жалба срещу нея и утре ще поискам такъв от личния педиатър на детето, ще мога да го дам на работодателя утре на 10.01 или на 11.01. Ще си получа ли според вас обезщетението през януари?

Не съм мн запозната, но последният болничен не трябва ли да го издаде точно педиатърът? Мисля, че Вашият ЛЛ няма това право. Ако работодателят Ви го входира веднага, да. Но не знам дали срокът му да го подаде в НОИ не е 10.02. Нека по-запознатите да кажат.

# 369
Тоест работила си няколко години на черно?Колко точно ако не е тайна? Явно ще разбереш по трудния начин защо не е редно да се работи на черно. Освен, че ощетяваш държавата, т.е. всички нас, ощетяваш и себе си.
Съветвам те за трупането на трудов стаж за пенсия да помислиш по-навреме. Изискванията за стаж за пенсия се вдигат непрекъснато - колкото по-късно “се замислиш”, толкова по-солена ще ти е попарата, която сама си си надробила.
Ами съжалявам, че съм ощетила някой, но повечето години от живота ми съм работила в чужбина и когато се върнах в любимата ни БГ никой нищо не ми призна ( става въпрос за стаж, осигуровки). И така попарата стана по-соленичка от това, което бях предвидила.
Не съм работила на черно, всичко си беше прекалено светло даже.

# 370
Тоест работила си няколко години на черно?Колко точно ако не е тайна? Явно ще разбереш по трудния начин защо не е редно да се работи на черно. Освен, че ощетяваш държавата, т.е. всички нас, ощетяваш и себе си.
Съветвам те за трупането на трудов стаж за пенсия да помислиш по-навреме. Изискванията за стаж за пенсия се вдигат непрекъснато - колкото по-късно “се замислиш”, толкова по-солена ще ти е попарата, която сама си си надробила.

Понякога имам чувството, че не живеем в една и съща България. Осъзнавате ли, че има населени места, където освен да работиш на черно, другия вариант е да си държавен служител (дето се предава по наследство съответно) или пък кмет/ кметски наместник. И за хората в тези населени места държавата не прави нищо. После Вие сте били ощетени, че някой някъде едвам връзва двата края. Пък циганките като раждат по 10 и дънят социално майчинство, не е проблем сигурно? За пенсията ще Ви препоръчам да прочетете една много хубава книжка на Оруел- Фермата на животните. После пак чакайте на пенсия от загрижената ни държава 🤣 и давайте акъл на хората и те да мислят за същото. Предвид “високата” раждаемост която има в България, не искам да Ви разочаровам, ама надали ще има кой да работи, за да може поколението след 20-30г да получава пенсии. Дано пък да греша.
Като не може да помогнете, поне не хулете жената, надали някой умишлено би работил “на черно”, ако има избор да не го прави.
Ами не живеем в една и съща България.
На 39 години съм и колкото и да е чудно на някой - така се стекоха нещата при мен - нямам стаж.
Не съм спирала да работя никога. И сега взимам добри пари, но без договор, без осигуровки. Тази година това ще се промени. Искам да стана майка и ще се постарая да взимам майчинство, за да съм спокойна.
Винаги ще има хора, които няма как да разберат ситуацията , но благодаря и на тези, които разбраха и ми дадоха съвети.
Трудолюбива съм и ще се справя, но просто исках да бъда спокойна и независима през майчинството си.

# 371
  • ново
Здравейте мами,
Третият болничен се издава от педиатъра на детето. Имате срок два дни от издаването да го представите на работодател. Той ще го подаде до 10-то число на следващия месец.

# 372
Момичета, колко е справедливо и колко не може само да спорим, но като принцип няма как да получаваш нещо от някъде ако не си внасял там. Внасяте си осигуровки - взимате адекватни (или що годе) болнични, майчински, борса, пенсия и тн. Тези, които сте работили без договор чисто сте си прибирали една заплата, която сте си съгласували с работодателя и реално не сте плащали данъци. Няма какво да се очаква друго.

# 373
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте мами,

Третият болничен се издава точно от ЛЛ на детето, а не Вашия.Ако го предадете на работодателя на 10/11.01.2024г то той има срок за подаването му в НОИ до 10.02.2024г.След подаване в НОИ изплащат обезщетение в срок от 10 работни дни.Така че всичко зависи от работодателя.

# 374
И аз третия болничен съм взимала от личния НИ лекар. Тоест моя и на детето е един и същ. За педиатър взимам само направления от ЛЛ. За личен педиатър не бях чувала, при нас няма такова нещо.

Общи условия

Активация на акаунт