Майчинството счетоводно - 97

• 47 396
  • 825
  •   1
Отговори
# 345
Преди края на втората е и НЕ е променено сега, а така си беше.
И тук е коментирано многократно.

# 346
А дали трябва да се подават някакви декларации към работодателя или директно 45 дневния за второто?

# 347
Болничния и после счетоводителя на фирмата се оправя с документите!
А дали трябва да се подават някакви декларации към работодателя или директно 45 дневния за второто?

# 348
На колко години сте че нямате съвсем никакъв трудов стаж? Извинете за въпроса,  но ми стана интересен казуса ви- впускате се в правене на бебе на 20 год ли и затова нямате стаж? Ако имате познати които да ви назначат фиктивно е опция, тъй като явно реална работа не смятате да почвате, поне така ми звучи написаното от вас. Но имайте предвид че дори да ви назначат, бебето ако ви се получи бързо, реално може да се роди преди да сте направили този стаж от 12 месеца и чак като минат те, ще започне изплащане на майчинство. Другия момент е какъв би бил неговия размер! Ако се осигурявате на максималния осигурителен ще получавате майчинство около 3000 лв на месец. Ако сте на минималната заплата- такова ще е и майчинството ви. Съветвам ви много внимателно да помислите и да си направите калкулациите, защото при тези фиктивни назначения едва ли ще се осигурявате на висока сума, и оттам съответно няма да взимате кой знае какво майчинство. Социалното от 200 лв пък даже не е за коментар. Ако мъжа ви е с добри финансови възможности и това е вариант разбира се. Моя съвет е да започнете работа, реална, с максимално възможно високо осигуряване. Не казвам на максималния осигурителен праг разбира се, но поне да не е на минимална работна заплата. Поработете поне 6-8 месеца пък тогава правете бебето, докато се роди ще имате тези 12 нужни за майчинство. Не знам дали ви бях много от полза. Но ви желая успех!

author=porto84 link=topic=1600776.msg47429543#msg47429543 date=1704364074]
Здравейте, момичета 🙂
Имам въпрос, който трябва да реша скоро.
С мъжът ми започнахме да бебеправим.
Разбрах, че ми трябват 12 месеца трудов стаж за да взимам майчинство, но проблемът е, че нямам нито един ден. Не знам - да се записвам някъде фиктивно в някоя фирма на познати?
Бихте ли ми казали каква сума е сега майчинството и на каква сума бихте ми препоръчали да се осигурявам?
А ако не успея - какво трябва да се направи за социално майчинство и колко е то като сума?
Объркана съм още, но предпочитам да действам по-отраничко, че после да съм си спокойна.
Благодаря ви предварително ☺
[/quote]
Благодаря ви за отговора. Аз вече реших за себе си какво ще правя. А на всички чудещи се само мога да кажа, че работя от 16 годишна и до сега не съм си стояла и месец вкъщи🙂
За съжаление до сега не бях се замисляла за договор и осигуровки.

# 349
Тоест работила си няколко години на черно?Колко точно ако не е тайна? Явно ще разбереш по трудния начин защо не е редно да се работи на черно. Освен, че ощетяваш държавата, т.е. всички нас, ощетяваш и себе си.
Съветвам те за трупането на трудов стаж за пенсия да помислиш по-навреме. Изискванията за стаж за пенсия се вдигат непрекъснато - колкото по-късно “се замислиш”, толкова по-солена ще ти е попарата, която сама си си надробила.

# 350
Дневната ставка се изчислява към началото на неработоспособността и остава същата за периода на продължителните болнични. Умножава се по раб.дни за месеца.

Може би не разбрах, но се вълнувам, защото трябва да изляза в 45 дни пт 18/01.
Това значи ли, че дн ставка ще се изчисли за периода 1-18.01; или ще гледат м. 12 който имаше по-малко работни дни 🤔🤔🤔

# 351
  • ново
Ще получавате 90% от среднодневното брутно възнаграждение за периода 1.01.2022-31.12.2023 г.

# 352
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Януари няма да влезе в базата за изчисление.Гледат се 24 месеца до декември включително.

Не се гледа само Брутното!!!! Пише го ясно в първи пост!

# 353
Благодаря ви! Друг въпрос: чужда фирма, не могат да намерят човек - очаквам да ми предложат някакъв тип консултантска дейност, почасова. За да не губя и да не се лишавам от майчинство - предполагам, че граждански е приемливо? Има ли някакви параметри (часове, суми, т.н), на които да отговаря такъв тип договор, така че наистина да не ми бърка майчинството?!

# 354
Тоест работила си няколко години на черно?Колко точно ако не е тайна? Явно ще разбереш по трудния начин защо не е редно да се работи на черно. Освен, че ощетяваш държавата, т.е. всички нас, ощетяваш и себе си.
Съветвам те за трупането на трудов стаж за пенсия да помислиш по-навреме. Изискванията за стаж за пенсия се вдигат непрекъснато - колкото по-късно “се замислиш”, толкова по-солена ще ти е попарата, която сама си си надробила.

Понякога имам чувството, че не живеем в една и съща България. Осъзнавате ли, че има населени места, където освен да работиш на черно, другия вариант е да си държавен служител (дето се предава по наследство съответно) или пък кмет/ кметски наместник. И за хората в тези населени места държавата не прави нищо. После Вие сте били ощетени, че някой някъде едвам връзва двата края. Пък циганките като раждат по 10 и дънят социално майчинство, не е проблем сигурно? За пенсията ще Ви препоръчам да прочетете една много хубава книжка на Оруел- Фермата на животните. После пак чакайте на пенсия от загрижената ни държава 🤣 и давайте акъл на хората и те да мислят за същото. Предвид “високата” раждаемост която има в България, не искам да Ви разочаровам, ама надали ще има кой да работи, за да може поколението след 20-30г да получава пенсии. Дано пък да греша.
Като не може да помогнете, поне не хулете жената, надали някой умишлено би работил “на черно”, ако има избор да не го прави.

# 355
Здравейте, бих искала да помоля за мнение от компетентните съфорумки. Детенцето ми е под 2 години, но аз се върнах на работа преди няколко месеца. В момента съм бременна, като живот и здраве разликата на децата ще е малко над 2 години. Направих прогнозно изчисление в сайта на НОИ на предполагаемото майчинство за първата година на бъдещото бебе и сумата е по-ниска от първото ми майчинство. Мога ли да поискам преразглеждане и съответно да получавам същата сума като при първото майчинство, въпреки прекъсването на отпуска до 2-рата година?
Благодаря ви предварителна!

# 356
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Можеш само ако 45-дневният болничен за второто дете започва преди първото да навърши 2 години и вие се върнете в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, няколко дни преди започване на 45-дневния.

# 357
Благодаря за отговора, pantera666! За съжаление ще има няколко седмици след навършване на 2г на голямото дете преди да започне 45-дневния болничен. Здраве да е...

# 358

Понякога имам чувството, че не живеем в една и съща България. Осъзнавате ли, че има населени места, където освен да работиш на черно, другия вариант е да си държавен служител (дето се предава по наследство съответно) или пък кмет/ кметски наместник. И за хората в тези населени места държавата не прави нищо. После Вие сте били ощетени, че някой някъде едвам връзва двата края. Пък циганките като раждат по 10 и дънят социално майчинство, не е проблем сигурно? За пенсията ще Ви препоръчам да прочетете една много хубава книжка на Оруел- Фермата на животните. После пак чакайте на пенсия от загрижената ни държава 🤣 и давайте акъл на хората и те да мислят за същото. Предвид “високата” раждаемост която има в България, не искам да Ви разочаровам, ама надали ще има кой да работи, за да може поколението след 20-30г да получава пенсии. Дано пък да греша.
Като не може да помогнете, поне не хулете жената, надали някой умишлено би работил “на черно”, ако има избор да не го прави.

Бла бла бла, като гледам колко човека са ти лайкнали морализаторския коментар, в който отричаш основите на модерното общество и подстрекаваш към поддържане на сивата икономика и укриване на доходи, нищо чудно, че сме на това дередже. Всеки гледа да изстиска държавата, да мине на тънко, без да плати, ако може да сметка на “държавата” - някакво абстрактно животно, което трябвало да се грижи за нас. По същата логика държавата трябва да изчисти и боклука, че и снега пред блока. На това ви научи комунизма. Граби без да даваш нищо…
За твое успокоение, чела съм въпросната книжка, но съм готова да се обзаложа, че въпросната дама не е. А като гледам ти не си я разбрала, поне не и поуката от нея.

Темата за демографската криза в България е много сериозна и да, определено застрашава солидарната пенсионна система. В някакъв момент, който наближава все повече, ще се наложи много сериозна реформа, която според мен ще премести тежестта към втория стълб (който е индивидуална партида). Или ще минем на модел, където държавните пенсиите се финансират изцяло от бюджета. Мисля, че в Дания е такава системата. При всички положения неплащането на осигуровки в дългосрочен план е ЛОША идея за всички, особено за не плащащия. И със сигурност каквато и да е реформата, ще има някаква пропорционалност м/у това, което си плащал и това, което ще получаваш.

# 359
Аз също съм от харесалите коментара на Бла бла бла и е права. Аз лично работя от 13/14 годишна в сладкарници, заведения, и т.н. И то не защото много ми се е работило а защото се е налагало, но тъй като за да работя на такава възраст и да имам договор е нужно разрешение от родител документи и тн.  не съм била на договор и с първото си дете вземах само социално майчинство което не стига за нищо, сега с второто когато се роди все още няма да имам 12 м трудов стаж въпреки че съм на договор в момент , а съм работила и продължавам да работя Simple Smile Такава ни е държавата по селата и не само масово се работи без договор

Общи условия

Активация на акаунт