Майчинството счетоводно - 97

• 47 338
  • 825
  •   1
Отговори
# 495
Каква е сумата която сте получили?

# 496
Здравейте, от 31.01 излизам в болничен. Терминът ми е юли месец. Разбрах, че се взима впредвид доходът за 1 г и половина за изчисление на болничния. Имам месеци със заплата над максималния осигурителен доход. При изчисляване на болничния ще влезе ли цялата сума или само сумата до максималния праг?

# 497
Осигурителната сума ще се вземе предвид.

# 498
Здравейте, от 31.01 излизам в болничен. Терминът ми е юли месец. Разбрах, че се взима впредвид доходът за 1 г и половина за изчисление на болничния. Имам месеци със заплата над максималния осигурителен доход. При изчисляване на болничния ще влезе ли цялата сума или само сумата до максималния праг?

До максималния праг. Над него сте внесла само 10% данък, нямате осигуровки за майчинство и болест над тази сума.
Не мисля, че е 18м, а 24м назад.

Диляна, без да кажете каква ви е била среднодневната ставка и получената сума е трудно да ви се помогне. Дайте конкретика.

Милена, не може да се каже, защото в последните 2г има промяна на максималния праг - 3000->3400 и сега последно 3750лв. Зависи кога сте родила, за да се знае кой период ще обхванете. Трябва задължително да имате разлика между болничен преди 45-дневния и от 45-дневния преди термин. Преди него е на 80%, от него нататък на 90%. Ако не сте взимала болничен преди 45-дневния и мислите, че след раждане сумата е различна сте в грешка. С пик най-лесно се вижда прогнозно майчинство и разбивка.

Пламката, най-добре опитайте да кажете на работодателя, че ще подпишете ,ако ви изплати заплати като неустойка в брой. Той ви дава парите, вие подписвате веднага и така двете страни са добре. Ако тръгнете с инспекция по труда, ще имате със сигурност забавяне, а не може да се гарантира и 100% успех. В това време ще загубите възможността да се назначите някъде и няма да имате майчинство. В най-добрия случай инспекцията съдейства, но така пак оставате с една година вместо с две. За втората година при фиктивна фирма ще трябва само да си покривате здравните осигуровки. Не ме разбирайте погрешно, винаги в групата съм била против подобни схеми, но във вашия случай е просто грабеж, знаейки че сте си плащала данъците и сте работила..

# 499
  • ново
Ако 31.01 е първият ден в неработоспособност, доходът за изчисление ще е юли 2022 г - декември 2023 г вкл. Взима се осигурителен доход.

# 500
Здравейте! Въпроса ми е следния:
Декември месец се роди нашият син! Искам да подам документи за детски, в момента съм във втория болничен. С бащата на детето ни нямаме сключен брак и сме с различни адреси по документи. Нужно ли е да представя бележка и за доходите на бащата на детето ни?
Втория ми въпрос:
На минимална заплата съм, колко майчинство трябва да получавам след третия болничен?

# 501
780 лв.
Декември месец се роди нашият син! Искам да подам документи за детски, в момента съм във втория болничен. С бащата на детето ни нямаме сключен брак и сме с различни адреси по документи. Нужно ли е да представя бележка и за доходите на бащата на детето ни?
Втория ми въпрос:
На минимална заплата съм, колко майчинство трябва да получавам след третия болничен?

# 502
780 лв.
Втория ми въпрос:
Не е 780лв, а 933лв!
И сега получавате толкова. Не може да е под МРЗ.

# 503
А ,да . Втората година остана 780 лв. Първата е минималната ( сеега нали я вдигнаха)
780 лв.
Втория ми въпрос:
Не е 780лв, а 933лв!
И сега получавате толкова. Не може да е под МРЗ.

# 504
Да, трябва бележка и за неговите доходи.

# 505
Не трябва бележка за неговите доходи.

# 506
На мен ми искат и за бащата.

# 507
Естествено ,че и за бащата ,детето не е само ваше ,а и на бащата и той му е родител.

# 508
Ние с мъжа ми сме в същата ситуация като Вас и подавах само с моята бележка от работодателя. Това беше септември 2023г. Ако в момента нещо не се е променило, не е нужна бележка от бащата!

# 509
Някаква идея кога ще преведат майчинството за януари? В сайта на НОИ все още "виси" сума без дата.

Общи условия

Активация на акаунт