Майчинството счетоводно - 97

• 47 344
  • 825
  •   1
Отговори
# 480
Да, необходими са минимум 12 месеца трудов стаж на 8 часа общо, без значение кога е натрупан.
Сумата на майчинството (за първата година) ще се изчисли на базата на осигурителният доход за последните 24 месеца. За месеците, в които не е имало осигурителен доход, се смята минималният такъв (т.е. отговарящият на минимална работна заплата в съответният месец).

# 481
Здравейте, казусът е следния: работя на трудов договор, на 7.02 трябва да изляза в 45 дневния болничен, но много изненадващо фирмата прекратява дейност от 1.02 и оставам без работа съответно и без майчинство. Собственикът не иска да ме уволни, за да мога поне на борсата да изляза, а настоява прекратяването на договора да е по взаимно съгласие. В пълен шок съм. Въпросът ми е за социалното майчинство. В сайта на НОИ пише, че се изчислява средния месечен доход за предходните 12 месеца и не трябва да прехвърля 810 лв. на човек. Не ми стана ясно дали в брой души ще влезе и бебето, щом като са предходни 12 месеца, когато сме трима, а с него ще сме четирима.

# 482
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, бебето влиза в броя членове на семейството.Най-добрият вариант е да намерите някой да Ви назначи фиктивно за следващите две години и да получавате майчинство.

# 483
Благодаря за отговора. Това, разбира се, е най- добрия вариант, но ми остава само седмица и не мисля, че ще успея.

# 484
Имате 45 дни (освен ако не родите по-рано). Не е задължително да използвате болничен преди самото раждане. Трябва към датата на раждане да сте назначена.
Отделно, моля не се съгласявайте току така на взаимно съгласие. Не сте в позиция да го правите, най-малкото да ви плати обезщетение. И моят съвет е да намерите фирма, защото все пак сте си работила и внасяла осигуровки и заради некоректен работодател ще ви изплащат мижави социални и то само една година.

# 485
  • София
Странен въпрос,детето ми е на 2г година ясла довчера имаше кой да го гледа от понеделник няма да има ...... Въпроса ми е как стоят нещата а борсата ?

# 486
Имате 45 дни (освен ако не родите по-рано). Не е задължително да използвате болничен преди самото раждане. Трябва към датата на раждане да сте назначена.
Отделно, моля не се съгласявайте току така на взаимно съгласие. Не сте в позиция да го правите, най-малкото да ви плати обезщетение. И моят съвет е да намерите фирма, защото все пак сте си работила и внасяла осигуровки и заради некоректен работодател ще ви изплащат мижави социални и то само една година.
Благодаря, мислех, че трябва да имам договор преди тези 45 дни. А дали сте наясно какви са ми опциите ако откажа да подпиша, да не се проточи много дълго и съвсем да се обърка всичко.  Най-тъпото е, че имам почти 20 години стаж ( от тях 8 в чужбина) и дори болничен не съм ползвала през тази бременност, за да не лъжа, щом се чувствам добре, а то...

# 487
Здравейте, казусът е следния: работя на трудов договор, на 7.02 трябва да изляза в 45 дневния болничен, но много изненадващо фирмата прекратява дейност от 1.02 и оставам без работа съответно и без майчинство. Собственикът не иска да ме уволни, за да мога поне на борсата да изляза, а настоява прекратяването на договора да е по взаимно съгласие. В пълен шок съм. Въпросът ми е за социалното майчинство. В сайта на НОИ пише, че се изчислява средния месечен доход за предходните 12 месеца и не трябва да прехвърля 810 лв. на човек. Не ми стана ясно дали в брой души ще влезе и бебето, щом като са предходни 12 месеца, когато сме трима, а с него ще сме четирима.
В никкъв случай не се съгласявай на прекратяване на договора по взаимно съгласие! Бих те посъветвала спешно да се обадиш на инспекцията по труда и да те консултират. Преди да подписваш каквото и да е! Работодателят няма право да те уволни, защото си бременна, няма това право дори ако фирмата прекъсне дейност - изисква се изрично позволение от инспекцията по труда, което не е формалност, а гледат под лупа всеки случай. На теб ти трябва реално само една седмица, после  дори и ако фирмата прекрати дейност, ти вече си излезнала в "майчинство" и ще си получаваш пълния размер (колкото ти се полага спрямо осигурителните вноски) за първата година. Няма да имаш право единствено на втората година (защото фирмата вече не съществува).

# 488
Не ми излиза справката и това е.
Дори и след рефреш.
Пише само :липсват данни.

# 489
Здравейте,
Имам следната чуденка:
- дете под 2г, записано на ясла от 01.02 2024
- аз вземам 50% обезщетение при неизползване на отпуск за отглеждане на дете под 2г.
Започнах да попълвам декларация за промяна на обстоятелствата,  но текстът Детето е настанени в детско завдение на пълна държавна издръжка ме накара да се замисля дали яслата е такова заведение.
Според информация в интернет - не е.
Та .. правилно ли разбирам, че няма нужда да подавам декларация, че детето ще посещава ясла, а аз ще продължавам да вземам 50% обезщетение?

# 490
Естествено ,че НЕ Е !!!!
Здравейте,
Имам следната чуденка:
- дете под 2г, записано на ясла от 01.02 2024
- аз вземам 50% обезщетение при неизползване на отпуск за отглеждане на дете под 2г.
Започнах да попълвам декларация за промяна на обстоятелствата,  но текстът Детето е настанени в детско завдение на пълна държавна издръжка ме накара да се замисля дали яслата е такова заведение.
Според информация в интернет - не е.
Та .. правилно ли разбирам, че няма нужда да подавам декларация, че детето ще посещава ясла, а аз ще продължавам да вземам 50% обезщетение?

# 491
Здравейте, можете ли да ми кажете каква е максималната дневна ставка за майчинство? По прогнози ми даваше 145-147 лева на ден. После болничният в началото след като родих ми беше 135 лв на ден. Майчинството продължи да е 135 лв ма ден вече няколко месеца. Нали едното е 80%, другото 90%? Интересно ми е колко е максималнага дневна ставка на самото майчинство

# 492
Обезщетението по майчинство се определя по реда на чл. 41 КСО и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

# 493
Привет, срещам противоречива информация в уж официални източници за размера на еднократната помощ за близнаци. Може ли някой със скорошен опит да внесе яснота?

# 494
Здравейте,дали има някой запознат със следния казус, на 4ти януари ми изтече първата година майчинство,на 23ти получих превод,който беше по малък от въпросните 780лв за втората година. Допитах се до счетоводителката на фирмата,но и тя не беше особвно запозната,предполагам е някакво преизчисление. Питането ми е при това положение ще имам ли превод през февруари или чак март да очаквам плащане?

Общи условия

Активация на акаунт