Майчинството счетоводно - 97

• 47 311
  • 825
  •   1
Отговори
# 540
Добър вечер на всички! Има ли право жена ми на социалното майчинство при положение че сме със граждански брак? Аз работя на трудов договор във фирма ( а тя има 7 месеца трудов стаж вписан във трудовата книжка но до там.) Има ли право на това социално майчинство и някаква друга помощ?

# 541
Трябва да видите колко е общият ви доход, щом имате брак. Разделен на 3 (ако детето е 1) не трябва да надвишава максималния праг, при който има право на социално майчинство.

# 542
Колко е този минимален праг? Имате предвид чистата заплата без ваучерите към нея и ако заплатата ми е 1500лв да се раздели на 3, тоест 500?

# 543
Здравейте,
Понеже имам доста дни отпуска ( над 30). в болничен съм от януари с термин през юни. От счетоводството на фирмата ми казват, че ми препоръчват да си пусна дните отпуска които имам вместо болничен, защото докато съм в болничен това ще повлияе на парите ще,  които ще взимам за майчинство. Това вярно ли е? Мислех, че е по-ок да си запазя тези дни за след като се върна. Освен това смятах, че като си в болничен си те осигуряват на пълната ти заплата.
Какво бихте ми препоръчали. Благодаря!

# 544
Здравейте исках да ви попитам в началото на първият триместър дали сте усещали режеща болка долу ниско , притеснявам се въпреки , че не трябва … или пък трябва ? Утре съм на първи преглед стискайте палци .

# 545
Здравейте исках да ви попитам в началото на първият триместър дали сте усещали режеща болка долу ниско , притеснявам се въпреки , че не трябва … или пък трябва ? Утре съм на първи преглед стискайте палци .
Нормално е, аз също имах много силна такава болка и ходих веднъж на спешния кабинет в Селена. Всичко си беше наред. След първите 2-3 седмици отшумя. Успех!

# 546
Нещо си объркала темата.

# 547
Здравейте,

От днес съм в болничен (13 дни), преди 45-дневния. Следващата седмица ще си взема новата лична карта, тъй като съм пуснала за преиздаване. Въпроса ми е:
Има ли проблем, че сегашния болничен ще ми съвпада със смяната на личната карта или просто като отида за 45-дневния е нужно само да кажа, че съм с нова лична карта и да ми пуснат него вече с новата?
Благодаря предварително!

# 548
Каква е връзката между смяна на ЛК и болничен? Има значение, ако сменяш фамилия примерно.

# 549
Здравейте,

От днес съм в болничен (13 дни), преди 45-дневния. Следващата седмица ще си взема новата лична карта, тъй като съм пуснала за преиздаване. Въпроса ми е:
Има ли проблем, че сегашния болничен ще ми съвпада със смяната на личната карта или просто като отида за 45-дневния е нужно само да кажа, че съм с нова лична карта и да ми пуснат него вече с новата?
Благодаря предварително!

За този течащ сега никакъв проблем защото е издаден преди да ти е сменена личната карта.  Вече следващия трябва да се оправят нещата с новата лична карта / и фамилия/ тъй като (това го знам от АГ) може да го върнат иначе.

# 550
Здравейте, моля да ми обясните как се случват нещата с третата година майчинство, знам че е неплатена, но до тук. Колко време е, как се пуска и ако децата тръгнат на детска градина по време на тази година, веднага ли се спира майчинството, като при платените години. Искам да пусна трета година, но да пусна и децата на детска, защото знам че много ще боледуват, а във фирмата в която работя, не се тачат отсъствията.

# 551
  • ново
Третата година както я наричате е неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години по чл. 167а от Кодекса на труда.
"В разпоредбата е предвидено, че след използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие."

# 552
  • София
Здравейте, моля да ми обясните как се случват нещата с третата година майчинство, знам че е неплатена, но до тук. Колко време е, как се пуска и ако децата тръгнат на детска градина по време на тази година, веднага ли се спира майчинството, като при платените години. Искам да пусна трета година, но да пусна и децата на детска, защото знам че много ще боледуват, а във фирмата в която работя, не се тачат отсъствията.
Може децата да посещават детска градина по време на неплатения отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст - не е нужно да си прекратявате отпуска. Тази статия доста подробно отговаря на основните въпроси във връзка с този вид отпуск: https://valcheva-law.com/blog/2020/09/27/%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%B … 0%B5%D1%82%D0%B5/

# 553
Момичета, привет, имам един малко off topic въпрос, ако може някой да даде отговор ще съм благодарна.
Има ли разлика в изплащането и изчисляването на болничен за малко дете? Пример: върнал си се на работа, детето е на 2г. и ти се налага да вземеш болничен за него. Каква е сумата, която се изплаща и изчислява. Пак ли е вариант 70% от възнаграждението за първите 3 дни и от работодатели и после 80% НОИ?

# 554
Момичета, привет, имам един малко off topic въпрос, ако може някой да даде отговор ще съм благодарна.
Има ли разлика в изплащането и изчисляването на болничен за малко дете? Пример: върнал си се на работа, детето е на 2г. и ти се налага да вземеш болничен за него. Каква е сумата, която се изплаща и изчислява. Пак ли е вариант 70% от възнаграждението за първите 3 дни и от работодатели и после 80% НОИ?

Да, на общия принцип е. Просто дните по болест за вас и за детето се броят отделно.

Общи условия

Активация на акаунт