Какво е нивото на доходите в България?

• 19 562
  • 503
  •   1
Отговори
# 15
Работодателите реват, че няма кадри....а ги посрещат с мизерни заплати и кофти условия. Тарикатлъкът продължава и към днешна дата.

Другото, което се забелязва, но това май е тръгнало още от бай Тошово време - висшисти да взимат колко или по-малко от хора без образование и без особени способности. И това не се променя в годините. Например в София, в строителството, общите работници не се хващат за под 100лв надник на ръка. В същото време - нулеви знания, нулева отговорност и често и не идват на работа и изчезват. Или електричар по домовете - стартира от 50лв за идване за дребна услуга. За под тези пари не идва Bowtie Грубо 8ч х 50лв = 400лв/ден. За 20 дни - 8000 лв и евентуално се осигурява на минимума. В същото време заплати за технически ръководители или проектанти в строителството - 2500- 3500лв чисто. А има постоянно търсене и недостиг на кадри.

Надниците са високи защото е тежка и мръсна работа, която никой не желае да върши. Реално да слагаш плочки, да измазваш не е леко физически както си мислят хората. И тъй като никой не иска да работи занаят, никой не иска да работи в прах, да вдига тежко, да работи на вън… а всички искат в офис, наемат роми (Българите, които ги бива са в чужбина) без образование и без трудови навици, които извършват строителните дейности както дойде, не по стандарт, но реално техните бели шефове прибират толкова много пари, че не им пука. Накрая ти издават апартамент ново строителство, който е по-лошо строен от строителни войски на времето. Не е проблем, че са им високи надниците – трябва да са високи. Проблема е, че на някой значими инженерни длъжности заплащането е ниско. Отделно, не всички висшисти са продуктивни и производителни. Дори и в частния сектор. Та особена е ситуацията в България.  Но има причина тежката и мръсна работа да е добре платена. А и няма опашка от желаещи, въпреки тея надници, които посочихте.

# 16
  • София
Смешно ми е всеки път като някой започне да се вайка, че интелектуалния офисен планктон взима по-малко от майсторите, които работят физическа работа. Ма не виждам нещо целия офисен планктон да се преквалифицира в плочкаджии и бояджии. (И аз съм офисен планктон, така че и аз влизам в тази категория).
А и Б на търсенето и предлагането е това, на всеки 100 унсс-ейчета, които могат да набиват фактури в софтуера и да плащат на доставчици, има 5ма плочкаджии, които да ти свършат работа.
Впрочем, все по-високо платени и търсени ще са тези професии, така че всеки да си преценЯ кое му е по-важно. На мен ми е по-важно да си цъкам на компа от хоум офиса и никога няма да се огледам и да ми избодат очите парите на плочкаджията, чиято работа е сто пъти по-тежка.

# 17
  • София
Ами това е положението. Пълна мизерия. Заплатите твърдо са на ниво 2020 година в почти всички сектори. Цените...знаете как са.

"100 лева надник" са 2200 на месец, което пак е смешна сума като за цената на живота към днешна дата.

# 18
Нивото е такова, че реално доходите на средния българин стигат за половината неща, които средният европеец ползва. Почивката рядко е повече от една пет-седем дневна. Дрехите са среден клас, храната и тя. Добавки, хубави пробиотици и т. н. рядко. Деца - рядко повече от две.
Сравнявам с брат ми, който е в Германия и всичко от изброеното му е по 2, включително децата. Тук почти никой средностатистически българин не може спокойно да си позволи четири деца. Трябва или бизнес да имаш или частна практика. На две заплати не става.
Така че, ниски са доходите в България.

# 19
Сега, мен пък ме дразни схващането, че излизаш от университета и някой те чака с мед и питка. Това пък го има само в България. Огледайте добре чуждестранните обяви и ще установите, че ние сме от малкото, които въобще споменаваш висшето образование като някакъв критерии.

Винаги ще се цени опита, особено в днешно време, като знаем как се изкарват дипломи. НЕ, не съм против университета, за мен е много важно човек да си създаде познанства, да разбере основата на дадена професия или начинание, да надгражда знанията си, НО една диплома не означава, че си кадърен кадър и компаниите го знаят много добре.

Любимо ми е като някой каже 'тя чистачката има висше, ама е чистачка', ами, да, 10 висшета да изкараш - ако не можеш, не искаш или не знаем как да се развиеш, никой няма да те носи на ръце.

В закона има упоменати жълти стотинки за повишаване на степен, но в България рядко някой вижда и тези крупни 50 лв. (май толкова бяха?)

Колкото до доходите, живея в голям град. Всички се оплакват, но и всички ходят по почивки и си живеят живота. Дават се пари в пликове, осигуряваме се на минимална заплата, после ревем защо сме взимали минимални майчински и т.н.

# 20
Ами това е положението. Пълна мизерия. Заплатите твърдо са на ниво 2020 година в почти всички сектори. Цените...знаете как са.
И производителността знаем как е 😁Ама от нея зависи заплащането, не от цените, и затова е така.

# 21
Нивото на доходите в България може да се провери в Национален статистически институт. Извличат се данни от НАП и други места и се изчислява по научни принципи. За последното тримесечие  като среден брутен доход на лице е посочена цифрата от 2 207.23 лв.  За по-подробна справка може да се види на сайта.

Друг е въпросът, че хората се събираме със себеподобни и много често живеем в своеобразен балон. Мислим си, (НАПРИМЕР) че като ние сме Човешки ресурси в голяма международна компания и мъжа ни е софтуерен инженер и всичките ни приятели са бели якички, че доходите на българите са много високи. Ама защо се оплакват масово, ами всички ходят на луксозни почивки и пътуват в чужбина...

А всъщност положението е шарено. Има хора с високи доходи, има такива със средни и много с ниски доходи. Нивото на доходи зависи от много фактори, но осреднено се вижда в НСИ. Или както го е казал мъдрият български народ „Някои ядат кайма, някои ядат картофи и средно всички ядат мусака. Това е средната заплата.“

# 22
И производителността знаем как е 😁Ама от нея зависи заплащането, не от цените, и затова е така.

Не съм съвсем съгласна. Има изключително много производства, които изнасят за чужбина. Не им се плащат чужбински заплати. Производителността на ИТ-тата и друг подобен "офисен планктон" също не е с огромни разлики, но поне допреди Ковид заплатите бяха с еднакви цифри, различни валути - т.е за една и съща работа едните взимат 5к в евро, другите в лева. Не е баш проблем на производителността. Да не говорим как на запад от Сърбия (местна) продавачка на 12ч смени просто няма да видите - да са живи имигрантите, че иначе хляб няма отде да си купиш. Те затова са популярни големите вериги и моловете.
Така че не - не е въпрос на производителност. Може да е въпрос на липса на технологии, работна ръка и липса на контрол над продукцията и нейното реализиране. Но това, което го има като бачкане в Бг, навън, извън мигрантските кръгове без квалификация и език, просто го няма.

Както и да е, отклонихме се от темата за доходите. Мисля, че на много хора не им и стиска да я коментират публично, по известни причини.

# 23
  • София
За производителност. Да кажем сервизно обслужване. Има много европейски фирми, в които се знае колко е нормата там и тук. Да кажем 22 машини/уреда на месец. Тук масово се превишава нормата, тъй като няма хора. Но заплатите са два пъти по-ниски.

# 24
Както и да е, отклонихме се от темата за доходите. Мисля, че на много хора не им и стиска да я коментират публично, по известни причини.

Това пък как ти хрумна??? Не виждам някой тук да се притеснява и да не му стиска каквото и да било.
По-скоро няма как да се коментира обективно нещо и повечето хора избягват да дават своето субективно мнение, защото после почват едно спорове и обвинения...

За производителност. Да кажем сервизно обслужване. Има много европейски фирми, в които се знае колко е нормата там и тук. Да кажем 22 машини/уреда на месец. Тук масово се превишава нормата, тъй като няма хора. Но заплатите са два пъти по-ниски.

А питаш ли се дали нашите клиенти на сервизни услуги са съгласни да плащат колкото на Запад?  Ами не, не са. А заплатите идват не от обема на свършена работа, а от заплащането на тази работа. Ако тук ставката е 40 лева/час, а там е 60 евро ясно откъде идват заплатите.

# 25
  • Пловдив
Лайкнах, ама и да си напиша: по въпроса за плочкаджията - като Бърди, по другия, основния - като потребителката, която сочи НСИ. Няма какво друго да даде обща информация, с все уговорки за доходи на сиво.
За плочкаджията и за всеки друг на свободна практика или дребен търговец е азбучна истина също, че цената му следва да включва освен осигуровки и разходи, още и риска от незапълване на работното време всеки ден или другия месец. Тоест той освен че не взема нето посочената сума, още и не винаги работи плътно по 8 часа на ден всеки ден.

# 26
Нивото на доходите в България може да се провери в Национален статистически институт. Извличат се данни от НАП и други места и се изчислява по научни принципи. За последното тримесечие  като среден брутен доход на лице е посочена цифрата от 2 207.23 лв. 
Хич не е зле при 10% данъци, множество други евтинийки, а и недекларираните доходи са бая. Има едни таблици където се сравнява покупателната способност на населението, може да си ги потърсиш в интернет, там личи че стандартът си ни е нормален за източна европа и е сравним като покупателна способност, независимо от цифрите на заплатите, защото все пак не е важно само колко получаваш, а и колко са ти разходите Wink

# 27
Извинявайте, къде ги тия 10% данъци? Извън държавната администрация, моля. Че произволен калкулатор ми показа близо 500 лв удръжки при брутна заплата 2200, и това не са 10%.

За цените пак можем да поспорим, поне в Кауфланд цените за Централна и Източна Европа са наравно. При все пак чувствително различни доходи.

# 28
Нивото на доходите в България може да се провери в Национален статистически институт. Извличат се данни от НАП и други места и се изчислява по научни принципи. За последното тримесечие  като среден брутен доход на лице е посочена цифрата от 2 207.23 лв. 
Хич не е зле при 10% данъци, множество други евтинийки, а и недекларираните доходи са бая. Има едни таблици където се сравнява покупателната способност на населението, може да си ги потърсиш в интернет, там личи че стандартът си ни е нормален за източна европа и е сравним като покупателна способност, независимо от цифрите на заплатите, защото все пак не е важно само колко получаваш, а и колко са ти разходите Wink

Не споря дали е много или малко. По-скоро въпросът е недобре зададен. Няма как да се отговори точно какво е нивото на доходите в България. Стори ми се, че НСИ дават близък отговор, но както много участници в дискусията припомнихте, все още има хора, работещи в сивият сектор.  От друга страна няма как и всеки потребител чинно да докладва доходите си, а и колко хиляди човека трябва да го направят, за да е представителна извадка? Освен това, хората, които списват във форума са относително хомогенни. Дайтевие  идеи с други начини за определяне на доходите в България.

Може би въпросът трябва да е какво е нивото на доходите в конкретен град и сектор, за да е по-близо до реалността?Защото нивото на доходите на чистачите и на директорите в България вероятно е различно. То дори нивото на доходите в различните учреждения на чистачите е различно. Пример - чистачка в Съда и чистачката на входа.
 А каква е целта на темата всъщност? Може би съм пропуснала.

Хубаво е, че смяташ, че стандарта ни на живот е нормален, надявам се повече хора да се чувстват така.

# 29
Извинявайте, къде ги тия 10% данъци? Извън държавната администрация, моля. Че произволен калкулатор ми показа близо 500 лв удръжки при брутна заплата 2200, и това не са 10%.

За цените пак можем да поспорим, поне в Кауфланд цените за Централна и Източна Европа са наравно. При все пак чувствително различни доходи.

Е, все пак данък и осигуровки са различни неща, колкото и да се опитват нашите политици да привеждат осигуровките към данък. Но данъкът си е 10%. В чужбина данъците като се пъти по-високи пак не включват осигуровките. В Англия например високо платените хора плащат осигуровки цял живот (май на пълната заплата), но след няколко години само това спира да се отразява на пенсиите им и става сто процентов данък за издържка на социално слабите.

И за равните цени е малко популистко. Да, има и такива, но има и много по-скъпи неща, например услуги, наеми, паркиране, горива...

Общи условия

Активация на акаунт