Какво е нивото на доходите в България?

• 19 558
  • 503
  •   1
Отговори
# 45
Дайтевие  идеи с други начини за определяне на доходите в България.
Просто е - гледаш реалното потребление. Като човек работещ цял живот на МРЗ си купи къща за половин милион и кара нова кола ти става ясно, че не са му такива доходите. До преди година - две, като още имаше колем бум в имотите, банките предлагаха ипотечни кредити с недоказуеми доходи. Откито го рекламираха даже. При Ковид чалгаджийте и ресторантьорите масово ревяха, че не е честно помощите да са на база декларирани доходи и герберастите поддадоха на това. По ясни доказателства от това здраве му кажи.

Щом е толкова просто "Какво е нивото на доходите в България"? Като го пресметнеш по твоята формула, да не забравиш да пишеш и на института по икономика.

# 46
Голяма чуждестранна и известна фирма във Варна през 2021 година даваше стартова заплата 990 лв чисто + брандирана химикалка и календар на ВТОРАТА ГОДИНА и допълнително здравно осигуряване на ПЕТАТА ГОДИНА. Това за човек като мен с 6 години стаж на сходна позиция и отличен английски. Просто им се изсмях на офертата, защото е нелепо в най-скъпия курортен град в България да дават такава заплата, а иначе са с големи претенции. Надявам се сега след инфлацията да са вдигнали поне на 1200 лв и химикалката да я получаваш на първата година.. Но има и свестни работодатели, просто трябва търпние и спвстявания, за да може да търсиш спокойно.

# 47
  • София
Хайде пак легендите за сивата икономика. Никой не взима 5 бона, пък да го осигуряват на 500...
В България има нещо, което никой не съм видяла да споменава и това е добвеният стандарт на ниските разходи. Извън София е обичайно да живеят доста хора в едно домакинство и ако ние в София плащаме 1000-1200 ле за наем и паркиране при една сума доход, свекърите или тъстовете , даскали и инженери в провинцията, тези два разхода просто ги нямат, пък доходът им е същият.
Доходи има, доста близко до статистиката. Ама разходите се пропускат.
Питай тираджиите(огромен сектор) на колко ги осигуряват и колко взимат чисто.
Питай и високоплатените майстори(не общаци) в строителството за същото.

# 48
Taка е, но все пак имаме таван на осигуровките.  А я си представи, че вземат 7% и на онзи с 30 000, и на онзи 300 000...
Аз затова съм върл противник на това перманентно вдигане на тавана, защото го прави скрит данък. И затова синдикати, БСП-ари и популисти искат големи осигуровки, защото са им все едно данък.
И Подмяната и Гроб ги ползват за данък, показват си го много ясно всекидневна декември. Очаквам че и този декември ще вдигнат прага от днес за утре.

Таван има в много европейски държави, даже май в повечето. И съотнесен към стандарта на живот не е по-висок от българския. Това колко ниски били данъците в България го говорят основно тия дето не ги плащат.

# 49
И като съпоставяме цени на продукти тук и на Запад, да съпоставим и качеството. Защото аз гадна храна в Испания, Франция, Австрия и Германия не съм яла, купена от супера, не някакво гурме.

# 50
И аз да се изкажа по повод на презрителното "унсс-ейчета", дето пишели фактури - хората не са виновни, че за щяло и нещяло се изисква висше образование, дори конкретната длъжност да е с елементарни задачи.
Ако я нямаше тази "традиция", много хора щяха да си завършват средно професионално и да си работят на ниско ниво. Говоря за икономически техникуми, строителни техникуми, още по-отдавна е имало и медицински персонал със средно образование. Не всеки иска да прави кариера и да расте нагоре, но всички реално са принудени да инвестират 4-5 години за да работят на не особено сложна работа. Точно пък отговорник склад не виждам защо му е висше  Wink

# 51
Парите са факт. Може част от българите да се оплакват/ такъв им е манталитета/, но това, което е пред очите ми: всички ходим по почивки, включително доста и в чужбина, кръчмите са пълни, никой не е казал, че няма да изучи детето си, или да му купи кола, или да му плати сватбата, абитуриентския, понеже няма пари. Пенсионерите си слагат лещи за по 2 000 лв., плащаме за едно зъбче с коронка по 500 лв., имплантологията също ври и кипи, а там едното имплантче е 2 000 лв., ин витро опити се правят безпроблемно, на тези, на които им се налагат операции също плащат мигновено по 5-6000 лв., примерно за става, домовете се ремонтират, купуват се и доста, деца и възрастни се обличат с маркови дрешки, познаваме какви ли не специалитети от какви ли не кухни, въобще няма да пиша за ходенето при маникюристката, фризьорката, поредният скъп парфюм, двата спорта на едното дете и другите два на другото плюс частните им уроци по английски, масово всеки има и някакви хобита, които поддържа. Празнуваме една камара празници, забавляваме се, пари се харчат определено, значи се изкарват. Разбирате какво искам да кажа. Справяме се, като цяло.

# 52
  • Пловдив
Разликата не беше проведена между среднист и висшист счетоводител на ниско ниво, а между плочкаджия и бюро.

-----
И като се опровергаят част (казвам "част", защото очевидно тук заплащането не е като пО на запад, дори не много на запад, и това никой не го оспорва) от обективните доводи за това, колко е мизерно заплащането тук и високи - цените, се хващаме за "гадната храна" като доказан факт, за компенсация. Или за нещо друго също толкова обективно. Баси тая българска храна, как не сме умрели от нея - все е най-гадната в света, няма държава, дето да не сме се сравнили с нея и да не сме на светлинни години назад - то не е Западна Европа, не са Сърбия, Турция и Македония, не са...

# 53
Щом има икономическа имиграция и то не малка, значи доходите са ниски, и то не малко.

За "всички ходим по почивки", ами не ходят всички, нито всички си изучават децата или правят импланти. Има страшно бедни хора, поразходете се из "другата България". Не за екскурзии, на гурбет да отидат нямат пари и търсят да им се плати пътя. Те и затова ги лъжат толкова лесно.

И това с този начин на изчисляване на средната заплата не знам точно показва, средна заплата би трябвало да е заплатата получавана от болшинството от хората в страната. Ама 1000 евро и така си звучи отчайващо, де.

# 54
  • Тра-ла-ла
В България по стара традиция само физическият труд се брои за тежък. Интелектуалният труд явно се свежда до прости, рутинни дейности, жулене на кафе и цъкане из Фейса в очакване на края на работния ден. Интересно тогава бърнаута при кои кадри се случва?!

Професорът, за когото споменах преди няколко страници - дисертационният му труд за придобиване на научна степен беше към 5000 страници !!!!  Ама нали не се е бъхтил да влачи торби цимент и да диша прах....колко да се е мъчил?! Smiley

Колкото до статистиката за средната заплата за цяла България...горе долу е така - в София са яли пиле,  във Видин са яли зеле. Средно аритметично - всеки е ял пиле със зеле Joy

# 55
  • Пловдив
Е ми няма наплив от бюрата към плочките и кравефермите. Факт.
За бюрата, къде повече, къде - по-малко, няма особен дефицит на кадри. Щото умствен труд, тежък.
И аз съм на бюро, и за мен се отнася казаното. Натискам си парцалите на бюрото, не уча плочкаджийство.

# 56
Оо, да, възрастните 60+ около мен смятат, че работата в офис не е работа. Ако не си пребит от стоене прав или мъкнене на кофи с цимент, не си работил. И най ме вбесява репликата "учи, за да не работиш". Само, дето, ако ги няма тези "неработещите", дето изчисляват заплатите, примерно, "работещите" и пукнат лев няма да получат..

# 57
Цитат
Парите са факт
Абсолютно.Освен почивките,прескъпи абит.балове и какви ли не глезотии,които си позволява българинът,да не забрявяме най-важното,имоти се купуват като семки.През последните пост-ковид години,избихме рибата.Пари бол,всичко се продава преди да е изкопана дупка.Народа си купи минимум по два апартамента в столицата+някой друг ваканционен.Отделно,че не малка бройка се снабди с имоти в Испания,Гърция,а някои и в Дубай.Някакви глупости се пишат за цените на горивата.Народа не слиза от автомобилите.Нищо им няма на цените.Утре да стане 5лв./1л. гориво,нищо няма да се промени.В София има добър град.транспорт и далеч не е необходимо да се пътува с личен автомобил навсякъде.Просто хората са мързеливи,надменни и предпочитат да замърсяват града с вредни емисии,докато почиват в задръстване,отколкото да се смесят с др.в общественият транспорт.Да не са дошли в София да се возят в автобус,да им пада нивото.

# 58
В България по стара традиция само физическият труд се брои за тежък. Интелектуалният труд явно се свежда до прости, рутинни дейности, жулене на кафе и цъкане из Фейса в очакване на края на работния ден. Интересно тогава бърнаута при кои кадри се случва?!

Професорът, за когото споменах преди няколко страници - дисертационният му труд за придобиване на научна степен беше към 5000 страници !!!!  Ама нали не се е бъхтил да влачи торби цимент и да диша прах....колко да се е мъчил?! Smiley

Колкото до статистиката за средната заплата за цяла България...горе долу е така - в София са яли пиле,  във Видин са яли зеле. Средно аритметично - всеки е ял пиле със зеле Joy

Виж сега, не е идеята да се противопоставят, чий труд е по-тежък, а че тези, които ти събират боклука, отпушват ти канализацията на блока и ти слагат плочки в банята си заслужават заплащането. Ама не били образовани, нямали умения, ама не можеш без тях.
Бърнаута може да се случва на интелектуалните професии и най-вече тежките такива като лекари и учители, но това не означава, че на бачкатора не му се случва дископатия или друга травма, на чистачката не и се случват алергии от препаратите и вдишвания на химикалите. Бъркай един час замазка да те видя, носа ти като се напълни с прахоляк как се диша. Ама чакай, белите ти дробове не са толкова важни като благородния „бърнаут“.  Физическото износване ти коства здравето.
Необходими са както счетоводители, така и заварчици. И всяка категория заслужава достойно заплащане. Толкоз.

# 59
Това с физическия и интелектуалния труд се коренни още от работническата класа, комунизма, произход "бедно работническо семейство" и т.н., после идва новата "мода" в стил "Учи, да не работиш" и раздута администрация.

Общи условия

Активация на акаунт