Какво е нивото на доходите в България?

• 19 793
  • 503
  •   1
Отговори
# 225
Естествено е че това се прави , за да могат хора с недостатъчна кешова наличност да пазаруват, вместо да бъдат загубени като клиенти.

И аз не съм ок някакъв магазин да ми притежава личните данни, но и за щастие не ми се е налагало да пазарувам по такъв начин.

Я изгледай видеото на Цанов, данните от НАП отдавна изтекоха, ЕГН-тата ни висяха по изборните списъци с години и не магазина притежава данните ни, а институциите банкови и небанкови такива  финансиращи покупката.

# 226
Защо не се счита за недостойно да си плащаш кабелната тв на вноски, но се счита за недостойно да плащаш телефон, часовник или там за каквото стана дума по-горе на вноски?

# 227
Ефибуш, кабелната нали е с месечна такса, тези вноски ли имаш предвид?
Не видях някой да е писал, че е недостойно и ако на някого му се занимава да плаща разсрочено за дребни покупки, макар че има парите, си е негово право, защото парите са си негови. Недостойно е да се краде.

# 228
  • Пловдив
Всеки, учил някога финанси/икономика, вероятно е наясно с концепцията Time Value of Money и би разбрал смисъла в разсроченото плащане без оскъпяване.
Парите са по сметката ти и така или иначе няма да ги харчиш за друго, камо ли да ги инвестираш, а лихви по нея в момента няма никакви, поне доскоро нямаше. Смисъл не виждам, със или без учЕни концепции на английски. Wink

# 229
Правят го заради кешбека, плащат каквото могат с кредитната карта.

# 230
Може, ако се покрива всичко в края на безплатния период.
Ама това го правят 5% да кажем от хората.
Другите карат на кешбек 1-2-3% и лихва 20%

# 231
Това, че дори и да имаш парите в брой да купиш нещо, пак можеш да го вземеш и на кредит, тръгна от мен. Не съм искала да предизвикам полемика ЗА и ПРОТИВ, написах го в отговор на преходен пост, в който се твърдеше, че българите изглеждали, че уж имат, но реално всичко им било на кредит.

# 232
И какво значение има? Аз не съм видяла в чужбина на всяка крачка обяви за “бърз кредит” от разни сиви или полу сиви “институции”. Затова, привидно или не, изглежда, че бързият кредит се родее с хазартния си вариант с таргет същия лесно поддаващ се на изкушението контингент.

# 233

То и ние вкъщи така правим, ама това не е плащане на вноски, а е преди всичко удобство и за капак кешбек някакъв. И после на датата се възстановява всичко.

# 234
Разликата е че докато в България всички вземат едни и същи заплати (прословутите 2000лв дето се пишат навсякъде в темите), в чужбина заплатите са различни, един може да си купи кола за 1млн без разсрочено плащане, друг си купува хладилник за 300 с разсрочено плащане и няма едно обяснение да обедини всички както се търси в постовете по-горе ¯\_(ツ)_/¯

# 235

То и ние вкъщи така правим, ама това не е плащане на вноски, а е преди всичко удобство и за капак кешбек някакъв. И после на датата се възстановява всичко.

Ами приеми, че и за нас е някакво удобство. Не е нужно да обяснявам финансовите си решения все пак. Съвсем за друго е разговора. Ако ще успокои духовете, приемете, че нямам възможност да си купя айфон 15, Apple Watch 9, и безжични слушалки от трето поколение, а пък много държа да ги имам, щото ми е важно всички да знаят, че съм с най-нови джаджи, затова ги купувам разсрочено. ‘Щото съм на 20 години, нали и обичам да се хваля с телефон….
Да кажа все пак, че дъщеря ми е с по-стара електроника от мен, защото тя е още студентка. Нещата и са купувани нови, но да речем, миналата година и нямам намерение да и купувам последна мода, пък и тя не настоява. Вършат и чудесна работа. Като започне да работи, да си купи.

# 236
Ех това човешко желание да се покажеш. Не казвам българско, защото си важи за целия свят. Да си покажеш нивото на доходите какво имаш. И колкото е по-  беден човек (нямам в предвид бездомник, а обикновен заплатаджия), толкова повече държи да се изперчи. Като гледам топ богаташи, по - възрастни предприемачи, че и по - млади, с обикновени коли, телефони (дори един с копчета познавам). Друг пък си джиткаше по цял ден с баничарката служебната, дори по срещи. Е има някаква по - хубава кола, но не е топ. По света Цукербърг имал Тойота някаква стара. Уорън Бъфет пък живеел в къщата купувана през 50-те год. Виж сега рапърите и тъмнокожите, които са се измъкнали от калта  ги сравнявам с нашите тъмнокожи, не знам защо, много обичат да се перчат и бедни и богати - къщи, коли. Нашите от Дерманци например ... абе знаете, цели хитове има написани за това в такт тежък кючек.

# 237
Точно, със няколко кила златни ланци на врата, и техните рапъри и нашите от гета и махли, и при това тази мода не отминава при тях ами даже се засилва, напук на всички кризи.

# 238
Има още една причина за ползване на кредит която досега не е спомената, да видим кой ще я открие пръв Smile
Точно, със няколко кила златни ланци на врата, и техните рапъри и нашите от гета и махли, и при това тази мода не отминава при тях ами даже се засилва, напук на всички кризи.
Сравняваш видео от МТВ с реалния живот ли? Smile

# 239
Само да кажа,че такова нещо като няколко падежа няма, освен ако не си твърде залюхан. Избира се един и същи падеж и се плаща всичко накуп. И принципно говорим за 2-3 лизинга в месеца, не за 30.
А не-перченето на богаташите го бях коментирала в една друга тема - дай Боже всекиму скромност като на Безос, нищо няма и пътува в космоса.

Общи условия

Активация на акаунт