Какво е нивото на доходите в България?

• 19 659
  • 503
  •   1
Отговори
# 255
Аз от дискусията разбрах, че трябва да се срамувам, че нямам нито един кредит. Нито за кола, нито за нищо. И Iphone нямам. Напряга ме да се водя длъжник и не го искам. Спокойствието ми е по-важно.
Относно доходите в България мога да кажа като страничен наблюдател, който си идва веднъж в годината. Ресторантите и кафенетата са пълни, виждам много скъпи коли и телефони. Винаги съм се питала как е възможно да се карат по-скъпи коли отколкото в Швейцария. Явно може. И като гледам тук в темите за домакински уреди... ми аз уред за 2000-3000 лв няма да си купя никога, но такива се обсъждат. Аз тази пералня или печка не смятам да я ползвам 30 години, а те се чупят еднакво бързо всичките. Във всеки случай мога да кажа, че аз ако харча така, ще остана без никакви спестявания.

Стремежа е сега да нямаш кеш, защото е лошо, губиш пари докато спиш, инфлация и пр. Най-добре е да се има 3-5 кредита, може и нагоре.
Само, че това е много добре днес и ако човека има постоянни и добри доходи.

Повечето от хората приемат това като даденост и когато едно от тези две  неща се счупи, а понякога и двете става много, ама много лошо.
Има десетки причини да стане, но всеки си казва, няма да се случи на мен, не в този живот и т.н.
Сега мантрата е взимайте кредити колкото може, инфлацията ще изяде вноската след 3 или 5 години, за 10 да не говорим, едва ли не, чиста печалба, както беше едно време с лихвите по депозити  от 8-9%-10%.

Колите за 100-150к евро и нагоре, които виждаш по улиците в София, а и не само,  се срещат у  нас по-често от всяка друга столица и не са купени с изработени пари и да те са повече като % от всяко друго място без Монте Карло и още някое подобно. Факт, който стъписва всеки чужденец който стъпи в България, дори самите българи, които идват от чужбина.

Другия фактор да се купи най-хубавото е бил винаги на дневен ред, било то телефон, пералня, телевизор, маратонки, автомобил и т.н.
За всяко нещо се пита, чете и разследва с дни и седмици, дори месеци, а разлика реално няма или е минимална.
Ако имаше някаква съществена разлика, половината фирми щяха да са фалирали, защото никой нямаше да ги търси и купува.
Страхът е водещия да не се мине някой и утре да чуе, еййй ама ей тази пералня е по-хубава от твоята, както и обратното ейй браво, това е правилната пералня води до успокоение, че не се е минал.
Явно хората имат много свободно време у нас, отделно казах кой е водещия двигател, защото в чужбина никой не разпитва и не разследва най-подробно каква пералня да си купи, отива и купува като дойде реда.
Най-интересното е, че в Бг няма улици и булеварди, но по тях се карат най-скъпите коли, всичко е леш, но на някой не му прави впечатление, има се за даденост.
Същите спират където сварят, тротоари, градинки и пр, малко като да пуснеш свинята във вас.

Изобщо много интересен феномен сме, имаме интересни виждания и мислене за много неща, които са типични за хората от източния блок и за чернокожите дошли в Европа.
Примерно в страни като Албания, Мароко и други, се кара Мерцедес на 70-80%, според това кой какъв може да си позволи, но други марки няма за тях.

Едно време е било същото, някой си имал дрехи или техника от Кореком и всички го знаеха, просто сега мащабите са други, но посоката е същата.

# 256
Едно е да вземеш кредит от банка за апартамент, кола или друга сериозна покупка, който изобщо не е безлихвен. Съвсем различно е да закупиш стока на изплащане на цена 700-2000лв, без оскъпяване.
Всеки преценява дали да даде 2000лв веднага и на момента, или да ги плаща на вноски, като така му остават повече пари свободни за други разходи.

# 257
  • Швейцария
Тук пералните обикновено се намират в шкаф в кухнята и са мини перални, които могат да се поберат там. Това в случай, че ти разрешат да имаш пералня в апартамента. Иначе се пере долу в мазето по график за всички наематели (има перално помещение). И почти всички сме под наем. Малко хора имат собствено жилище. Явно сме бедни.

# 258
Хайде де, всички знаем кои връщат двойно и на кого връщат двойно - това не са хората с нормални доходи, редовните платци, с обикновени банкови кредити и хората с прости уреди на изплащане, т.е. не сме 'ние'. А на 'другите' и без това няма как да им се обясни, защото нямат нужния капацитет и опит да разберат.
Това с общите перални винаги ме е погнусявало.

Последна редакция: чт, 02 ное 2023, 10:30 от Нарцùса

# 259
Българинът пари има,но е научен да реве само.След пандемията скочи стандарта.Всяка 2-ра с маратонки за 300 лева,това ли е нямане?Случайно просто ми попадна моделът като търсих ,та ми направи впечатление.Детски рожден дни с аниматори и агенции,почивки за 2000 лв.и ако рев .Вечен ремонт,всичко живо иска да му е лукс.Не знам може вече да е нямане тука,дълго време съм отсъствала.Уикенда българката не работи вкъщи,на хижа или спа .Тука ви говоря извън София.Бедни пенсионери има вярно е.Самотни майки, тук там,макар че повечето ,които са искали помощ,накрая се е оказало че си имат нов мъж ,имат пари,но ги мързи да работят и правят постановки(съжалявам ако някои се почиства засегнат,просто много такива случаи има).

# 260
Аз пък много млади хора виждам с маратонки Декатлон дето са по 30-40 лв. Сигурно тези от 300 си го пазят за разходки в Дубай.

# 261
  • София
Това последното беше забележителна глупост Joy (мнението на Нимерия визирах).
Всеки уикенд викаш, българката на спа Joy Не съм я срещнала още тая българка Grinning

# 262
Аз на спа всеки уикенд не ходя, първо защото ме е гнус от басейни и всякакви подобни, и поради още куп причини. А главната - защото е скъпо.
Като не отида 5пъти на спа, отивам за няколко дни в Европа, да се нагледам на култура и забележителности.

Маратонки за по 300лв и аз нося, с тази разлика, че съм ги купила намалени за по 60-70лв. Може и да не са от последната колекция, но това грам не ме вълнува.
Така че не всеки, който се разхожда със скъпи дрехи, е задължително да ги е купил току що от магазина.

# 263
Разбирам че някои хора не виждат особен финансов смисъл в разсроченото плащане (няма да забогатееш, определено), новото и непознатото ги плаши и предпочитат да си карат със старото, други смятат че ще е голяма хамалогия (което никак не е задължително), за някои дори може да не никак подходящо (примерно, нестабилни месечни приходи), но все пак е добре човек да си даде сметка и да е наясно за какво точно става дума, за да вземе уж по-адекватни решения. Simple Smile

Всички тези приказки са само теоретизиране, ако не се вземат предвид конкретните условия и мащаба на ползите спрямо неудобствата. Например има призив да се пести вода. Супер и аз гледам да го правя-- пералнята е икономична, мия не на ръка, а в миялната и гледам да я уплътнявам, като си мия зъбите спирам водата да не тече. Като вземам душ също я спирам докато се сапунисвам. Обаче като си налея в каната вода за чай, после изхвърлям останалите 200 милилитра. Защо? Ми защото да ги икономисвам ми се струва издребняване. Или като си сипя чаша вода и ми остане един пръст го изливам в мивката. На теория това е разхищение, но на практика е пренебрежимо. И с отложеното плащане е така - ако имаш заделени едни пари за харчене, който стоят готови и ликвидни, а не са инвестирани именно за да са готови и ликвидни, защото да не купиш кеш каквото сис си харесала без усложнения, ако не е голямо?  Точно както с чашата недопита вода, ползата ще е нулева, а все пак следват някакви неудобства.

# 264
  • София
Не е скочил стандартът. Скочиха цените след пандемията.

# 265
Обаче като си налея в каната вода за чай, после изхвърлям останалите 200 милилитра. Защо? Ми защото да ги икономисвам ми се струва издребняване. Или като си сипя чаша вода и ми остане един пръст го изливам в мивката. На теория това е разхищение, но на практика е пренебрежимо. И с отложеното плащане е така - ако имаш заделени едни пари за харчене, който стоят готови и ликвидни, а не са инвестирани именно за да са готови и ликвидни, защото да не купиш кеш каквото сис си харесала без усложнения, ако не е голямо?  Точно както с чашата недопита вода, ползата ще е нулева, а все пак следват някакви неудобства.

За да не се чувстваш като разхитител и унищожител на планетата №1 Simple Smile , ще те успокоя, че все пак като излееш тая остатъчна вода в канала тя отива към пречиствателни станции или в природата и отново участва в кръговрата. Не се изгубва безследно. Е отделена е някаква енергия за доставка и пречистване, но все пак не е загубено количество.

# 266
Това последното беше забележителна глупост Joy (мнението на Нимерия визирах).
Всеки уикенд викаш, българката на спа Joy Не съм я срещнала още тая българка Grinning
Позволяват си хората масово.Не всеки уикенд на спа,но все някъде се ходи.Може на хижа,може по забележителности.Купуват хората.Имоти купуват,всичко.

# 267
Някой купува, друг не купува. Ако са си изработили парите, ще ги харчат, няма на мен да ги дадат. Нормални неща, като навсякъде.

# 268
Разбирам че някои хора не виждат особен финансов смисъл в разсроченото плащане (няма да забогатееш, определено), новото и непознатото ги плаши и предпочитат да си карат със старото, други смятат че ще е голяма хамалогия (което никак не е задължително), за някои дори може да не никак подходящо (примерно, нестабилни месечни приходи), но все пак е добре човек да си даде сметка и да е наясно за какво точно става дума, за да вземе уж по-адекватни решения. Simple Smile

Всички тези приказки са само теоретизиране, ако не се вземат предвид конкретните условия и мащаба на ползите спрямо неудобствата. Например има призив да се пести вода. Супер и аз гледам да го правя-- пералнята е икономична, мия не на ръка, а в миялната и гледам да я уплътнявам, като си мия зъбите спирам водата да не тече. Като вземам душ също я спирам докато се сапунисвам. Обаче като си налея в каната вода за чай, после изхвърлям останалите 200 милилитра. Защо? Ми защото да ги икономисвам ми се струва издребняване. Или като си сипя чаша вода и ми остане един пръст го изливам в мивката. На теория това е разхищение, но на практика е пренебрежимо. И с отложеното плащане е така - ако имаш заделени едни пари за харчене, който стоят готови и ликвидни, а не са инвестирани именно за да са готови и ликвидни, защото да не купиш кеш каквото сис си харесала без усложнения, ако не е голямо?  Точно както с чашата недопита вода, ползата ще е нулева, а все пак следват някакви неудобства.
То докато не ни дойде на главата,няма да се научим да пестим вода.Нормално,цял живот сме свикнали с изобилие,никога не сме изпитвали липса(с изключение на някои села).Няма да е все така,вижте язовирите вече 2-ра година е страшна суша.Много е зле и по-зле ще става.След някоя година искаме не искаме ще пестим вода.

# 269
Това с лудостта по пестенето на вода е меко казано смехотворно, както със зелените енергии в Европа, ама това, че в други континенти бълват 1000 пъти повече няма проблем, Европа е като щраус със заровена глава.
Да продължа с водата, която ще свърши.
Ами от десетилетия питейна вода се прави от морета и океани с проста филтрация, има цели държави и милионни градове снабдени само с такава, най-простия пример любимия и модерен за много хора Дубай, както и всичко наоколо.
Същата вода се използва и за поливане и за всичко, няма нужда от язовири вече.
Та океаните няма да пресъхнат, даже им се вдига нивото!

Общи условия

Активация на акаунт