Относно доходите в България мога да кажа като страничен наблюдател, който си идва веднъж в годината. Ресторантите и кафенетата са пълни, виждам много скъпи коли и телефони. Винаги съм се питала как е възможно да се карат по-скъпи коли отколкото в Швейцария. Явно може. И като гледам тук в темите за домакински уреди... ми аз уред за 2000-3000 лв няма да си купя никога, но такива се обсъждат. Аз тази пералня или печка не смятам да я ползвам 30 години, а те се чупят еднакво бързо всичките. Във всеки случай мога да кажа, че аз ако харча така, ще остана без никакви спестявания.
Стремежа е сега да нямаш кеш, защото е лошо, губиш пари докато спиш, инфлация и пр. Най-добре е да се има 3-5 кредита, може и нагоре.
Само, че това е много добре днес и ако човека има постоянни и добри доходи.
Повечето от хората приемат това като даденост и когато едно от тези две неща се счупи, а понякога и двете става много, ама много лошо.
Има десетки причини да стане, но всеки си казва, няма да се случи на мен, не в този живот и т.н.
Сега мантрата е взимайте кредити колкото може, инфлацията ще изяде вноската след 3 или 5 години, за 10 да не говорим, едва ли не, чиста печалба, както беше едно време с лихвите по депозити от 8-9%-10%.
Колите за 100-150к евро и нагоре, които виждаш по улиците в София, а и не само, се срещат у нас по-често от всяка друга столица и не са купени с изработени пари и да те са повече като % от всяко друго място без Монте Карло и още някое подобно. Факт, който стъписва всеки чужденец който стъпи в България, дори самите българи, които идват от чужбина.
Другия фактор да се купи най-хубавото е бил винаги на дневен ред, било то телефон, пералня, телевизор, маратонки, автомобил и т.н.
За всяко нещо се пита, чете и разследва с дни и седмици, дори месеци, а разлика реално няма или е минимална.
Ако имаше някаква съществена разлика, половината фирми щяха да са фалирали, защото никой нямаше да ги търси и купува.
Страхът е водещия да не се мине някой и утре да чуе, еййй ама ей тази пералня е по-хубава от твоята, както и обратното ейй браво, това е правилната пералня води до успокоение, че не се е минал.
Явно хората имат много свободно време у нас, отделно казах кой е водещия двигател, защото в чужбина никой не разпитва и не разследва най-подробно каква пералня да си купи, отива и купува като дойде реда.
Най-интересното е, че в Бг няма улици и булеварди, но по тях се карат най-скъпите коли, всичко е леш, но на някой не му прави впечатление, има се за даденост.
Същите спират където сварят, тротоари, градинки и пр, малко като да пуснеш свинята във вас.
Изобщо много интересен феномен сме, имаме интересни виждания и мислене за много неща, които са типични за хората от източния блок и за чернокожите дошли в Европа.
Примерно в страни като Албания, Мароко и други, се кара Мерцедес на 70-80%, според това кой какъв може да си позволи, но други марки няма за тях.
Едно време е било същото, някой си имал дрехи или техника от Кореком и всички го знаеха, просто сега мащабите са други, но посоката е същата.