Раждане в Майчин Дом - София (10 тема)

• 58 470
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Чудя се докога ще е актуална тази митология, че при проблем единственият вариант е Майчин дом? Откъде тази увереност, че там сте "в сигурни ръце"? В Майчин дом има и много некадърни лекари, както и в останалите болници. Разбира се, има и много отлични специалисти. Както, между другото, и в частните болници.
Добри и лоши отзиви (при това съвсем обективни) има от всеки родилен дом. Токуда и Надежда също са с най-високо ниво на неонатология, не само Майчин дом (а вероятно има и други).
 Адмирации за баща Ви, но това, че той е работил в държавна болница не означава, че всички добри лекари са в държавни болници.
Аквариуми, рибки, тристепенни менюта и спа курорти не знам какво общо имат. Говорим за качество на медицинската услуга, другите екстри са щрих, който едва ли е фокус за някого.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 22:18 от hatred

# 511
Ами не е точно така. Аз когато раждах имаше момиче, което беше прехвърлено от Щерев в МД, за да завършат раждането. Не могли да се справят с нейния случай.

# 512
  • София
Ами не е точно така. Аз когато раждах имаше момиче, което беше прехвърлено от Щерев в МД, за да завършат раждането. Не могли да се справят с нейния случай.

И какво точно доказва един частен случай? Че в конкретен момент от времето в конкретна частна болница са имали по-ниско ниво на компетентност, отколкото в Майчин дом. С други думи, нищо.
В България има и частни болници с най-високо ниво на неонатология. Токуда примерно е многопрофилна болница, така че може да покрие дори по-широк спектър от усложнения при родилката, отколкото Майчин дом.

Ако ще се замеряме с частни случаи, няколко страници по-назад беше писала майка, загубила детето си след руптура на матката точно в Майчин дом. Под надзора на великите специалисти там. Така че мантрата "в Майчин дом съм, следователно съм в сигурни ръце" просто не е валидна.

# 513

Да, в Щерев не могат. Токуда и Майчин дом са най- добрите за мен. Надежда също имат трето ниво неонатология.

# 514
Ами… точно за Токуда и Надежда нямам ок впечатления. Нашият Фонд за допълнително здравно осигуряване работи с Токуда и поема всичко в пакета за женско здраве - наблюдение на бременност, 5 х фетална морфология и пакет раждане - и въпреки това няма да ги избера.

# 515
  • София
Ами… точно за Токуда и Надежда нямам ок впечатления. Нашият Фонд за допълнително здравно осигуряване работи с Токуда и поема всичко в пакета за женско здраве - наблюдение на бременност, 5 х фетална морфология и пакет раждане - и въпреки това няма да ги избера.

Никой не те кара да ходиш в Токуда. Имаш избора да родиш където намериш за добре. Аз примерно не бих родила нито в Токуда, нито в Майчин дом. Но това са лични съображения, а твърдения от сорта на "всички топ специалисти са в Майчин дом" или "всички тежки случаи отиват в Майчин дом" са фактологически неверни. Противопоставянето на добри битови условия и качествена медицинска услуга пък е несъстоятелно. Затова те апострофирах.

# 516
Значи, обобщавам,

Вие можете да изберете частна болница, но аз не мога държавна, така ли? И, Вие можете да се аргументирате за частните, но аз не мога за държавните, така ли? Нали обменяме мнение тук?! Или нещо аз не схващам. Отговарям Ви само от уважение и заради това, че от всички отговори само за моя се закачихте. Нещо някъде настъпих, не зная, но е и без значение. АЗ съм избрала Майчин дом и обясних защо. Това мнение е искано. И точка.

Никой не те кара да ходиш в Токуда. Имаш избора да родиш където намериш за добре. Аз примерно не бих родила нито в Токуда, нито в Майчин дом. Но това са лични съображения, а твърдения от сорта на "всички топ специалисти са в Майчин дом" или "всички тежки случаи отиват в Майчин дом" са фактологически неверни. Противопоставянето на добри битови условия и качествена медицинска услуга пък е несъстоятелно. Затова те апострофирах.

# 517
  • София
Напротив, ясно написах, че можете да изберете да раждате където искате. Написах и защо Ви апострофирам - защото така наречената Ви аргументация съдържа фактически неверни обобщения (например "в Майчин дом съм в сигурни ръце", "когато се ос*ре работата, всички отиват в Майчин дом") и напълно несъстоятелни опозиции (противопоставянето на битови условия и качествена медицинска услуга). Това е.

# 518
hatred при руптура на матката почти винаги края е фатален за бебето, а много често и за майката, това е много коварна патология, трудна за поставяне навреме диагноза. При жената имаше категорично недоглеждане, но още по време на следенето на бременността, където е нямало необходимите предписания за по-щателно следене. И не е единичен случаи, всекидневно се местят родилки от частни или други държавни болници в Майчин дом. Добри и лоши лекари има навсякъде, това е факт. Всеки си преценява какво му е важно и къде да ражда. Истината е, че има случаи които в болници като Токуда и Надежда нямат дори шанс за успешен финал, а в Майчин дом се справят. В частните болници също се случва да имат успех с тежки случаи, но е по-скоро изключение за тяхната работа, а в Майчин дом е ежедневие. Не знам защо се води този спор изобщо, статистиката е ясна - къде се раждат най-много бебета, най-много недоносени, най-много проблемни, най-много спасение и за съжаление най-много загубени защото просто там са най-тежките случаи и събрани от цялата страна.

# 519
Аз се чувствам сигурна в Майчин дом. Вие нали сте си избрали лечебно наведените, където Вие да се чувствате ок? Всичко е наред значи. Аз отивам при хлебарките и полу-грамотните лекари, а Вие при специалистите. Напълно съм ок с това и Ви желая вълшебна вечер.

Напротив, ясно написах, че можете да изберете да раждате където искате. Написах и защо Ви апострофирам - защото така наречената Ви аргументация съдържа фактически неверни обобщения (например "в Майчин дом съм в сигурни ръце", "когато се ос*ре работата, всички отиват в Майчин дом") и напълно несъстоятелни опозиции (противопоставянето на битови условия и качествена медицинска услуга). Това е.

# 520
  • София
Гледам статистиката за 2023-та. Действително в Майчин дом относителният дял на тежките случаи е най-голям, но не бих казала, че те са изключение например в Надежда или Токуда. Процентът раждания на недоносени е значителен и там.
А че вероятно за някакви конкретни състояния раждането е препоръчително да е в Майчин дом, съм съгласна. И аз имам близка с бъбречен проблем, за която единствен вариант за раждане в България беше в Токуда заради нефрологията им. Но това са частни случаи.

# 521
Аз избрах да раждам в Майчин дом, защото лекарят, при когото се следях по НЗОК от една друга уж добра държавна болница, направи множество пропуски, както и имаше тотално неадекватно поведение в рискови ситуации. Човекът, който успя да закрепи положението, беше лекар от Майчин дом. Така реших, че ще бъда при него, а и ми трябваше най-добрата неонатология. Да, аз също се осланях на мантрата, че в МД работят най-добрите и имат опит с най-тежките случаи. Факт е, че не останах очарована от престоя си там и то заради екипа от неонатологията.
Екипът от Токуда преди 7-8 години работеше именно в Майчин дом, дори бяха и асистенти към Медицинския университет, така че не са съвсем неподготвени.
За мен школата на Майчин дом остава най-добрата. Но да, в някои неща могат още да се подобрят, особено от към отношение към болните и към техните оплаквания.

# 522
hatred при руптура на матката почти винаги края е фатален за бебето, а много често и за майката, това е много коварна патология, трудна за поставяне навреме диагноза. При жената имаше категорично недоглеждане, но още по време на следенето на бременността, където е нямало необходимите предписания за по-щателно следене. И не е единичен случаи, всекидневно се местят родилки от частни или други държавни болници в Майчин дом. Добри и лоши лекари има навсякъде, това е факт. Всеки си преценява какво му е важно и къде да ражда. Истината е, че има случаи които в болници като Токуда и Надежда нямат дори шанс за успешен финал, а в Майчин дом се справят. В частните болници също се случва да имат успех с тежки случаи, но е по-скоро изключение за тяхната работа, а в Майчин дом е ежедневие. Не знам защо се води този спор изобщо, статистиката е ясна - къде се раждат най-много бебета, най-много недоносени, най-много проблемни, най-много спасение и за съжаление най-много загубени защото просто там са най-тежките случаи и събрани от цялата страна.
+ 1 на това мнение. Аз лично съм чувала как лекар от Тина Киркова казва "качвайте я и я карайте" момичето попита "къде?", а отговора му беше "в майчин дом, ако става нещо да не е при нас" От Щерев знам за поне 5 случая, от Токуда надхвърлят 5, и въпросът е не в това, че частните болници имат хубава неонатология, а че лекарите(гинеколози), които водят ражданията не стават. Всеки един лекар работещ в частна болница е част от търговските дружества. Ако си лекар работещ със сърце и обичаш работата си няма да търсиш по 100+лв на преглед, а ще работиш със ЗК, където могат да дойдат всички хора. И това не се отнася само за гинеколози. В защита на написаното от мен добавям, че при 3ма лекари на частно загубих бебе, а веднага след този аборт бременността завърши със здраво, доносено бебе, следено по ЗК.

# 523
  • София
 ... и въпросът е не в това, че частните болници имат хубава неонатология, а че лекарите(гинеколози), които водят ражданията не стават. Всеки един лекар работещ в частна болница е част от търговските дружества. Ако си лекар работещ със сърце и обичаш работата си няма да търсиш по 100+лв на преглед, а ще работиш със ЗК, където могат да дойдат всички хора. И това не се отнася само за гинеколози. В защита на написаното от мен добавям, че при 3ма лекари на частно загубих бебе, а веднага след този аборт бременността завърши със здраво, доносено бебе, следено по ЗК.

АГ-лекарите в частните болници не стават??? Ти сериозно ли? Нашар, Атанасова, Арабаджикова, Павлова, Ташков не стават?
Интересно докато са работили в държавни болници дали са ставали. Или може би докато е била в Майчин дом, доц. Нашар е била корифей, след което в Токуда рязко е забравила как да води раждане? Просто както всеки нормален човек, така и лекарите търсят добри условия за работа, добро възнаграждение и т.н.
Между другото, държавните болници също са търговски дружества. Лекар, работещ в държавна болница не означава автоматично лекар, приемащ пациенти за преглед по ЗК (например емблематичният д-р Дяволов от Майчин дом е такъв случай). Не че мен нещо от изброеното ме притеснява, но понеже виждам, че ти обясняваш как щом си добър лекар трябва, ама трябва да работиш със ЗК.

# 524
Четейки аргументите на всички си задавам един въпрос. Всички знаем за сложни случаи, в които от някоя болница карат родилката в Майчин дом. А чували ли сте за обратното? От Майчин дом лекари да кажат, че не могат да се справят и да пратят в друга болница.

Не искам изобщо да се заяждам, само разсъждавам. Личното ми мнение, че добри и лоши специалисти има навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт