Раждане в Майчин Дом - София (10 тема)

• 58 362
  • 751
  •   2
Отговори
# 615
Бях до преди няколко дни на 7ми етаж. В неонатолгоията наистина повечето са "сърдити лелки", но ако човек не им обръща внимание се преживява. Бебетата могат да се вземат за час в 01:00, не е задължително. Служителите подканят доста настойчиво и с не особено приятни подмятания и се опитват да го направят да изглежда задължително, но никой не е минавал по стаите да буди майките да взимат децата.
Отначало обмислях 12ти етаж, но съм секцио и мисля направих правилния избор. Останах в тройна стая, стаите са чисти, леглата също са съвсем прилични, има достатъчно място за всички. Така има винаги с кого да си поговориш и трудностите минават по- леко.

# 616
Има въпрос - носихте ли си помпа за кърма в болницата предвид това, че няма как да се стерилизира? И давахте ли изцедената кърма на бебето?

# 617
Има въпрос - носихте ли си помпа за кърма в болницата предвид това, че няма как да се стерилизира? И давахте ли изцедената кърма на бебето?

Аз си носех помпата, цедях се веднага като ме качиха в стаята, след реанимация. И като вече можех да си взема бебчето, директно му давах гърда. Буквално след 2-3 взимания, се научи да суче и не съм му давала от адаптираното мляко.

# 618
Аз също си носех помпа. Няколко пъти цедих и давах на дъщеря ми коластрата. Гърдите ми бяха станали на камък, помпата ме спаси.

# 619
  • София
2023та раждах и носих помпа, но не можах да се науча в болницата да я използвам и много ми беше дискомфортно, моя грешка. Вкъщи ми беше най- добрата приятелка.
Април 2025 ми предстои второ раждане и ще си я нося отново 😇 пък може и да не се наложи, аз наскоро отбих първото...дано тялото не забрави процеса 😄

# 620
На 12-ти етаж има една обща помпа.
Моята съквартирантка я ползва преди да ѝ донесат нейната и каза, че е доволна.

Аз си носех помпа добре, че се сетих - гърдите ми бяга станали камък, акушерките пробваха да ми помогнат като ме стискат на ръка, но направо умирах от болка - бях ли се запушила - не знам, но се появиха бучки в гърдите и само помпата помогна, но трябва да сте настоятелни. Освен това налагахме засегнатите участъци с изстудени зелеви листа. Впоследствие това помогна, оказа се, и на други момичета на етажа. Така че въоръжете се и с една малка зелка 😃не се шегувам

# 621
  • София
Да ви попитам, при първото раждане исках стая на 12 етаж двойка, но сега с второто се чудя дали да не поискам самостоятелна ако има такава. Какво ви е мнението, как е в самостоятелните, минава ли някой изобщо да ви види, да не си седим там отритнати от света? И също престоя през уикенда как е, ако родя в петък например, кога се очаква при едно здраво бебе и нормално възстановяване, да ни изпишат? Стои ли се повече от 3 дни ( при нормално раждане)?

# 622
Привет,

Преди 20 дни ни изписаха от МД с бебето, където лежах на 12-ти етаж в единична стая. Някъде по-рано в тази тема съм писала за условията. 180 лв. на вечер струва, минават на визитация сутрин и вечер. Ако имате назначения (антибиотици), Ви ги слагат в стаята, когато минават. Аз раждах по естествен път и ми преглеждаха шевовете сутрин като ми правеха и тоалет в манипулационната. Преглеждаха ми и гърдите. Грижат се и за неща като запек и т.н. - често се случва след раждане.
Кръв давате в манипулационната обикновено рано сутрин към 6ч., но те Ви предупреждават от предната вечер. Те си имат график и списък с всяка стая и родилка и знаят къде какво трябва да се прави.

Храната е … да кажем посредствена; болнична. Не искам да обидя никого, но за 180 лв./вечер отсреща в Милениум сигурно по-добра закуска ще ми сервират. 😬
Пилешката супа е хубава както и ястията с грах. Има вкусен чай за кърмачки. Не знам, може пък менюто да е така желано - диетично…

Когато Ви донесат бебето (на 12-ти етаж бебетата са си изцяло при родилката), имате слотове 08:00-10:00 и от 12:00-13:00, в които Вие трябва да заведете бебето в бебе-бокса, в който се “сервизират” бебоците за манипулации и т.н. А това време, тези три часа ще са Ви нужни, за да отпочинете, повярвайте ми.

Всяка вечер 21:30ч. идва акушерка, която чипка бебето във Вашата стая. Всяка акушерка от неонатологията на 12-ти етаж е много добре информирана за състоянието на точно това бебе, което в този момент е в ръцете ѝ. Отделно обръщат много внимание на темата кърмене, ако питате и искате да кърмите и показвате желание. Показват Ви много неща и умения, нужни и ценни за отглеждането на бебето.

Има млечна кухня, която се грижи за това да имате винаги в часовете за хранене (има си режим на всеки три часа) едно шише АМ за бебето; аз държах да има само кърма за моето бебе, затова се цедях и им я давах за съхранение във фризера им или да ми я приготвят за шише, когато бебето не сучеше от гърда. Това се коментира с тях преди съответното хранене, много са мили и самоотвержени. Имайте предвид, че те са отговорни преди всичко за бебетата на 8-ми етаж, където лежат бебета в интензивно. Аз не знаех това и си мислех, че са там само за 12-ти етаж 😧 .

Отпадъците се събират разделно (отделен кош за памперси, отделен за бебешки дрешки и отделен кош за Вашия смесен битов отпадък); редовно минават санитарки да събират отпадъка или да обират дрешките за пране. Когато имат време, спират и си говорят с Вас. Сутрин се бърше прах по повърхностите и се мие пода. Имам забележки единствено за бянята - не съм видяла да се мие нито веднъж, а и при постъпването ми там не беше мита. Не работи и вентилацията в баните. Нямате консумативи - трябва да си носите всичко от тоалетна хартия до сешоар, кърпа и т.н. Не забравяйте и помпата за кърма.

За бебето не Ви е нужно нищо - само памперси и мокри кърпички. А, да, и дрешки за изписването, като дойде момента. Аз лично си носех и от онези еднократни постелки за повивалника.

Пътеката за нормално раждане е 3-4 дни, мисля. 5 дни е за секцио, но не съм сигурна.
Виждала съм да изписват бебета и родилки и през уикенда.

Това е - ако мога да помогна с още нещо, пишете.

Да ви попитам, при първото раждане исках стая на 12 етаж двойка, но сега с второто се чудя дали да не поискам самостоятелна ако има такава. Какво ви е мнението, как е в самостоятелните, минава ли някой изобщо да ви види, да не си седим там отритнати от света? И също престоя през уикенда как е, ако родя в петък например, кога се очаква при едно здраво бебе и нормално възстановяване, да ни изпишат? Стои ли се повече от 3 дни ( при нормално раждане)?

# 623
Хаха това с Милениума беше добро 😁 Само дето нощувката там е над 300 лв 😁

# 624
Така де 😺🙌

бисквити и чай, филия и яйце за закуска … тя кърмата ще тръгне, ама как ще остане… по едно време докато се цедях ме хвана шизофреничен смях, гледайки заведението на покрива на Милениум, където пих веднъж отвратително бяло вино, представено като премиум, и си викам… хей, сега ви показвам ц***те си за наказание 😹

[/b]
Хаха това с Милениума беше добро 😁 Само дето нощувката там е над 300 лв 😁

# 625
  • София
Много благодаря за изчерпателния отговор Vrabchenze Simple Smile

Аз си спомням как беше 2023та когато постъпих, но сега описа и още неща, които наистина биха били полезни. Не знаех това, че може да даваме кърма за съхранение. Може би ще се възползвам от този лукс. При първото раждане си го хранех бебока изцяло от гърда, но щом има и опция да подготят така кърмата, чудесно. ☃️
Като чета, графикът за визитации не се е променил, манипулации и тн.
А и последно, дават ли на родилките да си взимат кафе? Някоя от вас пила ли е там или не е за предпочитане? 😅

# 626
Много благодаря за изчерпателния отговор Vrabchenze Simple Smile

Никой не може да те спре да пиеш кафе, обаче аз не бих посмяла. Нали все пак отива в кърмата. Отделно, ако си секцио е противопоказно първите няколко дни.

Аз си спомням как беше 2023та когато постъпих, но сега описа и още неща, които наистина биха били полезни. Не знаех това, че може да даваме кърма за съхранение. Може би ще се възползвам от този лукс. При първото раждане си го хранех бебока изцяло от гърда, но щом има и опция да подготят така кърмата, чудесно. ☃️
Като чета, графикът за визитации не се е променил, манипулации и тн.
А и последно, дават ли на родилките да си взимат кафе? Някоя от вас пила ли е там или не е за предпочитане? 😅

# 627
Пих кафе всеки ден, никой не ми е правил проблем.

# 628
  • София
Аз след първото раждане пиех кафе от деня в който се прибрах, та даже и по 2 на ден. Не съм забелязала да влияе на кърмата и на сина ми. Кърмих го до 1 година и 7 месеца. 😁

Мерси, хубаво е да знам, че е позволено и там.

# 629
Ами аз пих кафе, честно казано - или безкофеиновото кафе, или капучиното долу от кафето на партера. Даже полудях един ден и си позволих Кола. По-нататък и едно кафе си позволих, което разредих с малко вода. Всичките тия неща, разбира се, разтегнати във времето.
Бтв, бебето е изцяло на кърма, затова внимавам за количествата на “забранените” неща, но не ги избягвам - пия даже цитрусови сокове, но без консерванти, ям си прясно зеле, бобови растения, даже суров карфиол… и пия прясно мляко по две-три глътки (то е силен алерген, затова трябва да се внимава). Ям много кисело мляко и така… за сега нямам проблеми и оплаквания.

Общи условия

Активация на акаунт