Внимавайте! Измамници!

• 125 820
  • 1 092
  •   1
Отговори
# 555
Ахахахахаха, току-що, пряко от Мароко. Как не им се досвидяха пари за смс се чудя.

# 556
+359882157256 - поредния скам, този път ботът е Елена. Сийм Еко или нещо подобно беше името на компанията. Удобно ли е, имате ли минутка? Не, не удобно и нямам интерес, и затворих.
Помислих, че ме търсят от някое деловодство, те нямат вайбър и не мога да идентифицирам кой е, та вдигнах. Аман вече.

# 557
За кое приложение става дума в поредната измама? Не чух началото, по Нова телевизия май коментираха, за достъп до контактите в телефона и разпращане на съобщения с искане на пари?

# 558
‼️Внимание! В ход е активно превземане на потребителски профили в чат приложения
 📲 Игнорирайте съобщенията и не следвайте посочените стъпки, водещи към измамни платформи, съветват киберполицаите

💡Дирекция „Киберпрестъпност“ на ГДБОП работи по стотици сигнали за превзети профили в популярни чат приложения, получени през последната седмица.
💡Най-често достъпването до телефона се осъществява чрез получаването на линк към информация с покана да разгледате снимки в интернет пространството или за гласуване в анкета. Линкът е изпратен или като сервизна информация от името на приложението с искане за пререгистрация, или от превзет вече контакт от телефонната листа на потребителя.
💡В други случаи потребителят се призовава да преведе пари с обещанието да бъдат възстановени по сметката му на другия ден.
💡Всички те водят към страници, контролирани от измамниците, които изискват въвеждане на телефонен номер, лична информация, смс код за потвърждение и други.
❗️Игнорирайте съобщенията
❗️Не отваряйте изпратените линкове
❗️Не следвайте посочените стъпки
❗️Не попълвайте никакви лични, банкови и други данни, водещи към измамни платформи
💡Киберекспертите на дирекцията предупреждават, че са в ход активни фишинг кампании, които имат за цел да извлекат лични данни или да бъде придобита информацията от проведени разговори чрез приложението от момента на регистрацията в него, както и от превзетия вече профил да бъдат изпращани различни съобщения към други потребители.
🔺Стъпките, които онлайн измамниците искат да извървите 🔻
#gdbop #cybercrime

# 559
Да, точно за това питам. Кое приложение ползват тези хора?

# 560
# 561

WhatsApp

# 562
Не е само WhatsApp,може да бъде Фейсбук, Вайбър, Телеграм - всички канали се използват.

# 563
Всяко едно приложение, което предлага чат.

# 564
Не съм получавала такива неща. Само Телеграм нямам, но точно в него направиха на майка ми профил, като са ползвали контакти на сестра ми. Затова питам. Понеже в него се усъмних.

# 565
  • София
Няма човек който в 21ви век да не може да бъде открит.
Не съм специалист, но има чудесни начини човек да не бъде намерен чрез IP адреса си.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 14:56 от Cuckoo

# 566
Докато има наивни, които кликват върху всичко и вярват, че са богоизбрани за награди и промо, ще процъфтяват всякакви измами.
Тези дни, във фейса - напълно измислен току-що създаден профил предлага "работа" - някаква опаковка на химикалки!!! Сума ти отговори от жени - "имам интерес" Dizzy Face На всяка профилът отговори - пиша ви на лично.
В най-добрия случай ще се разминат с даване на лични данни, в най-лошия - плащане на "такса".

# 567
Не е баш така. Онзи ден получих съобщение с линк в уотсъп от приятел. Не от случаен човек. Не цъкнах на линка му (за гласуване в нещо си) само защото в момента бях ангажирана.
Няколко часа по късно видях в фб че е постнал да не отваряме нищо от него.

# 568
По презумпция не трябва да се кликва и отваря нищо. В наши дни почти всичко е измама. Не правиш нищо.

# 569
По презумпция не трябва да се кликва и отваря нищо. В наши дни почти всичко е измама. Не правиш нищо.
Така е, вече и на мама като пратя нещо с линк, тя ме пита "хакер ли е".😂 наплашила съм я до такава степен.

Общи условия

Активация на акаунт