Внимавайте! Измамници!

• 122 758
  • 1 088
  •   4
Отговори
# 690
Започна се!

Разкриха първа киберизмама във връзка с въвеждането на еврото в България
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/bydete-nashtrek-razkriha-p … iia-video-2429002

# 691
  • София

Това се върти от два дни на страницата на Главна дирекция "Национална полиция", хубаво щеше да е да го пуснат на реклама. Честно казано не се чете много лесно, но пък дано достигне до повече хора.

# 692
Мен много ме притеснява друго. След въвеждането на еврото, доста време ще има монети, които не са превалутирани. Ще има възможност за злоупотреби с възрастни хора, недовиждащи и слепи. Примерно, трябва да се върне 1 евро и връщат 1 лев. Разликата в диаметъра е 1.25 мм. Не знам дали някой може да усети такава разлика, ако не вижда.

# 693
Трябва специално да се вгледаш. Беше ми останало 1 Евро в портмонето, не съм се усетила. Много пъти опитвах да плащам с него (без да искам), касиерите го усещаха веднага и ми го връщаха.

# 694
  • София
Мен много ме притеснява друго. След въвеждането на еврото, доста време ще има монети, които не са превалутирани. Ще има възможност за злоупотреби с възрастни хора, недовиждащи и слепи. Примерно, трябва да се върне 1 евро и връщат 1 лев. Разликата в диаметъра е 1.25 мм. Не знам дали някой може да усети такава разлика, ако не вижда.
Много вярно, оставяме моралната гледна точка що за низша твар следва да си, за да спекулираш с възрастни хора, но за съжаление, такива бол.

Може би е окей да се пише на страницата на МВР.. не знам дали биха обърнали внимание, но не пречи да се опита. В малките населени места към момента правят и обучения за хората, във връзка с преминаване в еврото.

# 695
  • Mediterraneo
Работя с пари, редовно се опитват да ми пробутат бг лев, не нарочно, на тях самите някой умник им го е пробутал преди това. Евро, лев и паунд почти не се различават, ако не обърнеш специално внимание, бързаш, недовиждаш и пр.

# 696
Не само с монетите ще има опити за измами, според мен.
Възрастните хора ще са много уязвими на измами. Има такива, които през живота си не са виждали еврови банкноти и монети на живо. Докато свикнат с новата валута ще са много лесна "мишена" на всякакви измамници.
Прочетох, че по инициатива на НОИ и омбудсмана започват кампания за запознаване на възрастните хора с промяната.

# 697
Ох, те и с телефонните измамници уж ги запознаваха, ама на, ежедневно някой мята пачки от прозореца.

# 698
  • София
Получих съобщение на месинджър от ИИ на Мета уж, не съм отваряла линкове и подобни, но малко след това видях, че е хакнат профилът на една моя позната и предполагам, че се е подвела от такъв тип съобшение, ето снимки, съжалявам, че не са в скрит текст, но не знам как става

# 699
Получавам подобни  от поне една година на Мета Акаунта си. И на бг и на англ. Всички са с различни причини.
"Профилът ми има еди какви си изображения, нарушавам разни закони, дрън дрън, ако не кликна на даденият ми линк щяли да го заключат/блокират/изтрият до няколко дена" Пълна простутия. Ползвам си го без проблеми, без да кликам никъде. Трия ги, блокирвам ги, продължават да ми ги пращат от различни имена и профили, представяйки се за Мета и други, които отговарят за спазването на законите един вид (които аз нарушавам) отново с подобни причини. Отново пълен игнор и това е.
НЕ КЛИКАЙТЕ никъде  в тези съобщения, заплахи в Мета.

Понеже всички си ги трия, гледам, че съм оставила само едно от последните. То ме заплашва с това. Блокнах си го. Писна ми от тях, но не спират.

Открих още няколко останали в траша примера от моите: Иначе наистина имам много, за много различни причини. Както виждате часовете, за които трябва да кликна на линка бързо, но не го правя и все още си ползвам страничката Simple Smile Тъй че.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 09:02 от AniNe

# 700
  • София /Абсурдистан
Оляха се вече.

# 701
Днес получих писмо уж от Виваком. Фактурата ми била платена два пъти. И някакъв прикрепен файл. Laughing
Всичко отиде директно в коша, разбира се.
Внимавайте и хубаво гледайте адреса на изпращача, преди да отваряте такива мейли. Особено ако предлагат да ви дават пари.

# 702
И аз получих същото от Виваком.

# 703
  • София
Ново поколение джебчийки.
Докато едната заговаря и пита нещо другата му източва безконтактната карта.
https://www.facebook.com/watch?v=1498274974684077

# 704
И аз си мислех наскоро, когато сервитьорката притича с телефона, когато казахме, че искаме да платим с карта, че е крайно време да си взема RFID блокиращ калъф.

Общи условия

Активация на акаунт