Внимавайте! Измамници!

• 121 790
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 885
Аз също съм на мнение, че НИКОЙ не трябва да мисли, че НИКОГА няма да се подведе или да бъде измамен.
Както разказах в началото на темата, въпреки че се имам за интелигентен човек, прекарах известно време с разговор с “датски” полицай. Вероятно беше чисто съвпадение (или не), че съпругът ми има бизнес отношения и често пътува до Дания, но за момент, бях повярвала, че има проблем.
Не се знае, кой в какъв житейски момент, ще попадне на измамници.
Колко по-информиран е човек за възможните схеми, толкова по-вероятно е да му “светне лампичката” в дадена ситуация. Това е целта на темата.

# 886
  • Другата България
Аз също съм звъняла на номер, който мислех, че е на човек, когото познавам, и то само защото последните три цифри съвпадаха, кой ти гледа първите, когато бързаш и в акъла ти са сто неща?
Пропуснато повикване, фиксирам последните три цифри и директно набирам. Blush
Беше грешка, но можеше да е измама.
Тъй че никой не е застрахован, че в даден момент може да се окаже “много прост“.

# 887
Точно, не се знае в каква ситуация се намира човек, дори и да не е възрастен.
И себе си не изключвам. Ето, миналата година, навръх Нова година, ние сме на 250 км в балкана, сняг, обхват ту има, ту няма, майка ми не си вдига телефона два-три часа, изкара ни акъла тогава. Чистосърдечно си признавам, че ако в този момент бях получила смс с текст "обади ми се веднага", щях да звънна, пък нека после тук да ми обяснявате колко съм проста и немислеща.
И в тази връзка, благодаря на всички, които споделят и разказват свои случки, въпреки подобни коментари, защото за останалите информацията е много полезна.

В някои ситуации и възрастта не е чак толкова голям фактор. Баба ми е 80+, но е бистър ум, супер стисната и е такова перде, че е много трудно да я притесниш или излъжеш за пари конкретно. Смс-и не чете, обаждания парира с думите "стара съм, нищо не разбирам, нямам пари, телефонът е на дъщеря ми". Както се шегува братовчед ми, нас ще излъжат по-лесно, отколкото нея. Майка ми е съвсем друга "бира", нищо, че е по-млада.

# 888
Баба ми е 80+, но е бистър ум, супер стисната и е такова перде, че е много трудно да я притесниш или излъжеш за пари конкретно. Смс-и не чете, обаждания парира с думите "стара съм, нищо не разбирам, нямам пари, телефонът е на дъщеря ми". Както се шегува братовчед ми, нас ще излъжат по-лесно, отколкото нея. Майка ми е съвсем друга "бира", нищо, че е по-млада.
Това все едно мойта баба описа! По-скоро тя ще им вземе пари на измамниците, отколкото те на нея. Laughing

# 889
Ха, ха, някога О Хенри написа "Вождът на червенокожите", ама не е познавал тази баба да опише нея Wink

# 890
И аз звъннах веднъж на ирландски номер, добре че не беше измама и не ми вдигнаха. Говорех по телефона, чаках куриер, който да ми донесе пратка. Виждам, че звъни непознат номер, прекъснах разговора и звъннах веднага , като мислех, че звъни куриера. Когато никой не се обади, все пак реших да видя на кого звъня.

# 891
  • Димитровград
Баща ми беше много стиснат и страшно умен и въпреки това купи два комплекта тенджери от украинци за 1000 лева и с подарък ножове към тях. Никакви доказателства не прие, че е измамен и че цената на тенджерите е до 100 лева.
Свекърва ми купи матрак на изплащане с подарък. Пак от тези фирми измамните.
Така че те затова работят, все още има кой да намерят да измамят.

# 892

Това е от 2014г...вижда се на снимката.

# 893
  • European Union
Всички тук сме много "остри", щото "тъпите" са заети да хвърлят пачки през балкона, но ни липсва елементарно четене с разбиране.
Например постът на Дари_76 от предишните страници си е точно за тук. Защото някой се е опитал да хакне приложението на ДСК с налучкване на парола. Обаче ние тук ѝ обяснихме, че ние всичко знаем, а тя не ни е обяснила ясно. Напротив, още в първия си пост казва всичко.

# 894
Темата е за възможните измами и начините да се предпазим, а не да се правим на много умни.
Например фейсбук е пълен с измами и крадливи приложения и всеки малко по-любопитен, наивен и непредпазлив човек може да се подведе. Може да е родител, роднина, дете - и не трябва да е непременно тъп. Измамниците показват познание на човешката психология и в частност алчност, наивност, тревожност, отчаяние и суеверие. И оттам шарани много. Мнозина вероятно вярват на гадатели и приложения за психологическа помощ, оттам цъкат едни къси суми, закачат се на въдичката и им тичат картите с измислени абонаменти. Отчаяни момичета теглят кредити, за да плащат на "гурута и инфлуенсърки". Отчаянието и безизходица тласкат дори интелигентни хора в капаните на измамниците.

# 895
Едва ли.
Умните хора рядко се поддават, да не кажа никога.
Повечето от измамите са плоски и се преодоляват с минимални знания и мисъл.

# 896
Не подценявам интелектуалния потенциал на обкръжението ви, но приемам, че в по-широк кръг не всички са толкова зрели и наблюдателни. Все пак и децата цъкат смартфон, тийновете имат дебитни карти... не е цел на темата да си мерим ай кю-то, а да предупредим близките.

# 897
  • Другата България
А, аз поне съм свикнала и си знам, че анонимно тук списват високо интелигентни, образовани, с феноменално IQ хора, които знаят всичко, могат всичко, правят всичко, и най-вече - искат всичко изброено да е така, както самите те твърдят за себе си Blush, ама....не сме от вчера тук, знаем се, четем се. Blush
Това като лирично отклонение.
А иначе що се отнася до измамите - ако наистина човек е интелигентен ще следва да е наясно, че в повечето случаи изобщо не става въпрос за акъл. Или за ум. Или за IQ. Blush

# 898
За това става дума. Хората цъкат къде ли не, не мислят, не проверяват.
В съседна тема в момента накой цъкнал на сайт менте, поръчал и изпищял.
Сега всички му обясняват къде е сбъркал, но не, той си е убеден че е прав.
Еми....до манталитет опира.
На някои хора не може да се обясни...те не поемат съвет.
Именно те са жертви на измами най-често.

# 899
  • Другата България
Казах “в повечето случаи“.

Общи условия

Активация на акаунт