Моето естествено раждане след секцио

• 7 603
  • 49
  •   1
Отговори
# 30
Супер, Браво, Поздравления   bouquet

# 31
Честито бебче.   bouquet

# 32
Браво за куража и честито бебче. Да ти е живо и здраво и много да те слушка и радва.

Аз не знам дали бих се усмелила второто ми раждане да бъде по нормален начин.
Преди да родя бях  категорично ЗА нормално раждане и въпреки, че докторът каза, че може би няма да стане, започнахме точно така. След няколко часа контракции и мъки се оказа, че разкритието си стои все едно и също и започнаха да губят тоновете на бебчо. Тогава пристъпиха към секцио. Но ужасът не беше няколко часовите мъки (общо ваето - търпяха се), а когато вече ме сложиха и вързаха на операционната маса. Молех се само по-бързо да ме приспят, защото болките тогава просто бяха нетърпими.
Но важното е, че всичко мина добре и за мен и за бебчо.
И точно заради изживения ужас, си мисля, че някой ден живот и здраве, няма да се замислям много как да раждам второ.

# 33
Честито!Да сте живи и здрави ти и бебчето.

# 34
  • София
Мама p, благодаря ти, че сподели за твоето раждане, дай Боже и аз някой ден да пусна такава тема!

# 35
Честито бебче!!!   bouquet Нека да е живо и здраво и много да ви радва  Grinning
Благодаря за споделения опит, темата много ме вълнува т.к. и аз съм със секцио. Ще чакаме и разказа на Поли.  Wink

# 36
....Предлежанието на бебето не беше добро. Сега отново се надявах на нормално раждане, но разговора ми с лекаря не потвърди надеждите ми за такова - поради недостатъчно време минало от секциото и поради междувременно изтъргване поради необходимост.  Sad а в такъв случай за трето не може да се мисли ...
защо да не може 3-то? newsm78

# 37
     Сега все се чудя вали него е казал, заради парите. Вие знаете ли за връзката между гръбначните изкривявания и ражданията? Дали да не се пробвам следващия път нормално да родя?
При гръбначно изкривяване - сколиоза 2 степен - настъпило и развиващо се преди да се финализирал костния растеж (т.е. преди пубертета) съществува възможност за неравномерно натоварване на таза в ляво и дясно. Като резултат от това се променят размерите на двата коси диаметъра на входа на таза - единия става много по-дълъг, а другият много по къс. Нормално те са еднакви. Ако при раждането бебето е в позиция с водещата си линия в по-късия диаметър главичката не се поставя правилно във входа на таза, а се накланя в ляво или дясно. Най-ниската точка от главичката се оказва не малката фонтанела, а единия от двата тубера. Нарича се асинклитично - предно или задно ушно предлежание. Представете си вашата глава да е с прибрана към гърдите брадичка ( т.е. сгъната напред) - така тила е най-напред  - водеща точка, така е при нормално поставяне на главата във входа на таза. А сега я наклонете в ляво или дясно - ето така застава главичката във входа на таза ако попадне в по-късия кос диаметър на входа на таза. Така раждането се затруднява много, защото обиколката на главата с която трябва да навлезе в таза е по-голяма. Раждането е трудно, често завършва с форцепс или цезарово сечение.
Ако главичката на бебето се е поставила с водещата си линия към по-широкия кос диаметър раждането протича и завършва съвсем нормално.
С други думи шанса за напълно нормално раждане е 50 на 50.

# 38
....Предлежанието на бебето не беше добро. Сега отново се надявах на нормално раждане, но разговора ми с лекаря не потвърди надеждите ми за такова - поради недостатъчно време минало от секциото и поради междувременно изтъргване поради необходимост.  Sad а в такъв случай за трето не може да се мисли ...

Ами не се препоръчват три секциа, макар че има такива случаи. Затова по-добре е, по-възможност, следващото да е нормално.

# 39
  • София-там нейде в западната част
честито бебче   bouquet
подобни разкази са насърчителни и поучителни ... бъдете здрави  Grinning

# 40
Честито бебче!Срахотен разказ!

# 41
     Сега все се чудя вали него е казал, заради парите. Вие знаете ли за връзката между гръбначните изкривявания и ражданията? Дали да не се пробвам следващия път нормално да родя?
А сега я наклонете в ляво или дясно - ето така застава главичката във входа на таза ако попадне в по-късия кос диаметър на входа на таза. Така раждането се затруднява много, защото обиколката на главата с която трябва да навлезе в таза е по-голяма. Раждането е трудно, често завършва с форцепс или цезарово сечение.
Ако главичката на бебето се е поставила с водещата си линия към по-широкия кос диаметър раждането протича и завършва съвсем нормално.
С други думи шанса за напълно нормално раждане е 50 на 50.
             Благодаря много на hedra i nani за отговора.
             Мисля, че точно така беше застанал бебчо при раждането. Понякога се чувствам непълноценна за това, че не мога да родя нормално.  Cry При вас как е? Изпитвали ли сте такова чувство?

# 42
а защо се решихте на раждане по естествен път, вместо второ секцио?
рискът е по-голям и мен ме разубеждават тук ...

И мен ме разубеждаваха, и смених няколко гинеколози, докато намеря такъв, който да се съгласи да опита естествено раждане след секцио. При мен обаче проблемът беше, че в епикризата от секциото не е написано, как е направено, какъв е разрезът на матката, как е зашит, с единичен или двоен конец, и т.н. Погледнете си епикризата, вижте, как е направено Вашето секцио. Ако е с хоризонтален разрез и на матката, зашито е с двоен конец и са минали поне 24 мес., рискът от руптура е 0.9%. При вертикален разрез, рискът е по-висок, между 4 и 7%.

Ами не се препоръчват три секциа, макар че има такива случаи. Затова по-добре е, по-възможност, следващото да е нормално.

Най-добре е да е нормално, но и секцио може да се ражда до 5 пъти (а знам и за случаи на жени с повече от 5 цезарови сечения, макар и те да са изключение), стига да е добре направена операцията. Така че не е невъзможно да се родят 3 деца със секцио, макар че рискът от усложнения при следваща бременност и раждане нараства пропорционално на броя цезарови сечения.

Така като гледам интересът към нормално раждане след секцио се замислям дали и аз да не разкажа подробно някой ден и своята история...

Ами айде де!

Хм... Ще си помисля... Трябва ти още да ме убедиш, обаче!

И аз да се присъединя, Поли, ще чакаме и ти да ни разкажеш за твоето раждане  Wink .

# 43
За Емем, Duol   и mama_p специално и за всички, които са раждали нормално след секцио или това им престои:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162641.0

това е и моят разказ.

# 44
Докато си пишех историята и като се появиха и някои мнения се заформиха още някои въпросчета към теб. Ще сме ти много благодарни (не само аз!) да ни кажеш как е било при теб и каква информация имаш ти по съответните въпроси:

1. Проверявали ли са състоянието на шева на матката по време на бременността?
2. Гледали ли са те на ехограф по време на раждането?
3. Провериха ли ти след раждането състоянието на шева?
4. Има ли изисквания за определен период, който трябва да мине преди да се предпиеме VBAC?
5. Как си се подготвяла психически за раждането?
6. Кое е това, което най-силно ти е повлияло в решението ти да родиш нормално?
7. Какво се откроява най-силно в съзнанието ти от подготовката ти и от самото раждане?

Стига толкова засега, че да не те залея  Stop.

После пак ще питам като се сетя.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт