Какво бихте направили с бижу, което не ви харесва?

• 5 838
  • 129
  •   1
Отговори
# 90
Всеки е получавал такива подаръци. Изобщо не съм мислила да го продавам, заменям и т.н
Слагаш го дълбоко в един шкаф и прекратяваш тая драма.
Подарък не се продава.

# 91
  • out of space
- Имаш рожден ден, искам да те зарадвам!
- Гривна ми подари.
- Добре, насочи ме
- Ето ти 6 линка, избери ти, за да ме изненадаш.
- Чудесно.

До ден днешен си я нося с удоволствие.

# 92
  • София
Златните бижута (изключвам  разни шедьоври на световни дизайнери) не са кой знае каква инвестиция, защото винаги ще бъдат изкупени на по-ниска цена.

Грешиш. Логиката при златото е различна.
Ще бъдат изкупени по-евтино близо до периода на покупката им. И ще е по-евтино спрямо покупната им цена.
След време ще бъдат купени по-евтино от същите нови, но по-скъпо от сегашната им цена.

Същото важи и за инвестиционното злато. Примерно, курс продава/купува за октомври беше 132/118 или 119. Но пък курс купува преди 6 месеца беше около 100 (трябва да си видя записките), а курс продава беше 122. Значи след още 2-3 месеца купеното миналата година вече ще е на плюс.

Последна редакция: пн, 06 ное 2023, 06:38 от Fever Ray

# 93
Имам доста такива бижута. И сребърни, и златни имам. Честно казано,нямам идея какво да ги правя. Стоят си в една кутия и толкова. Ако има къде, бих ги занесла да ми ги преработят в нещо, което бих носила, но не знам дали някъде го правят това.

# 94
Аз не бих продала подарък. Бих го подарила на някой, който ще му се зарадва и ще го носи с удоволствие.
За бижу от злато бих се замислила дали да не го оставя за "поколенията", ако е на някаква по-висока стойност.

# 95
Нямам скрупули да подаря, продам дори хвърля (не злато, разбира се) подарък според зависи подаръка и ситуацията.

# 96
  • Melmak
Имам доста такива бижута. И сребърни, и златни имам. Честно казано,нямам идея какво да ги правя. Стоят си в една кутия и толкова. Ако има къде, бих ги занесла да ми ги преработят в нещо, което бих носила, но не знам дали някъде го правят това.
Можеш, златарските приемат. Е, няма да е точно това злато, което ти си дала, защото няма как да ти гарантират. Но можеш да купиш от тях друго златно бижу и те да ти приспаднат разликата от това, което даваш за претопяване.

# 97
  • SF

Същата работа... И аз бих искала да знам къде мога да ги заменя с нещо хубаво, което ще нося. Преди години едно момче ми подари злато. Отидохме на златар, за да направят бижу, което ще нося. Изработката не ми хареса. Не направиха това, което исках. Преработих го, почти го платих отново, а и златарят беше скъп. Уж един модел на Тифани - нищо общо. Камъчетатата падаха, непрекъснато го ремонтирах. Писна ми и не го нося. Искам да го разкарам, защото така виси (даже се замислям къде е този пръстен в момента). За мене това не е инвестиция, а старо бижу, което няма да нося защото не ми харесва и защото вече не ми се носят точно такъв модел пръстени.

# 98
Златните бижута (изключвам  разни шедьоври на световни дизайнери) не са кой знае каква инвестиция, защото винаги ще бъдат изкупени на по-ниска цена.

Грешиш. Логиката при златото е различна.
Ще бъдат изкупени по-евтино близо до периода на покупката им. И ще е по-евтино спрямо покупната им цена.
След време ще бъдат купени по-евтино от същите нови, но по-скъпо от сегашната им цена.

Същото важи и за инвестиционното злато. Примерно, курс продава/купува за октомври беше 132/118 или 119. Но пък курс купува преди 6 месеца беше около 100 (трябва да си видя записките), а курс продава беше 122. Значи след още 2-3 месеца купеното миналата година вече ще е на плюс.

Kaто идея е вярно и логично. Но все пак бижуто е кофти инвестиция, защото при покупка на бижу освен златото плащащ и труд, дизайн, марка, разходи за магазина и персонала... А в кюлчето тези неща са минимални.
Да речем, че купиш кюлче за 10 000 лева и гривна за толкова. В цената на гривната обаче златото е само за 5 000 лева (че и по-малко ако е маркова, ама нека са толкова). Нека след десет години цената на златото е скочила с 50%.
Тогава срещу дадените 10 000 ще вземеш 15 000. Но ако продадеш гривната срещу дадените 10 000 ще вземеш 7 500. Тоест за да си на нулата трябва да скочи 100%. И каква инвестиция е това?

# 99
  • SF
А какво правите с подаръците, които не ви харесват?

# 100

От познати - давам на други познати, изхвърлям, използвам за съставни части и т.н. Въобще не съхранявам по  никакъв начин, гледам да зарадват някой друг, щом не радват мен. От майка ми съхранявам в кашони в мазето, защото още не съм стигнала до момента, в който мога спокойно да ги хвърля, макар че знам, че никога няма да ги използвам за нищо, и  мисля, че в момента стигам психически до момент, в който мога да ги пусна за продажба в ОЛХ за минимална цена - не за да изкарам пари, а за да не бъде изхвърлен труда, който е вложила жената в ръчната изработка на всичките тези неща. Ще си ги снимам, за да ги имам на картинка и до там.

# 101

Ако е нещо все пак качествено, предлагам на приятелки, ако им допадне.
Но директно изхвърлям подаръци от определени хора. За съжаления самите хора, по някаква причина са част от живота ми и няма как да ги отстраня нацяло.

# 102
  • SF
Аз съм с особен вкус, и много трудно ме нацелват хората. Понякога някой по-далечен човек ще ми подари по-подходящ подарък от някой много близък. Получават се и дублирания - купувам си скъпа раница на любима марка, точно каквато винаги съм искала да имам, а скоро след това ми подаряват някаква раница с любов и радост: знам, че много харесваш и носиш раници!
Ми... не точно. Simple Smile
Харесвам една определена, купих си я, нова ми е, нося си я и твоята ми идва в повече...
Разбира се, това не го казвам и дори се старая да прикрия и разочарованието в погледа си.

# 103
  • София
ЧС, така е. Не казвам да се купуват бижута, а, че няма да си на загуба.
Преди няколко месеца се скъса синджир на съпруга ми, който аз му бях купувала преди повече от 20 г. за около 300 лв. Оказа се, че не може да се ремонтира, но ни го изкупиха за около 1000 лв. Реалната покупна цена на същия наистина в онзи момент беше 1700-1800 лв. някъде, но ние не бяхме на загуба (освен ако не седнем да смятаме обезценяването на парите и подобни). Алтернативата беше още да стои, но предпочетохме с парите да купим нещо друго.

# 104
Аз съм с особен вкус, и много трудно ме нацелват хората.
Разбира се, това не го казвам и дори се старая да прикрия и разочарованието в погледа си.
Всичко си казвам аз, на момента, и никой вече не си прави "шеги" с моите подаръци. Дават парите и да се оправям, което много ми спестява от "ето ти една раничка" ... ама каква е, все тая.
Обаче една приятелка се беше заинатила, че ще ми вземела парфюм, който да ми хареса. Аха ... естествено, че не ми хареса, подарих го.

Общи условия

Активация на акаунт