Какво бихте направили с бижу, което не ви харесва?

• 5 829
  • 129
  •   1
Отговори
# 75
Не знам какъв е този зор да ме изкарате някаква материалистка, която се чуди как да продаде златно бижу за максимална стойност.
Защото повечето ти казаха, че биха го бутнали в някакъв шкаф и дотам. Това, че нямаш деца сега, не значи че няма да имаш и занапред, трябва да се мисли и малко в перспектива. И не само за деца, златото си е вид инвестиция по принцип.
На мен ми е нелепо да се сравнява бижу от благороден метал с парфюм. Едното го изпръскваш и забравяш, другото може да просъществува векове. И двете обаче ми попадат в "нелепи" подаръци. Имала съм такива бижута, седят си захвърлени някъде, парфюми - направо подарявам на друг, който си го хареса. Но да печеля от подарък ... дори не съм се сещала.

# 76
  • София
Да де, ама е малко кофти при липса на реакция да се натиска и стигне до грозното и евтино пръстенче. Целенасочено обезценяващо е.

# 77
  • Melmak
Вероятно ще го дам за претопяване в някакъв момент като имам време да обиколя  златарските и си харесам нещо, което да нося с удоволствие. Като имам време.

Днес разбрах, че тавекс изкупуват сребро на 1,04 лв за грам 925 проба, ако някой се интересува (понеже по-напред стана дума).

Евенце, не знам защо ти се струват несравними двете неща. Парфюм пак е много личен подарък, ако не ти е по вкуса пак не можеш да го ползваш.

# 78
Абсолютно несравними са. Парфюмът изветрява, а златото не.

Подарък от роднина е широко понятие - може да е от някой от по-старото поколение и в такъв случай е по уместно да се запази като спомен за него,  може да е от далечна братовчедка, макар че не се сещам защо такава ще ми подарява златни пръстени... При всички случаи значение има и връзката и отношенията с подаряващия, когато се преценява как да се постъпи с подарък, а не само как да се оползотвори максимално стойността му.

# 79
  • Варна
Имала съм такъв подарък. От възрастни като станах снаха... ми, на едно-две семейни събирания даже го сложих пръстена, че да се радват. После го забутах, а след 100 г. беше част от златото за халки на щерката. Другият такъв си чака реда, кога се зажени синът.

# 80
  • SF
Аз също не държа на вечности. Ако сега трябва да избирам какво искам - златен пръстен или парфюм, не мога да отговоря еднозначно. Зависи от модела на пръстена и от аромата на парфюма. И двете могат да ме зарадват, и двете могат да отидат в шкафа.
Но пръстенът е вечен, ще имаш деца, ще го носят... не! Колкото аз нося пръстените на баба ми.
А момичето търси решение на момента. Подарен й е пръстен, не й допада и пита какво да прави. Не й се мисли за след 100 години и дали внук ще му се радва. Може да са момчета и да нямат никакво отношение към пръстени. Сега моя приятелка се сгоди и приятелят й купи нов, красив пръстен според сегашната мода в пръстените. Не й извади пръстен от кутийката на баба си. Не всеки цени старото, носеното, престоялото, патинираното.
И, да, пръстенът имаше нужда от корекция. Беше обсъдено още в магазина, че ако не пасне съвсем, може да се коригира. Сега е бременна и е наедряла, но после пак може да се наложи да мине корекция. Това не значи, че човекът, който го подарява е незначим и не си е направил труда да научи точния размер на любимата си.

# 81
Дренка, излишно си груба. Ако беше чела внимателно, щеше да разбереш, че това бижу не е от мъжа ми, защото той ми е подарил сигурно 10 пръстена и е мерил от мои предишни. И всички ми стават.

Този конкретно има два проблема - не ми става и не ми харесва. Сега ако искам да го нося, трябва да го нося на поправка.

Ако ми беше все тая днес бях по центъра, щях да съм го дала в първия златарски магазин за претопяване. И тази тема нямаше да я има. Обясних вече защо ме е яд да го дам за 50% от цената. Защото човекът го е платил на пълна цена като го е купил. То е ясно, че мога да вляза и да си купя нещо по свой вкус и без да заменям или продавам този пръстен.

Флокс ме разбра. Като цяло е най-лесно да седи по чекмеджетата и да събира прах.

Не помня какво съм писала относно предположения мъж ли ти е, и няма как да видя, ама с тая цена и проценти от нея…какво - ще му връщаш парите ли?

# 82
  • Melmak
Не е въпросът за връщане. Пак давам примера с парфюма. Някой ти подарява парфюм за 400 лв, примерно. Ама не те кефи как мирише. Какво правиш? Подаряваш го на друг човек? Продаваш го из групите на малко под цената? Или го заменяш във форума с друг парфюм, който те кефи?

Аз лично бих го разменила (хипотетичния парфюм) и ще си го ползвам. Не е въпросът да “изкяриш” някаква цена. Въпросът е, че човек е искал да ти направи подарък и е дал някаква сума. Поне от уважение към самия подарък.

# 83
  • София
Аз бих го подарила на някой близък. И съм го правила.
За парфюм, ако говорим.

# 84
Имал - дал. Няма да му мисля разходите, но и не търгувам с подаръците си.

# 85
  • София
Парфюм веднага подарявам, но пък почти няма опция д не ми хареса изобщо и по-вероятно ще го ползвам в определен момент.

# 86
Уф, ами като имаш пари да си купиш на момента каквото искаш и мъжа ти ката час ти подарява пръстени за какво е тоя зор да вземеш парите на това пръстенЧЕ сега? И като материално това пръстенче не ви е важно голямо бистрене как да му се вземе пълната цена ...

Смешно е да сравянваш златен пръстен и парфюм, ако ще парфюма да е за 400 лв., а пръстенчето за 150. Златото е инвестиция - цената му ще се запази, ако ще 20 години да седи и "прашасва" във шкафа. Парфюма не е бил и няма да е инвестиция - или му решаваш съдбата или губиш парите. Толкова!

# 87
  • Melmak
Ами зор няма. 😁 аз казах, че ако беше зор, вече щеше да е в Тавекс или в първия златарски в центъра.

Златото е инвестиция, когато е инвестиционно. Златните бижута (изключвам  разни шедьоври на световни дизайнери) не са кой знае каква инвестиция, защото винаги ще бъдат изкупени на по-ниска цена. Но бижута не си подаряваме за да инвестираме. Идеята ми в началото, а и все още беше да си го дам за претопяване и да си купя нещо носимо за мен. И вероятно ще направя това, когато си харесам нещо.

Не знам кое е толкова смешно да сравнявам парфюма с пръстена. Преди време си купих един парфюм без да знам, че го спират от производство, просто ми хареса. Оказа се, че хората са луди по него и сега се продава на вторичен пазар по 300$… е, не съм дала толкова за него. Така че масов парфюм е едно, този който струва 400 лв ще се намери кой да го оцени и да “те отърве” от него.

# 88
Търговията и спекулата не са форма на инвестиция.
Бижутата, дори и да не са висша форма на ювелирно изкуство са инвестиция. Не сте схванали защо се инвестира в инвестиционно злато, а не в бижута.
Нещата почват да стават снобарски и да има демонстрации на финансови възможности с неясна цел. Оттеглям се. Ако имате коментар към мен - няма да го видя.

# 89
  • Melmak
Честно казано няма и смисъл. Аз самата не си купувам парфюми за да спекулирам с тях или да инвестирам. Купувам си ги за да ги ползвам. И няма значение цената, за да се разделя с тях ако не ми допадат. Същото е и с други вещи.

Общи условия

Активация на акаунт