Празнувате ли Коледа?

• 24 394
  • 431
  •   1
Отговори
# 135
То щото хапването самО се сготвя и нарежда...мдам.
Очаквания да ходя там и там, или да посрещам, и т.н., а на мен да ми се прави нещо друго.
Очакванията че ТРЯБВА.

# 136
Ами не ходи, едва ли някой те заставя да ходиш с пистолят опрян в главата.

# 137
Нищо не ТРЯБВА. Особено пък на Коледа. Като не ти се посреща и готви - не го правиш. Казваш "тази година сме в тесен семеен кръг" и поръчваш храна.

# 138
  • Great Britain
Абсолютно нищо не е задължително. Както си го направиш.Протокол има на друго място , при други хора, обаче.

# 139
Не е така.
Аз си го правя понякога както аз искам, но очакванията си остават.

# 140
Ти не си отговорна за очакванията на другите.
Жените много често имаме лошия навик да чувстваме вина, когато казваме "Не". Но трябва съзнателно да си казваш "аз имам право да откажа онова, което не чувствам мое". Аз така си казвам, не винаги действа, ама се налага. Много лош навик.

# 141
  • пустинята Гоби
Очаквания винаги има в едно семейство, но все пак може да си нагласиш празника така, че хем на теб да ти е приятно, хем родата да е щастлива.

# 142
  • София
Не става винаги.

Съгласна съм с Тета - чуждите очаквания и на мен ми тежат и вече престанах да съобразявам с тях. Съобразявам се само със семейството ми - т.е. мъжа ми и детето ми.

# 143
Очаквания винаги има в едно семейство, но все пак може да си нагласиш празника така, че хем на теб да ти е приятно, хем родата да е щастлива.

Няма как и двете.

# 144
  • Plovdiv
В духа на темата вчера с майка ми ходихме до Джъмбо за коледна украса. Бяхме като малки деца и двете, напълних две огромни торби и сега нямаме търпение да украсим.
С годините приучих и мъжа ми към коледните традиции, защото в тяхното семейство не ги има особено. Децата вече почнаха да забелязват колко е коледно у нас и у едната им баба, и как у другата няма дори един герлянд.

# 145
  • France
Жените много често имаме лошия навик да чувстваме вина, когато казваме "Не".
Има нещо вярно.

Не ми говорете за магазини с коледни украси. Банковата ми карта издава писъци само при споменаването им.

# 146
  • Melmak
Според мен точно това се има предвид под очаквания. Едната баба много украсява, другата не украсява. И това се забелязва и коментира…

# 147
Аз имам усещането за Коледа, каквото го имах като дете, което е създадено от моите родители. Имахме традицията с баща ми и брат ми да изберем елха, естествена, после около 2-3 дни преди Бъдни вечер мама вадеше кутията с играчки, красиви, стъклени играчки, които с брат ми макар и малки пазехме и внимавахме, защото бяха нещо ценно за нас. Четиримата заедно украсявахме елхата. На Бъдни вечер задължително си обличахме официални дрехи, настроението беше празнично, с брат ми пеехме коледните песнички от градината, имахме вкусна вечеря, бяхме заедно, говорихме си и разбира се, накрая всеки намираше по нещичко под елхата. Така го помня, така го чувствам, така го правя и за моето семейство.
Заедно украсяваме елхата, приготвяме си вкусна вечеря, под елхата имаме по някое подаръче. Обясняваме традициите с коледарите, бъдника, защо ястията са нечетен брой и постни. Не изтерясваме с украси от 30.09, не хвърляме маса пари в Джъмбо за боклуци, не купувам на децата хиляди неща, сякаш живеят в лишения и бедност и видиш ли на Коледа трябва да получат мега много подаръци, за да се чувстват обичани. В почивните дни около Коледа винаги има какво да правим, не е скучно.

# 148
Според мен точно това се има предвид под очаквания. Едната баба много украсява, другата не украсява. И това се забелязва и коментира…
И на мен това ми направи впечатление. Вкъщи не украсяваме и сигурно някой ден ще бъда като бабата без гирлянди.

# 149
  • пустинята Гоби
Не е задължително навсякъде да е еднакво, за да е хубаво. Коментари, ако има, говорят за този който ги прави, не за къщата/ бабата/ празника.

Общи условия

Активация на акаунт