Празнувате ли Коледа?

• 24 382
  • 431
  •   1
Отговори
# 150
Децата харесват настроението и празника и родителите се радват на радостта на децата. Аз не съм забелязала някое дете да не му е все едно дали сърмите ще ги яде на тази или друга вечер. Т.е. не е въпроса в яденето. Също според мен не е въпроса в яденето. Въпроса е в очакванията и представянето.

# 151
Според мен точно това се има предвид под очаквания. Едната баба много украсява, другата не украсява. И това се забелязва и коментира…
И на мен това ми направи впечатление. Вкъщи не украсяваме и сигурно някой ден ще бъда като бабата без гирлянди.

Синко не иска украса и елха. Скоро го подпитах за елхата, да купим ли нова, по-висока - отговори че нямало смисъл, тъпо било украсяването.

# 152
Относно украсата, хубаво е да се има предвид, че не може и не трябва във всеки дом да е еднакво. А не да следват негативни коментари от това, че дадено семейство се различава от друго.

# 153
  • Plovdiv
Не е само до украсата, а цялостно. Тя Коледа не празнува, не ни кани и прочие, нейн си е избора, но децата вече са големи и им прави впечатление. Не искам да ни кани или да ни прави подаръци, но просто за 12 години вече й свикнах.В началото гледах и за нея да има нещо Коледно, но видях, че не се оценява. Моето семейство обичаме празника и се стараем максимално да е красиво, уютно и вкусно.

# 154
Не е само до украсата, а цялостно. Тя Коледа не празнува, не ни кани и прочие, нейн си е избора, но децата вече са големи и им прави впечатление. Не искам да ни кани или да ни прави подаръци, но просто за 12 години вече й свикнах.В началото гледах и за нея да има нещо Коледно, но видях, че не се оценява. Моето семейство обичаме празника и се стараем максимално да е красиво, уютно и вкусно.

Всъщност прозира между редовете, че я критикувате. Сравнявате се - двете семейства - вашето, и тя/нейното.
А не бива.

# 155
Хората от старото поколение сякаш не обичаха Коледа. Нито едната баба, нито другата украсявеше. Едната баба вадеше една миниатюрна елхичка и това беше.
Важното беше яденето. И това съм запомнила и това ми липсва - трапезите за Коледа, а не толкова украсата.

# 156
  • Melmak
Аз също мисля, че се усеща негативна нотка как едната баба кани и украсява, а другата не кани. Тоест “моето семейство се старае, а чуждото даже не ни кани”.. ами то не е длъжен никой да кани ако не иска. По-добре да не те канят, отколкото да те канят лицемерно или насила.

# 157
Хората от старото поколение сякаш не обичаха Коледа. Нито едната баба, нито другата украсявеше. Едната баба вадеше една миниатюрна елхичка и това беше.
Важното беше яденето. И това съм запомнила и това ми липсва - трапезите за Коледа, а не толкова украсата.
В българската традиция няма коледно дърво, има коледна трапеза и тя е на Бъдни вечер, украсяването е на Нова година и то само в големите градове. Иначе може да се каже че и св.Валентин не са обичали, и хелоуин, тенксгивинг, и още какво ли не.

# 158
Eфибуш какво значение има бг традиция , ако на възрастните им е тежест приготовленията и е изхвърляне с пари, а на децата им е все едно трапезата ? Т.е. не е ли по-правилно да се празнува весело и щастливо, отколкото задължително традиционно .
Ние сме имали и съвсем традиционна колега и това е било когато сме си били сами в къщи с децата и с удоволствие сме си приготвяли малки количества и доколкото можем и без съревнование и сме взимали това от традицията , което ни е било в момента добре.
Празнували сме и по-тежко, когато са ни канили при свекърите , и честно казано ми е било в пъти по-уморително . Събират се страшно много хора и деца, има страшно много храна и шум , накрая търсиш такси но таксиджията идва пиян. И се изморяваме много и без да сме готвили цял ден.
Също ми се е случвало да занесем нещо от себе си - ядки, салата ... и се оказва , че другите са така затрупани с ядене, че си я връщам.
А това затрупване с ядене при канещите води също до 2 не много весели ефекта - 1. приготвилите всичко са страшно уморени и са се изпокарали 2. остават купчини храна, които се опитват да ги раздават в кутии на отиващите си ...
Изобщо ... не знам . Обичам да се събират близките , но ако мен ме питат на уиски с ядки или на кафе с пасти ... много по-леко и весело се получава и няма разбити от готвене.
Изпуснах , че и ние сме канили, рядко ... ами аз лично което успея да приготвя приятно и без стрес го правя и останалото поръчвам или пазарувам готово в точни количества за присъстващите. Много неща, разнообразни и в малки количества. На масата няама големи тави , а много плата с разнообразни дребни неща и салата . Това е.

# 159
  • Plovdiv
Аз също мисля, че се усеща негативна нотка как едната баба кани и украсява, а другата не кани. Тоест “моето семейство се старае, а чуждото даже не ни кани”.. ами то не е длъжен никой да кани ако не иска. По-добре да не те канят, отколкото да те канят лицемерно или насила.
Ми за мен не е нормално да не си поканиш внуците за Коледа, да не се постараеш малко от малко да ги зарадваш с нещо. Може да се усеща негативна нотка, но просто се дразня на някакви неща и не мога да си ги премълча. Не я разбирам наистина, но то затова сигурно сме и различни хората.

# 160
Е, това е точно по темата с очакванията и досадата от тях.

# 161
  • Melmak
Ми за мен не е нормално да не си поканиш внуците за Коледа, да не се постараеш малко от малко да ги зарадваш с нещо. Може да се усеща негативна нотка, но просто се дразня на някакви неща и не мога да си ги премълча. Не я разбирам наистина, но то затова сигурно сме и различни хората.
Ето товае, че за теб не е нормално. За нея е нормално. Може и тв да се товари, да не иска да готви, да не й се занимава, да няма пари за трапези и подаръци. Нейно право е да реши дали да ви кани. Ако не ти е било приятно, не се събираш с такъв мъж, щом е толкова важно за теб. Аз даже ще предпочета да не ме канят, просто ми е много досадно това цялото събиране и очакване. Очакванията не са хубаво нещо. Не очаквайте от околните нищо, приемете ги такива, каквито са.

# 162
  • София
Точно. Ако не ти е до празнуване, защо да трябва да каниш?

# 163

За много пенсионери това са страшни финансови проблеми точно покрай Коледа и Нова година. Някои не могат да си позволят големи трапези, подаръци и цялата дандания. Пък ти се цупи колкото си искаш. Тя за себе си е права.

# 164
  • Plovdiv
Одавна не очаквам нищо от никой, просто споделям как е при нас. Ясно ми е, че няма да се промени и че си е такава. Жалкото е и че децата така ще я запомнят.

Ариел, абсолютно си права, но тя не е от тези изнемогващите пенсионери. Иначе нямаше грам да го спомена

Общи условия

Активация на акаунт